- Produsentene kan i stor grad skreddersy grensesnitt, tekst, logoer og funksjonalitet, forteller <strike>Bill Gates</strike> Mark Pendergrast i Microsoft til DinSide. Her demonstrerer han Windows Embedded innebygd i en TV. Foto: Bjørn Eirik Loftås
- Produsentene kan i stor grad skreddersy grensesnitt, tekst, logoer og funksjonalitet, forteller Bill Gates Mark Pendergrast i Microsoft til DinSide. Her demonstrerer han Windows Embedded innebygd i en TV. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Microsoft vil inn i TV-en din

Gjør deg klar for Windows Embedded.

LAS VEGAS: Et av de store temaene under årets CES-messe i Las Vegas var såkalte "smarte TV-er", altså TV-er som byr på funksjoner og interaksjon som minner mer om datamaskiner enn fjernsynsapparater.

Smarte TV-er kan for eksempel la deg installere apps for utvide funksjonaliteten, surfe på nettet, leie video online eller streame multimedia trådløst fra PC-en din.

Alle de store TV-produsentene har allerede kommet, eller kommer med "smarte" TV-modeller i 2011.

Underholdning a la Windows

Dette har naturligvis Microsoft, selskapet bak verdens mest brukte PC-operativsystem, fått med seg, og ønsker å være med på:

Målet er å få produsentene, ikke bare av TV-er, men også av Blu-ray-spillere, PVR- og digitale TV-bokser, til å la Windows 7 ta hånd om og styre funksjonaliteten.

Resultatet har fått navnet Windows Embedded, og finnes allerede på markedet i noen få produkter fra blant andre produsentene Haier, Reycom, Prime Time og Evolve (ingen i Norge foreløpig).

- Det vi har gjort er å isolere underholdnings- og multimediedelen av Windows 7, og laget pakker med dette som utgangspunkt, som kan bakes inn i en rekke produkter, som TV-er, mottakerbokser, Blu-ray-spillere og lignende, forteller produktsjef i Windows Embedded-gruppen, Mark Pendergrast, til DinSide Data.

Uten tastatur og mus

Pendergrast demonstrerer funksjonaliteten på en TV fra kinesiske Haier. Grensesnittet kjenner vi fra Windows Media Center. Ved hjelp av en fjernkontroll kan han peke og klikke mot TV-en, og får straks tilgang til medieinnhold som filmer, musikk og video, enten på enheten, i lokalnettet eller på Internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det hele må kunne styres med fjernkontroll. Folk flest vil ikke bruke tastatur og mus i stuen, fortsetter han.

Stor frihet

Løsningen er komponentbasert, og produsenten står fritt til å velge hva som skal bakes inn. I skrivende stund tilbyr Microsoft rundt 150 forskjellige pakker. Enkelte vil for eksempel ha mulighet til å tilby surfing på vanlige nettsider, tilby spill eller tilgang til egne tjenester.

Produsentene står dessuten fritt til å tilpasse grensesnittet, og bruke sitt eget navn og logoer på menyer og lignende. Man behøver ikke å bruke verken Microsoft eller Windows Embedded på noe som helst.

Tøff kamp?

Men Microsoft er ikke alene om å tilby styresystem til såkalte smarte enheter. Google har allered fått et godt fotfeste gjennom avtale med blant andre Sony, mens Samsung, LG, Panasonic og flere utvikler sine proprietære løsninger. Vil det være mulig for Microsoft å få innpass hos noen av de store, vil vi vite.

- Vi må huske på at dette området er veldig ferskt, og ting har ikke fått satt seg ordentlig ennå. Vi har tro på Windows Embedded blant annet på grunn av Windows sin posisjon og utbredelse, svarer Pendergrast.

Denne mediespilleren fra Reycom er allerede utstyrt med Windows Embedded
Denne mediespilleren fra Reycom er allerede utstyrt med Windows Embedded Vis mer


Snakker sammen

Utvalget av programmer og mulighet for innbaking av funksjonalitet er i hvert fall enormt. Et annet fortrinn er at Windows Embedded-produktene "snakker samme språk" som andre Windows-produkter (inkludert Windows Phone 7), Home Server og XBox 360, og informasjon kan dermed enkelt utveksles mellom dem.

Hva tror du? Vil Microsoft lykkes i dette markedet også? Bruk debatten under!

Du kan lese mer om løsningene på Windowsembedded.com.

Flere ferske saker fra CES 2011