Mini-harddisk med stor kapasitet

Den er bare 5 mm tykk men har plass til 60 GB.

Den nye N-serien med små 1,8" harddisker fra Samsung kommer i kapasiteter på 20, 30, 40 og 60 GB. På innsiden sitter kun én enkelt plate, og dermed har produsenten klart å gjøre harddisken ikke mer enn 5 millimeter tykk. En utgave med to plater er også på trappene, med dobbel kapasitet. Denne vil være 8 mm tykk, i følge

Stående lagring

Den relativt store kapasiteten har vært mulig fordi det benyttes en teknologi kjent som "perpendicular magnet recording" (PMR), eller loddrett magnetisk lagring. Data lagres med andre ord stående, ikke liggende som på vanlige harddisker. Dermed blir mulig med langt større datatetthet. På 60 GB-disken er datatettheten 200Gb pr kvadrattomme. Du kan lese mer om teknologien her.

Omdreiningshastigheten er 4.200 rpm, gjennomsnittlig søketid er 7,14 millisekunder og diskene har en databuffer på 2 MB. De skal i følge vår kilde Digi.no knapt være hørbar. Det er ventet at vi etter hvert vil finne disken i ultraportable PCer, MP3-spillere, GPS, videokameraer og kanskje til og med mobiltelefoner. Spillkonsollen PSP har også blitt nevnt.

Kilder: Digi.no, Acrofan.com