MIDI/Synth

Kortet har en samplebasert synth med 64 stemmers polyfoni. Selve arkitekturen er ikke så veldig forskjellig fra den vi finner på EMU og SoundBlaster Live!, men det som er påtagelig er at råmaterialet, selve samplingene, utvalget og finredigeringen er langt mer forseggjort. Lydene er klart de mest spillbare av standardlydene på kortene vi har testet. Den eneste som overgår dette er microWave-synthen i pakken fra Terratec.

Men sammenligningen er muligens litt urettferdig, og bygger du ut SW1000XG med en av synthmodulene, vil forskjellen naturligvis bli langt mindre.

Det som er det største ankepunktet mot Yamaha-kortet er at selve sample-dataene ligger i ROM. Det innebærer at samplingene er faste og verken kan endres eller skiftes ut. Riktignok er antallet lyder enormt, hele 1267 forskjellige instrument og effektlyder og 46 trommesett. Ved å kombinere og redigere dette lydmaterialet kommer du svært langt, uansett hva slags ide du har om lyd. Men ett sted møter du likevel veggen. Muligheten for at Yamaha lager en sampler-modul som kan monteres på kortet er selvfølgelig til stede, men det er bare spekulasjoner.

Yamaha har lagt til rette for god integrasjon med forskjellige sequencer-programmer. Det er nemlig mulig å endre praktisk talt alle parametre i synthdelen ved å sende MIDI-meldinger. Dermed kan du sette opp virtuelle miksere i sequencer-programmet ditt, eller bruke noen av de ferdige malene som følger med. Disse er tilpasset Cakewalk, Cubase og Logic Audio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske programmet Musicator har for øvrig innebygget støtte, både for dette kortet og de andre enhetene i Yamaha sitt system, så der trenger du ingen maler.

Videre til Audio og effekter