Minibærbar ala smarttelefon

Hvordan skal bærbare enheter se ut i framtiden? Har er Lenovos utspill.

Bærbare datamaskiner finnes i mange varianter, de aller minste har vokst ut av mobilen, de såkalte smarttelefonene. Å kalle disse for telefoner blir feil. Heldigvis har vi tatt i bruk den første stavelsen "mobil" som kortversjonen, for det er først og fremst det de er.

Men størrelsen er både et pluss og et minus, noen ganger blir skjermen i minste laget, men det er vanskelig å ha en stor skjerm som er like mobil, foreløpig kan vi ikke brette den ut.

Minibærbare har en praktisk størrelse så lenge du likevel bærer på noe du kan ha den i. Men det som ikke alltid er like praktisk er det som befinner seg på skjermen. Problemet med minibærbare er at de ikke her kraft nok til å håndtere et stort operativsystem og programmer, og samtidig gi en god brukeropplevelse uten plunder og heft.

Lenovos Skylight

Skylight angriper det hele fra en annen vinkel. Her har man delt inn den 10 tommer store skjermen i faste vinduer, hver av disse kjører et program, eller en "app" som det heter på smarttelefonsk. I andre operativsystemer kaller man det for "gadgets".

I tillegg har den et ordentlig tastatur.

Bruken blir da omtrent som å ha 6 virtuelle iPhoner/Androider-kjørende samtidig på samme skjerm. De kjører samtidig, og du kan velge mellom 18 forhåndsinstallerte programmer som bl.a. håndterer Gmail, Facebook, YouTube og Amazon MP3. Flere programmer skal komme og det blir visstnok et åpent API for tredjeparts utviklere.

Vi antar at det er mulig å la noen av disse småprogrammene ta over hele skjermen, video og bilder er vel en selvfølge, det samme med en fullskjerms nettleser, men vi har ikke fått vite noe mer om dette.

Minibærbar ala smarttelefon


Skylight har en Snapdragon prosessor, 20 GB flashminne til lagring og en avtagbar minneenhet - og er alltid koblet opp med WiFi eller 3G. Akkurat som smarttelefoner, bortsett fra et viktig poeng - du kan ikke ringe med den.

Vekten er på ca 900 gram og den er svært tynn. Batteritiden er ti timer.

Maskinen kommer i salg i USA i løpet av april, til en pris på 499 dollar.

I Europa kommer den noe senere, og prisene blir tilsvarende den amerkanske + lokale avgifter.

Du finner mer info fra Lenovo her