Min 40 GB harddisk har krympet til 8 GB!

Hei datadoktor,

Jeg har akkurat kjøpt ny PC, som ble levert med Windows ferdiginnstallert. Jeg fikk raskt problemer med Windows, og formaterte derfor harddisken. Jeg brukte så en gjenopprettings-CD fra en annen PC, og brukte den på min nye PC. Det virket ikke, så jeg formaterte igjen. Da oppdaget jeg at harddisken var delt opp i to, en C: på 6 GB og en D: på 2 GB.

Hardisken er egentlig på 40 GB. Hva har skjedd? Hva kan jeg gjøre for å få tilbake "tapt" plass?

Hilsen Erik

Datadoktoren svarer

Hei Eirik,

Gjenopprettings-CDen som du benyttet laget automatisk to partisjoner på harddisken din, én på 6 GB og én på 2 GB. Dermed sitter du igjen med 32 GB som ikke er tilgjengelig for operativsystemet ditt.

Hvis du kan leve med at alle dataene på harddisken din blir slettet, klarer du deg med programmet FDISK. Dette programmet ligger på en vanlig Windows 98 oppstartsdiskett. Du skriver simpelthen FDISK og trykker ENTER i DOS (eller i et DOS-vindu i Windows). Svar ja på spørsmålet som følger. Fra menyene må du først slette 6-GB-partisjonen, som angis som en logisk stasjon. Deretter sletter du den utvidede grenen som den logiske stasjonen har ligget på. Til slutt sletter du 2-GB-partisjonen, som er en primær partisjon.

Nå er harddisken din upartisjonert, og før du går videre må du lage én eller flere partisjoner. Det enkleste er å velge "Lag primærpartisjon", og be FDISK om å benytte all ledig plass på disken til denne. Da vil du få en partisjon på ca 40 GB.

Når du starter PCen på nytt ved hjelp av en oppstartsdiskett, må du formatere partisjonen. Denne operasjonen kan være tidkrevende.

En annen løsning, spesielt egnet dersom du ønsker å ta vare på dataene som ligger på disken, er å utvide partisjonene. Til dette kreves et annet verktøy enn FDISK, og vi anbefaler Partition Magic fra Powerquest. Vi har omtalt programmet i denne artikkelen: http://www.dinside.no/page/artf/19549.shtml?f=katnav

Lykke til!

mvh
Datadoktoren

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les alle spørsmål og svar