Mini-PC med spillytelse?

NVIDIA har sin egen vri på Intels Atom, og gir platformen nye krefter.

De første minibærbare var mer artige enn nyttige, men det gikk seg til etter litt tid. Med litt mer futt og litt mer fornuftig størrelse på skjerm og tastatur ble maskinene brukbare til både det ene og det andre.

Da vi testet en av de nyeste minibærbare med ny prosessor og brikkesett fra Intel klarte dessuten å spille av videofiler i full HD uten å kny. Samtidig var batteritiden imponerende.

Testen finner du her

Men hva vil vi bruke dem til?

Det er nok mange som har kjøpt en minibærbar for så å oppdage at den har dårligere ytelse enn forventet. Hva man tar for gitt av en bærbar og og hva slags arbeidsvaner man har lagt seg til, ble ikke noen god kombinasjon med den beskjedne maskinvaren.

Bare å åpne en nettside med et knippe krevende flashy annonser kjørende ble fort for tøft når man allerede hadde andre programmer og musikk kjørende i bakgrunnen. Spesielt med Windows og standard 1 GB minne pga lisensieringsavtaler ble dette en nedtur.

De som kjørte ett program av gangen, lukket vinduer og programmer etter seg og hadde mobilisert litt velvillig tålmodighet fikk en bedre brukeropplevelse.

Men egentlig vil jo alle ha en minibærbar som er billig og like bra som en "ordentlig" bærbar, bare i samme kompakte format.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intels nyeste platform hjalp litt på veien, men gevinsten ligger først og fremst i lavere strømforbruk. Ytelsen er bare ett hakk bedre, og vi vil ha fler.

Det er det nVidia satser på.

NG-ION - ny generasjon

Den første løsningen fra nVidia var en kombinasjon av Intel Atom 280 og brikkesett og grafikkbrikke fra nVidia. Det fungerte ganske fint i små stue-PCer og så lenge den minibærbare gikk på strøm. Men batteritiden var elendig.

Ytelsen var nok til å spille av HD-video i full oppløsning, men for å få glede av dette må man ha noe annet å se på enn en liten skjerm med 1024 x 600 eller i beste fall 1366 x 768.

Det mange ønsker er kraft nok til å kunne kjøre spill, ikke av de mest krevende, men som fungerer som adspredelse og underholdning når man er på tur.

Mini-PC med spillytelse?


Siden Intel med den nye platformen ikke lenger åpner for alternative brikkesett, har nVidia utviklet Optimus og sin egen grafikkprosessor. Disse kjører ved siden av Intels egen platform, og det smarte er at det skifter mellom Intel-grafikk og nVidia-grafikk i farta, etter behov.

Dette skjer i første omgang under oppstart av et program, slik at brukeren ikke merker overgangen. Den skjer i løpet av ca 200 millisekunder så noen ventetid å snakke om er det ikke.

Når nVidias grafikk jobber tar den over prosesseringen som programmet bestiller, og leverer dette over PCIexpress bussen inn i grafikkbufferen "hjemme hos Intel". Dermed unngår man løsninger som kan skape flimring og støy på skjermen, siden kommunikasjonen med Intels grafikk og skjermen er ubrutt. Alt skjer på baksiden av dette.

Mini-PC med spillytelse?


Hva kan man forvente av ytelse?

Sammenlignet med første generasjon ION er det snakk om en forbedring i ytelse på 50 - 100%.

Spill som vil kunne kjøre er Spore, Monkey Island, WOW osv. vi snakker om programmer som ikke krever spesielt mye prosessorkraft.

Teknisk sett vil det være mulig å lage en minibærbar med HDMI ut for å kjøre full HD på ekstern skjerm.

Og hva vil det koste? Ingen ting er gratis, og det er vel neppe urealistisk at man må ut med bortimot en tusenlapp mer sammenlignet med en ordinær ren Intel-basert minibærbar.

Les også: Fusion - AMD sitt svar til Intel