Mindre bildestøy ved lavere oppløsning?

De fleste kameraer kan ta bilder med lavere oppløsning enn de er gode for. Vil det gjøre at det blir mindre støy i bildet?

Hei Doktor.

Kan du si om man oppnår mindre bildestøy om man på f.eks. et 6mp. kamera bruker 3mp. En del kameraer gir jo kun mulighet til lavere antall mp. på høy iso. Pixelene har jo samme størrelse, og krever vel samme forsterking av signalet.

På forhånd takk.

- Oddvar

Fotodoktoren svarer:

Hei Oddvar!

Så vidt meg bekjent er det ingen kameraer som har mulighet til å deaktivere sensorene som sitter på CCD-brikken. Derfor brukes alle på vanlig måte, og nedskaleringen foregår via softwaren i kameraet på samme måte som om du gjør det selv i Photoshop. Fordelen er selvsagt at bildefilene blir mindre og at du får plass til flere bilder på minnebrikken. I tillegg vil du oppleve at støyen blir mindre fremtredende, siden bildet nå er halvparten så stort, som også forklarer at enkelte produsenter *vil* nedskalere bildet før de lar deg se på resultatet med høy ISO ;)


En annen fordel er at du vil få et mindre problem med eventuelle døde piksler, ettersom en død piksel vil bli slått sammen naboene og "forsvinne".

hilsen
Fotodoktoren

Lurer du på noe?