Minimal, digital og genial

Størrelsen på prosjektører er som for mobiltelefoner, de blir stadig mindre. Nylig lanserte Compaq prosjektøren som foreløpig er verdens minste.

TEST: MP2800 er den tredje prosjektøren fra Compaq. Med en vekt på beskjedne 1.36 kilo og fysiske mål på 8.06 x 6.89 x 22.13 centimeter er den også verdens minste.

Prosjektøren har innebygget zoom (1,2x), avtagbart multimedieadapter (trengs for å bruke fjernkontroll og høyttalere) og fjernkontroll med alle museknappens funksjoner. Den kan enkelt kobles til en PC ved hjelp av USB- eller seriellportene.

Allerede ved første øyekast er det mye som sier oss at denne prosjektøren ikke er som alle andre. Den leveres i en lekker bæreveske, på størrelse med en liten bærbar PC. Når vi tar prosjektøren ut av vesken overrasker den selvsagt med sin størrelse, men også med sin elegante form der den står på høykant.

Glimrende kontraster

Bak det avtagbare multimedie-dekselet finner du bl.a. DVI-utgangen.
Bak det avtagbare multimedie-dekselet finner du bl.a. DVI-utgangen. Vis mer

Vi testet prosjektøren med en oppløsning på 1024*768 (maksimalt) på 60 Hz. Etter noen finjusteringer av blant annet keystone traff pixlene perfekt og bildet ble utrolig klart.

Fargene er jevne og bildeoppdateringen er lynrask. Selv med raske bevegelser på skjermen er bildet jevnt og fint. Detaljer kommer frem krystallklart ved hjelp av den sterke zoomen, som er en av de aller beste vi har opplevd på de prosjektørene vi har testet.

Klønete plassering av utganger

Noe flimring var det imidlertid, da spesielt på de lyse fargene der det bølget litt. Dette var likevel ikke sjenerende i særlig grad, og kan komme av at signalene fra PCen ble for sterke for prosjektøren. Muligens ville det hjulpet med en lengre kabel og selvsagt ved tilkobling fra en DVI-utgang, noe vi dessverre ikke hadde på PCen vi brukte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DVI-inngangen ligger skjult bak multimedieadapteret og disse to funksjonene kan da ikke brukes samtidig. I og med at multimedieadapteret må være tilkoblet for at bl.a. fjernkontrollen skal virke, må vi kunne si at inngangen er utrolig klønete plassert. Dette virker rett og slett lite gjennomtenkt.

Skuffende meny

Prosjektøren bakfra med multimedie-adapteret på.
Prosjektøren bakfra med multimedie-adapteret på. Vis mer

Menyen, som selvsagt kan styres fra fjernkontrollen, imponerte oss ikke. Den var tungvint å bruke og lite innholdsrik. Det er heller ikke noe norsk språkvalg.

Et stort pluss får imidlertid menyens instillinger for zoomen, som da kan kontrolleres ved hjelp av fjernkontrollen. Dermed slipper du å stå på stige dersom prosjektøren henger i taket.

Når uhellet er ute

Mange som har jobbet med prosjektører har opplevd at lampen må skiftes midt under en presentasjon. 20-wattslampen som følger med, har en garantert holdbarhet på 1000 timer, men lampen er grei å skifte dersom den ryker. En egen knapp gjør at den popper ut og kan skiftes i en håndvending.

Prosjektøren opererer med en lysstyrke på 1000 ANSI-lumen og har en maksimal oppløsning på 1024 x 768 punkter.

Det koster å være kar

Mye tyder på at produsenten her har vært mer opptatt av design og teknikk enn av brukervennligheten. Men til tross for en dårlig meny og klønete plassering av noen av utgangene, er MP2800 uten tvil vår nye favoritt. Prosjektørens størrelse gjør at den enkelt kan fraktes rundt og den er enkel både å sette opp og å lære seg å bruke.

Aller mest imponert ble vi av de klare kontrastene og fargene, det jevne bildet og den raske oppdateringen av bildet. Prosjektøren er i tillegg veldig støysvak. Men, og dette er et stort men: Dette er neppe en prosjektør for familiemannen som skal ha en fremviser for å vise filmer fra da barna var små. Vidunderet har nemlig en veiledende utssalgspris på 61.845 kroner med moms. Hos pcexpress får du den for 54.993,- med moms.