MIDI og lydkort


Første generasjon lydkort, AdLib og SoundBlaster, hadde en liten synth innebygget, i tillegg til muligheten for opptak og avspilling av lyddata (wav-filer). Denne synthen var på ingen måte imponerende, lydkvaliteten var på høyde med ringesignalet i mobiltelefoner. Dette førte til at MIDI ble forbundet med ”dårlig lyd” hos de fleste PC-brukere.

Roland var også banebrytende på dette feltet og lanserte det første synthkortet for PC. Dette kunne spille mange forskjellige lyder samtidig, hadde trommesamplinger og romklang, og ble veldig populært for spill og musikk. Det ble ofte brukt sammen med et SoundBlaster-kort, som tok seg av avspilling av effektlyden.

Det første kortet som kombinerte inn- og avspilling av kvalitetslyd i CD-format, med en synth som holdt musikalske mål, kom fra TurtleBeach i 1991. Det het Multisound og kostet rundt 10.000 kroner. Dette hadde synthlyder basert på samplinger (digitaliserte opptak av instrumentlyder), som også kalles wavetable. Disse var lagret i leseminne (ROM), og kunne ikke byttes ut, bare filtreres osv. av signalprosessoren på lydkortet.

I dag finnes det mengder av lydkort basert på samme teknologi, til en brøkdel av prisen.