Miksing av lyd - helt gratis

Har du lyst til å mekke lyd? Ta opp flere spor og lage din egen miks? Vi viser deg hvordan du kan gjøre det helt gratis! Av Jan Frode Haugseth


Enten man skal lage musikk eller sendinger for podcasting, er multisporsopptak veien å gå for å gjøre opptak mer spennende å lytte på for andre. Denne guiden er en grunnleggende innføring i å arbeide med multisporsopptak på datamaskin. Du vil lære å sette opp og program, ta opp flere spor, og eksportere en ferdig miks – f.eks. som en MP3.

Med flere spor kan man mikse inn bakgrunnsmusikk og andre lyder i opptak, eller man kan spille inn flere spor oppå hverandre.

Man trenger faktisk ikke all verdens av utstyr for å ta opp lyd i dag. Alle PC-er har i dag et innebygd lydkort, og disse vil i de aller fleste tilfeller være bra nok til å gjøre multisporsopptak. Et program som kan brukes til dette er Audacity. Audacity kommer i norsk språkdrakt, er gratis å laste ned, og finnes for både Windows, Mac og Linux.


Men før man kan ta i bruk Audacity, er det et par ting som må konfigureres.

Siden MP3-formatet er patentbeskyttet, kan ikke dette distribueres sammen med et GPL-program som Audacity. MP3 er likevel det vanligste formatet for digital musikk i dag, og derfor kan det være lurt å laste ned siste versjon av Lame. Linuxbrukere kan installere pakken liblame med sitt pakkehåndteringsverktøy.


Deretter må må gå til fil -> innstillinger, og huke av for Spill andre spor samtidig med innspilling av nytt på den første flikken.

Selv om programvaren er gratis, og de aller fleste har lydkort på datamaskinen sin, er det en komponent som kan være viktig for å gjøre gode opptak, nemlig mikrofonen. Hvis man har gitar eller andre instrumenter med innebygd mikrofon kan man i de fleste tilfeller koble disse direkte til lydkortet via en kabel.


Likevel vil resultatet bli bedre med en mikrofon. Enkle mono-mikrofoner koster fra 200,- og oppover, og kan være en smart investering hvis man vil jobbe litt med lyd på sikt.

Da er vi klar til å sette igang med opptakene. På menylinja i Audacity kan man velge hvilken kanal man vil ta opp gjennom. Her må man velge kanalen man har koblet til instrumentet eller mikrofonen sin. Man har også nivåjustering for innspilling oppe på verktøylinja.

Hver gang du trykker på Record lages et nytt spor til sangen. Du kan også legge til tomme spor fra menylinja (prosjekt -> nytt lydspor), og man kan dra andre lydfiler inn i arbeidsområdet for å gjøre disse til en del av låten.


Når man har tatt opp sporene man vil ha med, kan man justere volumet og panoreringen til hvert enkelt spor. Dette gjøres fra et eget til venstre på hvert på hvert enkelt spor.Når miksen høres bra ut, kan man eksportere til Ogg Vorbis eller MP3 med fil -> eksporter. Disse filene er relativt små og har god lydkvalitet, og egner seg godt for å distribuere til venner, kjente eller gjennom andre kanaler på nettet.

Les mer: Del 2: Bli kjent med effektene!
Les mer: Del 3:Flere muligheter med VST.