MIDI/Synth

MIDI

MIDI-delen er naturlig nok identisk med SoundBlaster Live!, siden det er den samme brikken som styrer det hele. Det finnes to separate MIDI-synther, hver med 16 MIDI-kanaler. Begge deler de 64 stemmene og det samme minnet for lyddata i SoundFont-format.

Stemmene er såkalt dynamisk allokert, som vil si at du kan ha store pianoakkorder med full pedalbruk i introen, som ofte bruker opp alle stemmene alene. Når selve låta begynner, kommer trommer, bass, lydtepper osv. inn i bildet og pianoet får en mer beskjeden plass. Da fordeles stemmene på alle de andre lydene i arrangementet i stedet.

Det som EMU APS ikke har, er den virtuelle synthen som vi finner hos SoundBlasterene. Vi kan ikke si at dette er noen stor begrensning, siden prosessorkraften heller bør brukes til andre oppgaver. Vi nevner for eksempel plug-inn-effekter til miksen og andre virtuelle synther med mer spennende muligheter.

SoundFonts

Selve lyddataene er basert på SoundFonts, som er Creatives navn på det som ellers er kjent som samples (opptak av instrumentlyder) spredt ut over forskjellige områder på tangentene, og de forskjellige lydparametrene.

SoundFonts lastes opp i PCens internminne, og det er mulig å bruke opptil 32 MB med lyddata.

MIDI/Synth

EMU APS har en stilig og elegant programvare for å administrere og sette opp SoundFonts.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det følger med flere alternative lydsett på installasjonsCDen, og det finnes mengder av SoundFonts både gratis på Internett og til salgs på CD-ROM.

Det er også mulig å lage egne instrument- eller oppsett med Creatives eget programVienna, eller Wien (!), et alternativt redigeringsprogram som også følger med. Her laster du inn wav-filer, bestemmer hvilke tangenter som skal spille lydene, filtrering, vibrato og andre egenskaper.

Videre til Audio, effekter og drivere