Mikrokamera til ferieturen?

Filmrullen er byttet ut med minnekort, og all mekanikk er byttet ut med elektronikk. De enkleste digitalkameraene trenger derfor ikke noe stort kamerahus, noe Mustek beviser med sin GSmart mini2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annethvert kamera som selges i Norge er digitalt, til tross for at prisene fortsatt må betegnes som svært høye. Men ting er i forandring også her, og de første digitalkameraene til under tusenlappen er så smått på plass i butikkhyllene. Det er i dette lavprissegmentet Mustek har posisjonert seg, og GSmart mini2 får du til rundt 750 kroner i flere webbutikker her hjemme.

LES OGSÅ:

Virkelig mikro

Selv om prisen nok vil lokke mange kjøpere, er det størrelsen på kameraet som først og fremst vekker oppsikt. Det er ikke mer enn 4,6 cm høyt og 6,8 cm bredt. Tykkelsen er på en knapp centimeter, i tillegg til objektivet som også stjeler en cm. Vekta er 40 gram, så her snakker vi sannsynligvis om det minste kameraet som er på markedet for øyeblikket.

Mange funksjoner

Det overrasker oss derfor at spesifikasjonene minner om langt større og dyrere kameraer. Inne i kameraet sitter en CMOS-brikke som kan fange bilder i en oppløsning på 1280x960 punkter (1,3 megapixler), samt video i 320x240 punkter. Dessuten kan du ta bilder i lavere oppløsning og høyere oppløsning ved hjelp av interpolering av punktene. Om ikke dette skulle være nok, har kameraet både selvutløser, makrofunksjon og kan brukes som webkamera. Ikke verst!

I normal oppløsning (1280x768) kan du lagre inntil 54 bilder på den innebygde 16 MB minnebrikken. Velger du 640x480 punkter får du presset inn 216 bilder inn på den. Det burde holde for de fleste.

image: Mikrokamera til ferieturen?
image: Mikrokamera til ferieturen?

Kameraet har kun optisk søker og ingen blitz. På baksiden finner du en liten LCD som viser hvor mange bilder du har tatt, og hvilken innstilling som er valgt (oppløsning, video, selvutløser). Tre knapper styrer av og på, innstillingsmodus, og sletting av siste eller alle bildene. På toppen finner du utløserknappen, Mer er det ikke å forholde seg til, her er det bare å klikke i vei.

Kjapt

Fokus er selvsagt låst, og den optiske søkeren gir et temmelig unøyaktig utsnitt i forhold til hva som blir fotografert. For øvrig lagrer kameraet bildene til minnebrikken, like kjapt som et filmbasert kamera med låst fokus.

Overføring av bildene gjøres ved hjelp av en TWAIN-driver og den medfølgende USB-kabelen, og brukbare programmer for bildebehandling og organisering fra Ulead følger med på CD. Fordi kameraet er TWAIN-kompatibelt kan du laste bildene direkte fra kameraet til Photoshop, Paint Shop Pro eller andre bildebehandlingsprogrammer dersom du skulle foretrekke det.

Selve overføringen går kjapt og greit. Bildene forhåndsvises i et eget styreprogram, og du kan velge ut ett, flere eller alle bildene før du trykker på overføringsknappen. Du kan også slette bilder som ligger i kameraet, og lagre bilder direkte til disk.

Bildekvalitet

Så langt så bra, men hva med kvaliteten? Ikke forvent for mye. For det første er fargegjengivelsen elendig. Så og si samtlige bilder har et kraftig rødstikk og fargene mangler vitalitet (dette kan til en viss grad manipuleres bort ved hjelp av et egnet bildebehandlingsprogram). For det andre er dybdeskarpheten svak, og bildene har en tendens til å bli temmelig tåkete i kantene.

Kvaliteten blir best utendørs i solskinn, og dersom det er noen meter mellom deg og motivet. Innendørs blir bildene gule og mørke dersom det ikke er godt med belysning, og vi opplevde også optiske problemer som skjeve vegger og flate hoder.

Dette er selvsagt ikke et kamera du vil bruke til bilder som skal pryde veggen eller ta plass i fotoalbumet, men en morsom gadget for mindre kresne "knipsere". Resultatet passer best til epost, hjemmesiden din eller lignende. Dessuten så det ut til å fungere bra som webkamera. Lite og hendig er det i alle fall, og det vil garant vekke oppsikt når du tar det ut av skjortelommen.

Klikk her for å se bilder tatt med kameraet

Konklusjon

Vi er vant til høye priser på digitalkameraer, og vi aksepterer en pris på 750 kroner som billig sommeren 2002. Objektivt sett er dette kameraet alt for dyrt i forhold til bildekvaliteten. Som webkamera har vi derimot ingen problemer med å anbefale det.

Det skulle ikke forundre oss om du i løpet av få år finner denne typen digitalkameraer i dagligvarebutikkene der engangskameraene i dag henger, til samme bruk-og-kast-pris.

Kameraet koster altså rundt 750 kroner, og tilbys blant annet i nettbutikker som PCutstyr og Komplett.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!