MIDI-filer - til WAV/MP3?

Vi har en mengde midi-filer som jeg gjerne skulle ha brent på en CD og gitt til min sønn. Men etter det jeg forstår kreves det at de konverteres til wav-filer. Er det mulig? Finnes det programvare som kan det?

Vet at det finnes programvare som kan konvertere mp3 til wav.
Men har ikke hørt om midi til wav.

Takknemlig for hjelp,

Egil

Datadoktoren svarer:

Det er ikke noe i veien for å brenne MIDI-filer på CD-ROM, men de må da spilles av på en PC med lydkort. For at det skal låte helt likt på din sønns PC, må han ha det samme lydkortet som du har. Ingen MIDI-del på lydkort fra forskjellige fabrikanter er helt like. Dessuten spiller effektdelen på lydkortet og ikke minst høyttalerne en stor rolle.

Fra MIDI til lyd

MIDI-filer innholder faktisk ikke lyd-data i det hele tatt. De inneholder bare kontrollmeldinger og brukes til å styre et musikkinstrument, som kan være alt fra et keyboard til et lydkort.

Derfor vil en MIDI-fil som spilles av på din PC med ditt lydkort ikke låte likedan som på en annen PC med et annet lydkort, eller spilt av på et MIDI-instrument.

Dette har vi skrevet mye om i vår artikkelsamling: MIDI- hva er det egentlig?.

Hvis du ønsker å lage en wav-fil av det du hører fra lydkortet ditt, må du gjøre et opptak av lyden du hører fra MIDI-filen på PCen. Dette kan enten gjøres ved å koble lyd-utgangene til inngangene på lydkortet med en passende kabel, og starte ett opptaksprogram som lagrer opptaket en wav-fil.

På noen lydkort, for eksempel SoundBlaster Live! kan du velge MIDI ut i mikseren som lydkilde for opptak. Da slipper du å koble ledninger.

Men dette tar lang tid, en treminutters låt tar akkurat så lang tid - tre minutter. I tillegg kommer betjening av opptaket, å finne riktig lydnivå, eventuell redigering av start og stopp for å fjerne "tomme" wav-data osv.

Hvis du har veldig mange MIDI-filer vil det sannsynligvis bli et tidkrevende prosjekt Dessuten vil filene ta ganske mye plass på harddisken. Regn med 10 Mbyte for hvert minutt i 16-bit 44,1 kHz stereo. Etterpå kan du selvfølgelig kode wav-filene til MP3-format og frigjøre plassen på harddisken.

Alternativer

Det finnes programmer som kan rendre MIDI-filer. Det vil si at programmene leser inn MIDI-filen og et sett med lydbanker, gjerne SoundFonts som brukes av SoundBlaster Live-kortene. Disse lydbankene inneholder samplinger (små lydopptak) av alle lydene, som piano, bass, trommer, gitar osv. i forskjellige toneområder.

Så gjør programmet det samme som lydkortet, det "spiller" MIDI-filen og mikser lydfilene som kommer fra lydbankene. Dette lagres i en wav-fil på harddisken.

Hastigheten vil variere med PCen og hvor komplisert MIDI-filen er, men den vil uansett være raskere enn å spille av MIDI-filen og gjøre opptak i sann tid.

Her kan du laste ned en evalueringsversjon av Audio Compositor som er et MIDI-fil rendre-program.

Her finner du linker til andre andre rendreprogrammer

Flere spørsmål og svar: