Kontrollpanelet blir i fremtiden mer oversiktlig
Kontrollpanelet blir i fremtiden mer oversiktligVis mer

Microsoft viser neste generasjon Windows

På en konferanse avslørte Bill Gates nylig mange detaljer om Microsofts nye operativsystemer. Dagen etter ble en tidlig versjon av Whistler-operativsystemet gjort tilgjengelig for utvalgte testere. Her er oversikten over fremtiden til Windows.

Selv om Microsoft har snakket lenge om integrasjon av den brukervennlige 9x-kjernen og den stabile NT-kjernen, er det først nå at selskapet faktisk ser ut til å få det til. Det er det nye operativsystemet, med kodenavnet Whistler, som skal kombinere det beste fra to verdener. Microsoft prøver med dette å skape det ultimate operativsystemet, som skal appellere både til hjemmebrukere og profesjonelle.

Så hva er egentlig Whistler? I sin tidlige form er operativsystemet ganske likt Windows 2000, og beholder det samme grensesnittet. I følge Microsoft er Whistler bare en oppdatering av Windows 2000 – en slags ”Second Edition”. Blant forbedringene er et nytt og mer intuitivt kontrollpanel, integrering av den nye .Net-teknologien (som vil gi brukerne mulighet til å for eksempel lagre filer på et web-område hos Microsoft) og mer brukervennlighet og stabilitet.

Det er ventet at en betaversjon av Whistler vil slippes til høsten. Selve operativsystemet skal komme på markedet i to versjoner (én for hjemmebrukere og én for profesjonelle), høsten 2001.

Hva kommer etter Whistler?

Microsofts planer strekker seg lenger enn bare til neste år. Selskapets utviklere er i full gang med en etterfølger til Whistler, for tiden kjent som Blackcomb. Dette operativsystemet skal være drastisk forskjellig fra den velkjente Windows-kjernen – blant annet vil brukergrensesittet gjennomgå forandringer. .Net-funksjonaliteten vil også bli fullstendig integrert i denne utgaven av Windows. Utenom dette er få detaljer kjent om Blackcomb. Det er egentlig ikke så rart med tanke på at den ikke kommer før tidligst i år 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt i alt, Microsoft satser mye på .Net-teknologien, som de håper vil fjerne kompatibilitets-problemer som stammer fra forskjellige programmeringsspråk. I stedet skal all kommunikasjonen mellom nettjenester foregå via XML (Extensible Markup Language).