Microsoft vant nettleserkrigen

Dessverre for Netscape har Internet Explorer vunnet nettleserkrigen. Ifølge svært pålitelige tall, er Netscapes markedsandeler sterkt nedadgående, og er nå 22% mot Internet Explorers 77%. Hvem skulle trodd det den gangen Netscape hadde over 90%...

Fordelingen mellom alle versjoner av Netscape, Internet Explorer og andre nettlesere pr. 23.09.99. Foto: Torvald Vis mer
Dette er utviklingen i fordelingen mellom kamphanene siden 1.1.99 fremt til nå. Foto: Torvald Vis mer

Tallene vi har brukt som grunnlag for denne artikkelen er hentet fra det amerikanske nettstedet Statmarket, som har fortløpende oppdaterte brukertall for over 31 millioner brukere (hvorav over 50% er utenfor USA) som besøker 114.000 uavhengige nettsteder. Dette kan Statmarket gjøre fordi nettstedene bruker tellesystemet Hitbox, som ligger på selskapets server.

Og tallene er begredelig lesning for alle som ønsker at verden ikke skal domineres av én stor leverandør av programvare. Netscape taper sakte, men sikkert flere og flere brukere, og vil snart krype under 20% hvis trenden holder seg.

Og det er ingenting som tyder på at trenden vil snu. Noen vil kanskje hevde at Netscape kommer tilbake når versjon 5 av nettleseren slippes, men samtidig melder mange av de store analysebyråene at bedriftsbrukere i stadig større omfang standardiserer på Internet Explorer.

Brukerne oppgraderer

Utbredelsen av Internet Explorer 5 har økt overraskende fort siden lanseringen 18. mars, og er nå oppe på en andel på 30,97% blant alle brukerne Statmarket overvåker. Internet Explorer 4.x har en andel på 41,14%.

3.x-leserne er nå nesten ikke-eksisterende, og deler en andel på ca. 5,5%. Dette er gode nyheter for nettsteder som ønsker å ta i bruk mer avanserte funksjoner som er spesifikke for 4.x-leserne (dynamisk HTML o.l.).

Dessverre for Opera og andre utfordrere er deres andel forsvinnende liten. Bare 1,28% av brukerne på verdensbasis bruker andre nettlesere enn Internet Explorer eller Netscape.

Enda verre i Norge

Våre egne brukertall viser den samme trenden. DinSides interne statistikksystem mottar informasjon fra dere lesere om hvilke nettlesere som brukes, og her er fordelingen enda mer ekstrem. Vår statistikk viser at Microsoft har en andel på 82,3%, Netscape har 17,5% og andre har 0,2% (gjelder perioden 1-24 sept. 1999).

Et pussig innslag i dette bildet er for øvrig Dagbladets nettsted, som har målt bruken av nettlesere i tre år. Også her er trenden svært klar, men Dagbladet kommer til at 53% bruker Explorer, mens 36% bruker Netscape. I følge Dagbladet bruker hele 11% av deres brukere andre nettlesere, noe som etter all sannsynlighet betyr at avisen har svakheter ved sin målemetodikk.

Fundamentalistene holder ut

På nettstedet BrowserWatch er fordelingen en helt annen. Browserwatch er et nettsted som overvåker alle nyheter relatert til nettlesere, og de har også en egen intern statistikk over fordelingen. Her har Internet Explorer en andel på "bare" 51% mens Netscape har 34%. Det betyr at ulike andre nettlesere har en andel på hele 15%.

Utgiveren Steve Gaffa understreker at hans tall bare gjelder brukere av Browserwatch. Han sier i innledningen til statistikken at brukerne typisk er web-designere, redaktører fra ulike magasiner og en stor gruppe han kaller "browser nuts".

Hva tror du?

Diskusjoner om hvem som vinner nettleserkrigen kan lett avstedkomme sterke meninger, og det er vi interessert i! Send en epost til oss, så vil vi følge opp saken med lesernes meninger om noen dager.