<strong>IMAC-UTFORDRER:</strong> Microsoft Surface Studio er selskapets første stasjonære PC. Foto: Microsoft/YouTube
IMAC-UTFORDRER: Microsoft Surface Studio er selskapets første stasjonære PC. Foto: Microsoft/YouTube Vis mer

Surface Studio er Microsofts svar på iMac

Microsofts første stasjonære maskin

…og dette kommer i neste utgave av Windows 10.

Publisert

På en pressekonferanse i New York onsdag kveld norsk tid, dro Microsoft sløret av sin første stasjonære PC, Surface Studio.

I likhet med Apples iMac er dette en alt-i-ett-PC, men der Apples skjerm er tykkere mot midten, har Microsoft valgt å legge maskinvaren i skjermfoten. Det gjør at selve skjermen er svært tynn – bare 12,5 mm over midjen.

Den er dessuten trykkfølsom og kan brukes med Surface Pen; stylusen som også brukes på øvrige Surface-maskiner.

Kan vinkles og senkes

Microsoft frir uten tvil til designere og andre med kreative yrker med denne maskinen. Med én hånd kan du enkelt endre vinkel på skjermen takket være det Microsoft har kalt «Zero gravity hinge».

Skjermen er 28 tommer over diagonalen og har en oppløsning på 4.500x3.000 piksler, eller da drøye 60 prosent flere piksler enn en 4K-skjerm.

På baksiden av foten sitter det fire USB 3.0-kontakter, SD-kortleser, mini Displayport-utgang, 3,5mm-utgang og nettverksport. Som seg hør og bør har den selvsagt også støtte for WiFi (802.11ac).

Maskinvaremessig kan Surface Studio konfigureres med 6. generasjons Core i5 og i7-prosessorer fra Intel, 8/16/32 GB arbeidsminne, 1TB eller 2TB hybriddisker og GeForce GTX 965M eller 980M-grafikkort.

Billig blir den dog ikke, med en pris som starter på 3.000 dollar (nært 25.000 kroner) i USA. Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, har ingen informasjon om hvorvidt Surface Studio (eller de andre produktene omtalt under) blir lansert i Norge.

Styr med Surface Dial

Surface Dial er også en ny enhet fra Microsoft. Dette er en sylinderformet sak som kan legges på skjermen for å interagere med maskinen på en helt ny måte.

Videoen under viser noen måter den kan fungere på:

Vis mer Vis mer

Oppgradert Surface Book

Surface Book var Microsofts første bærbare PC som ble lansert i fjor. Den har foreløpig ikke blitt lansert i det norske markedet, men vi fikk prøvd den på en tur over atlanteren i fjor.

<strong>OPPGRADERT:</strong> Microsofts bærbare PC, Surface Book, har blitt raskere og fått bedre batteritid. Men om den noen gang kommer til Norge, har Microsoft Norge ikke svar på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
OPPGRADERT: Microsofts bærbare PC, Surface Book, har blitt raskere og fått bedre batteritid. Men om den noen gang kommer til Norge, har Microsoft Norge ikke svar på. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

«Surface book with performance base», som Microsoft kaller de nye modellene, kommer nå med 6. generasjons Intel Core i7-prosessorer, og med dobbelt så raskt grafikkbrikke som forrige generasjon.

Batteritiden skal også være kraftig forbedret; nå med 16 timers oppgitt batteritid.

Ny Windows-oppdatering rett over jul

I sommer kom Microsoft med den store «anniversary»-oppdateringen av Windows 10, ett år etter at operativsystemet ble sluppet første gang.

Tidlig i 2017 kommer neste store oppdatering, som selskapet denne gangen har valgt å kalle «Creators update».

<strong>OPPUSSET KLASSIKER:</strong> Snart kommer 3D-utgaven av Paint, Paint 3D. Foto: Microsoft
OPPUSSET KLASSIKER: Snart kommer 3D-utgaven av Paint, Paint 3D. Foto: Microsoft Vis mer

Her er det 3D som virker å være det største fokuset. Den gamle klassikeren Paint (tegneprogram) oppgraderes da til Paint 3D, som lar brukerne lage 3D-modeller på en tilsynelatende enkel måte.

Hånd i hånd kommer nettsamfunnet Remix3D.com, der man kan dele sine kreasjoner og bygge videre på andres kreasjoner.

Slike 3D-modeller vil også støttes bredt i operativsystemet; for eksempel i Office-programmene, der du for eksempel i Powerpoint vil kunne dra inn en 3D-modell, rotere den etter ønske eller lage en animasjon av at den roterer som da vises i presentasjonen.

Paint 3D kan du prøve allerede nå om du melder deg på Windows Insider-programmet.

VR og mixed reality

Oppdateringen vil også gjøre det mulig å oppleve såkalt «Mixed reality», slik du muligens har sett tidligere når Microsoft har demonstrert Hololens.

Både HP, Dell, Lenovo, Asus og Acer kommer med VR-briller som kan brukes med Windows, og som gi deg en Hololens-opplevelse der datagrafikk kombineres med den virkelige verden, altså det Microsoft kaller «Mixed reality».

<strong>MER VR:</strong> I neste oppdatering får Windows 10 støtte for såkalt «Mixed reality», der man kan ta på seg VR-briller og få datagrafikk projisert på den virkelige verdenen. Foto: Microsoft
MER VR: I neste oppdatering får Windows 10 støtte for såkalt «Mixed reality», der man kan ta på seg VR-briller og få datagrafikk projisert på den virkelige verdenen. Foto: Microsoft Vis mer

Av andre nyheter i neste Windows 10-oppdatering er blant annet at det skal bli lettere å sende video av at man spiller, og at favorittkontaktene kan legges nede på oppgavelinja slik at det er lett som en plett å dra ei lenke, ei fil eller lignende over personen og dele ting direkte.

LES OGSÅ:
Seks ting som er nytt med Xbox One S
Er Microsoft Pix bedre enn Apples kameraapp?
Vi lot Tegnehanne teste – iPad Pro eller Surface Pro?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer