Microsoft tar opp kampen med QuickTime

Apple QuickTime for avspilling av video er installert på mer enn 70% av alle amerikanske hjemme-PCer. Nå vil Microsoft ta opp kampen om multimedia på Internett for alvor, og lanserer om kort tid Chromeffects. Det nye programmet har mange muligheter, og kan åpne for mer spennende multimedia på Web.

Programmet ble presentert på Siggraph 98, som er en kongress for grafikkproffene. Chromeeffects har som mål å levere kompleks multimedia over lavhastighets Internettforbindelser. Programmet vil blande HTML med 3D og lyd i en strøm som blir dekodet og avspilt av PCen. Dette er samme prisnipp som RealNetworks RealPlayer. Chromeeffects vil kun fungere på kraftige PCer, og minimumskrav er 300 MHz med Windows 98/NT som operativsystem.

For å stjele markedandeler fra Apple og RealNetworks, vil Microsoft i første omgang satse på å få web-utviklere til å ta i bruk det nye programmet. Det kan også tenkes at det vil bli en del av Microsofts Office-programmer, som jo kanskje er den beste kanalen for å introdusere nye teknologier. For vanlige brukere vil Chromeffects til å lage interaktive illustrasjoner der det i dag er mest naturlig å bruke tekst.

Kampen om markedet

Det er vel ikke noen bombe at Microsoft vil kjempe med nebb og klør for å overta Apples markedsdominans også på dette feltet. I følge markedsbyrået MediaMatrix har mer enn 70% av de 35,3 mill. Intel-baserte hjemme-PCene i USA installert Apple QuickTime for videoavspilling.

En viktig metode for å gjøre dette vil etter Microsofts eget utsagn bli å fri til programvareutviklere. Hvis denne gruppen begynner å ta i bruk programmet, vil vanlige brukere komme etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen