Minimac og Shuffle-iPod fra Jobs

Apple gjør et byks i år med viktige produktlanseringer, spesialdesignet for å konvertere flere PC-brukere. Og for første gang omfavnet Steve Jobs budsjettmarkedet fra talerstolen på MacWorld.

Apple var klare til å innfri de fleste forventningene i åpningstalen på MacWorld i dag. Dermed viste de seg å ha god grunn til å saksøke ryktesidene som lenge hadde forutsett dagens lanseringer.

Dette var dagen for budsjettmacene - i både musikk- og PC-markedet.

På en egen presselansering for en tid tilbake kunne dessuten Apple fortelle at du nå kunne få en gratis iPod til BMW-en din, og i dag kom for eksempel også Mercedes, Volvo og Ferrari på banen med lignende tilbud - og iPod-baserte bilstereoer.

Apple viste også frem Motorolas iTunes-telefon - som ligner mistenkelig på en blanding av en iPod og en Sony Ericcson-mobil.


"Livet er tilfeldig"

Det mest interessante er kanskje Apples nye iPod shuffle - som er på plass over alt på messegulvet her. Den hittil minste iPoden koster bare 99 dollar, og kommer med 512 MB minne - eller omtrent en tredel av prisen for dobbelt så mye minne som konkurrentene har å by på, i følge Jobs i dag.

Størrelsen er på linje med en tyggegummipakke og den veier svært lite. I tillegg har den oppladbart batteri som holder i 12 timer og den bruker USB 2.0. Shuffle-maskinen ruller ut av fabrikkene i skrivende stund.

Og den spiller bare i "shuffle"-modus. Dette er fordi de fleste holder seg til dette også på iPoden sin, i følge Apple. Derfor har iPod Shuffle fått slagordet "Life is random."

Les mer om iPod Shuffle hos Apple

Hodeløs Minimac

Den hodeløse macen gjorde også som ventet en debut på MacWorld i dag, men den ble ikke som noen hadde forventet. Mac mini, som er den offisielle tittelen, er knapt seks centimeter høy, veier halvannet kilo og er dekket av sansent aluminium.Forrige gang Apple prøvde seg på en "hodeløs" minimaskin fikk de flere designpriser enn kunder.

Det var mange som ville prøve Mac mini Vis merDen gangen priset de seg helt ut av markedet - men nå angriper de bunnen i stedet for toppen. Mac mini er for PC-brukere og eiere av gamle macer, som på grunn av iTunes og iPod er fristet til å teste ut Apples andre produkter.

Prisen på 4.490 kroner kan gjøre dette fristende for de fleste, og med på kjøpet får de som fort kan blie et designikon på linje med iMacen, iPoden og Apples fallerte Cube.

Spesifikasjonene finner du her.

"Long before Longhorn"

På Apples store dag ble mye av oppmerksomheten tilegnet den neste store oppdateringen av OS X - kodenavn Tiger. Før sommeren kommer det over 200 oppdateringer til Apples prisbelønte operativsystem:

- Og det er "Lenge før longhorn," sa Jobs, og avslørte operativsystemets nye slagord.

Ikke fritt for kræsjing


Den største egenskapen til Tiger, er Spotlight, en søkefunksjon som er bygget inn i selve kjernen av operativsystemet. Dette finner "alt" på tiden det tar å blunke, og fungerer i tillegg som en tjeneste til programmene.

Men da jobs skulle vise det frem, kræsjet maskinen hans - akkurat som Gates sin gjorde i Las Vegas i forrige uke.

- Det er vel derfor vi har backupsystemer her, tenker jeg kom det da fra Jobs, med klar adresse til hovedkonkurrenten.

Så trykket han på en knapp og fortsatte som før - til stor jubel fra publikum. Vel vitende om at han nettopp hadde demonstrert en av Mac OS X sine store fordeler.