Mindre og mindre digitalkameraer

Takket være at filmrullen er byttet ut med bittesmå minnekort, ser det nærmest ikke ut til å være en grense for hvor små digitalkameraene kan bli. Her ser du bilder av noen av de minste på markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den digitale revolusjonen på fotomarkedet er forlengst over oss. Teknologien er fortsatt dyr, men likevel er omtrent annethvert kamera som selges i Norge digitalt, i følge tall fra Fotorådet.

En stor fordel med den digitale teknologien er at den muliggjør langt mindre kameraer enn hva som var mulig med filmbaserte. Dette gjelder ikke bare de aller enkleste kameraene, vi ser stadig eksempler på at smale og små modeller som knapt merkes i skjortelommen er utstyrt med både optisk zoom og bildebrikke med høy oppløsning.

Men de aller minste kameraene har fortsatt låst fokus og tar ikke bilder som fortjener å havne bak glass og ramme på veggen. Disse kameraene egner seg best for deg som ønsker å fange øyeblikk og se resultatet på skjermen, sende det til venner via epost eller lignende. Enkelheten (og gadgetfaktoren) blir viktigere enn kvaliteten, for å si det sånn.

Her er vår guide til noen av de minste kameraene på markedet:

image: Mindre og mindre digitalkameraer

Minst?

Mustek GSmart Mini2
Det aller minste kameraet vi har sett bærer navnet Mustek GSmart Mini2. Til tross for at det er mindre enn et kredittkort, har det en bildebrikke på 1.2 megapiksler, som gir bilder med en oppløsning på 1280x968 punkter.

Kameraet kan brukes som webkamera, og du kan også ta små videoklipp med det. Vekt: 40 gram. Les hele omtalen vår i denne artikkelen

image: Mindre og mindre digitalkameraer

Tøffest?

Logitech Pocket Digital
Litt større, men fortsatt ikke større enn et kredittkort. Lekker utførelse i aluminium, men bildebrikken klarer ikke å fange mer enn 640x480 punkter.

Kameraet er langt enklere enn mange av de andre kameraene i oversikten vår, blant annet har dette kameraet ikke muligheten til å fange videoklipp. Vekten er derimot svært beskjeden; bare 50 gram. Les vår test her.

image: Mindre og mindre digitalkameraer

Minste med LCD-skjerm?

Casio Exilim
Hvis du aller helst skulle hatt LCD-skjerm på minikameraet ditt, kan det kanskje være en idé å sjekke ut Exilim-serien fra Casio. I følge produsenten er dette verdens minste kameraer med LCD-skjerm, og en av modellene har også innebygd MP3-spiller. Oppløsning: 1280x968 punkter (1.2 megapiksler). Vekt: 86 gram. Her er vår vår nyhetsomtale.

image: Mindre og mindre digitalkameraer

Tynnest?

SMaL Ultra-Pocket
SMaL (Fujifilm-selskap) har kanskje ikke det aller minste kameraet, men påstår derimot at de har det tynneste digitale kameraet på markedet. Ultra-Pocket er ikke mer enn seks millimeter tykt, og vekten på beskjedne 35 gram er det neppe særlig mange andre kameraer som kan matche. Ultra-Pocket ruver da heller ikke, med sine 86 x 54 x 6 mm.

Bildebrikken er på 0,3 megapiksler, og maks oppløsning er 640x480 punkter. Lenke til produsent

image: Mindre og mindre digitalkameraer

Billigst?

Sipix StyleCam Blink
Blink er muligens det billigste av de små digitalkameraene (vi har sett det til 482 kroner i ITButikken). Kameraet tar bilder med en oppløsning på 640x480 punkter, kapasiteten er 100 bilder, og du kan i tillegg ta opp videoklipp i AVI-format. Lenke til produsent.

Best?

image: Mindre og mindre digitalkameraer

Sony DSC-U10
Sony har også kastet seg på minikamerakarusellen, og lanserte nylig DSC-U10, som blant annet kan skilte med en 1.3 megapiksels bildebrikke (1280x968 piksler i bildene).

Kameraet klarer blant annet å fange video i MPEG-format, og kan skilte med lang batterilevetid. Vekt: 118 gram. Les mer hos produsenten.

Her finner du vår store test av mer avanserte digitalkameraer