Microsofts visjoner for fremtiden

På en konferanse i San Francisco har Bill Gates holdt et foredrag hvor han har signalisert hvor selskapet har tenkt seg i nær og litt fjernere fremtid. Her er en oversikt over din datafremtid, hvis Microsoft får viljen sin.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

På store konferanser og messer er det vanlig at kjente navn i bransjen avholder såkalte "keynotes", eller spesielt profilerte foredrag. Da vi dekket datamessen Comdex i Las Vegas, var vi til stede på Bill Gates åpningsforedrag (opening keynote) der, og flere av hovedtrekkene som ble presentert på konferansen Fusion 99 i San Francisco nå, er de samme som for nesten et år siden (sjekk artikkelen Fremtiden i følge Bill Gates for mer info).

PC Plus

Da Microsoft ble grunnlagt i 1975, var selskapets visjon at ethvert hjem og enhver arbeidsplass skulle ha en PC. Nå er visjonen betydelig oppjustert. Microsoft tror på en fremtid hvor PCen bare er en av mange enheter som bruker en felles informasjonsbase tilknyttet et felles nettverk (internett). Det betyr at mobiltelefoner, personlige digitale assistenter (PDAer), TVer og datamaskiner i biler alle vil kunne hente den samme informasjonen fra det samme nettverket.

Intelligent utveksling

For å virkeliggjøre planene om det fullendte informasjonssamfunn, trengs en teknologi for å distribuere informasjonen, og Microsofts alternativ heter IntelliMirror. Dette er en replikeringsteknologi som gjør at informasjon som er laget på én enhet, alltid vil bli kopiert/oppdatert på en sentral plass.

Det innebærer at du vil ha oppsett, bokmerker, musikk og alt mulig annet tilgjengelig på alle enheter du bruker til å logge deg på nettverket.

Men tanken om denne typen utveksling av data er ikke ny. Lotus Notes er bygget over samme tankegang. Forskjellen er at Microsoft kan bygge replikeringen inn i selve operativsystemet, og at den derfor kan gjøres mer altomgripende.

Microsoft vil lage flate PCer

Microsoft engasjerer seg tungt i utviklingen av lette bærbare mini-PCer både når det gjelder selve maskinen og teknologien som er nødvendig for å gjøre slike enheter attraktive. En av de største hindringene for attraktiviteten er leseligheten på LCD-skjermer, og Microsofts løsning er teknologien ClearType, som via programvare øker oppløsningen med 300%. Dette høres utrolig ut, men Apple hadde en lignende løsning klar allerede på 70-tallet.

I foredraget antydet Bill Gates at Microsoft vil lansere både ClearType og en flat PC med skriftgjenkjenning på skjermen allerede mot slutten av året eller tidlig neste år. Cyrix har allerede vist frem WebPad, som er et lignende produkt, og etter undertegnedes mening et av de aller mest spennende Internett-relaterte produktene som kommer i nær fremtid.

Slutten på dumhetene?

Datamaskiner er som kjent noen usedvanlig dumme dyr, og det kanskje aller dummeste er feilmeldinger som ikke sier noenting som helst. Nå vil Microsoft omsider begynne å jobbe med dette, og i Windows 2000 vil dialogbokser med feilmeldinger inneholde en trykknapp hvor du kan gi tilbakemelding til Microsoft hvis feilmedlingen er helt på jordet. Det gir utviklerne anledning til å finne bedre meldinger.

Når kommer Windows 2000?

Det er selvsagt et spørsmål mange er opptatt av, og på spørsmål om dette kom det ikke noen konkrete lovnader, men prognosene for å ha en endelig versjon klar før året er omme skal være gode.

Det har også svirret et rykte (med utgangspunkt i en artikkel på Betanews) om at Windows-versjonen for vanlige forbrukere er sluppet i beta, og det er også kommet en del detaljer om endringer i den nye versjonen. Denne Windows-versjonen har kodenavnet Millenium. I løpet av dagen er det imidlertid kommet så mange meldinger om at detaljene ikke stemmer, at vi venter med å publisere innholdet.