Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

MIDI på iPhone

For oss som driver med musikk åpner det seg nye muligheter!

MIDI er for mange det samme som dårlig bakgrunnslyd på PCen. Men for oss som driver med musikk er det noe helt annet. MIDI er musikkutstyrets USB, og dukket opp allerede i 1983.

MIDI er en standard som omfatter både kabler, kontakter og signalene som sendes i dem. Har du et hjemmestudio eller et proft studio og kobler sammen synther, keyboards, lydmoduler, effekter, kontrollere og datamaskiner er det MIDI-standarden som ligger i bunn.

Og nå er altså iPhone også blitt med i det gode selskap, takket være Line6 og den lille enheten MIDI Mobilizer.

Hva gjør MIDI?

MIDI er ikke lyd. MIDI er styresignaler. Trykker du en tangent på et MIDI-keyboard er det omtrent som om du trykker en bokstav på et vanlig tastatur - informasjonen dukker opp på skjermen etter at dataene fra tastaturet har blitt behandlet av PC-en. Heldigvis er MIDI mer omfattende, slik at man får med seg variasjonene i anslaget på et keyboard, og kan spille både sterke og svake toner. På bokstavtastaturet er det heldigvis ikke slik at harde anslag gir sTORE bokSTAVEr.

I tillegg til spilleinformasjon fra tangenter er det definert mange andre MIDI-parametre som har med styring av lyd og musikk å gjøre. Mange instrumenter har knotter, spaker, tromme-pads og annet som brukes når man spiller til å forme lyden. Disse kan tilordnes MIDI-parametre, slik at et slikt instrument kan "fjernstyres" via MIDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også ta opp MIDI-signaler og registrere tiden mellom dem, dermed kan du ta opp alt du gjør når du spiller et MIDI-instrument, uten å ta opp selve lyden. Sender du dette "opptaket" tilbake til instrumentet låter det nøyaktig som da du spilte det inn. Fordelen med MIDI er at du kan redigere spilledataene i et dertil egnet program, disse kalles sequencerprogrammer, siden man jobber med sekvenser av informasjon.

MIDI Mobilizer

MIDI Mobilizer er en liten enhet som kobles inn i multikontakten på iPhone eller iPod Touch. Den har to tilkoblinger for overgangskabler, som følger med. MIDI-kontakter er for store til at det er praktisk å ha dem på selve boksen.

Da vi koblet boksen til vår iPhone fikk vi opp en melding om at programvare måtte lastes ned fra AppStore.

MIDI på iPhone


Det gikk som smurt, der kunne vi også laste ned to programmer:

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


MIDI Memo Recorder er gratis, det er en opptaker/avspiller som også kan sende opptakene i standard MIDI-filformat som epostvedlegg eller via WiFi. Disse kan du så redigere og bruke senere.

Du kan også bruke denne funksjonen til ta opp innstillinger fra annet musikkutstyr og så sende disse tilbake senere. Praktisk med utstyr man leier på spillesteder, da spiller du å dra med deg den bærbare datamaskinen for å bruke til dette.

MIDI Surface
Dette programmet koster 35 kroner og gjør iPhone til en kontrollenhet. Du kan spille toner, styre spaker, slå på trommepads eller bruke styreflaten som joystick.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I bruk

Løsningen er veldig enkel å bruke, det er plug&play bokstavelig talt. Det eneste man må sørge for er at det er en ledig MIDI inngang i systemet, hvis du skal kombinere MIDI ut fra iPhone med andre MIDI-enheter.

Undertegnede bruker for tiden instrumenter som mangler en del kontrollere. Da kommer denne løsningen elegant inn i bildet.

Man velger hva styreflaten skal by på mens man holder iPhone i vertikal posisjon. Så er det vare å vri den til liggende posisjon og låse den med en liten hengelåsknapp i programmet. Da kan du legge ned iPhone uten at bildet endres.

Responsen er lynrask, denne løsningen er like rask som dedikerte enheter, både når deg gjelder anslag med tangenter/pads og kontrollspaker/styreflate.

Vi håper at det dukker opp virtuelle instrumenter som kan spilles på iPhone, det er ingen umulighet, og da har man med seg verdens minste lydmodul i lomma.

Et eksempel på dette er Propellerheads som allerede har relansert ReBirth på iPhone, et program som i sin tid var banebrytende for virtuelle instrumenter. Eneste mangelen er at det ikke kan styres med MIDI, men det er fult mulig å få til noe tilsvarende.

Vi venter i spenning.

MIDI Mobilizer koster 675 kroner og finnes i musikkforretningene.

Vil du vite alt om MIDI Mobilizer kan du laste med manualen fra Line6

Les også: Elegant lyd via USB