Microsoft svarte på spørsmål om Silverlight og OL på nett

NETTMØTE: Lurer du videoløsningen som brukes til å formidle HD-video fra OL på Internett? Da finner du sikkert svaret her!

NRK sender for første gang alle de olympiske øvelsene i HD-kvalitet via Internett. Alt du trenger er en noenlunde rask internettlinje og en nettleser med Microsoft Silverlight installert.

Tilbudet er gratis, og gir deg tilgang til ni kanaler, i tillegg til en alltid oppdatert resultatservice fra alle øvelsene.

Les mer om OL-tilbudet på Internett

Eksperten svarte

I forbindelse med tidligere artikler om NRK sitt tilbud her på DinSide, har aktiviteten i debattfeltet vært stor:

Mange har spørsmål om de tekniske løsningene, hvordan oppnå best bilde, og om bakgrunnen for de valgene som er blitt gjort. I tillegg er det også noen som har problemer med å få tjenesten til å virke.

Vi inviterte derfor produktspesialist Rune Zakariassen hos Microsoft til redaksjonen, for å svare på spørsmål fra dere lesere. Mellom klokka 12 og 14 onsdag svarte Rune på spørsmål fortløpende.

Vi har nå stengt muligheten til å sende inn spørsmål

Spørsmål:
” Hei.

Har en skjermoppløsning på 1920x1080 på min bærbare Acer pc, altså full hd skjerm. Blir det det da hd kvalitet når jeg ser på Ol på nrk hd, silverlight avspiller, eller må jeg justere skjermoppløsningen ned?

Mvh. Harald”

Svar:
Ja, du får HD kvalitet gjennom Silverlight også i denne konfigurasjonen. Dette forutsetter at du mottar videostrømmene i 3,5 megabit, og i denne bitraten vil du motta HD kvalitet i 720p oppløsning. Om du da har en høyere oppløsning på skjermen din så vil Silverlight oppskalere fra 720p til din skjerms oppløsning, men kvaliteten vil ikke bli bedre enn 720p. Dette forutsetter også at du kjører Silverlight i fullskjermmodus. Da vil du kunne se hvilken bitstrøm du mottar om du holder musepekeren over ikonet til høyre for tidslinja og Live knappen i avspillerkontroll-området (nederst på skjermen). I fullskjerm vil Silverlight prøve å gi deg høyest mulig kvalitet ut ifra tilgjengelig båndbredde på nettverket ditt, og ut ifra tilgjengelige ressurser i din CPU for dekoding av videopakkene. I vanlig visningsmodus (dvs. ikke i fullskjerm) vil Silverlight aldri bruke mer enn 1,3 megabit, så du er avhengig av å sette Silverlight i fullskjermmodus for å få HD kvalitet. Om du opplever at effektene av oppskalering fra 720p til din skjermoppløsning gir dårligere kvalitet så bør du sette ned oppløsningen på skjermen din til 720p.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
”Er det mulig å sette opp spilleren så den kan kjøre i fullskjerm-modus på en skjerm, mens jeg f.eks. kan bruke nettleseren på den andre? Nå spretter spilleren ut av fullskjerm-modus så fort jeg fokuserer på et annet vindu...

Jeg synes også det er dumt at "navigasjonsbaren" ikke forsvinner når jeg kjører i fullskjerm-modus. Er det noe jeg/dere kan gjøre med det?

MVH Erik”

Svar:
Ja, det er mulig å sette opp spilleren (Silverlight) til å kjøre i fullskjerm-modus på en skjerm, mens du bruker nettleseren på den andre, og for eksempel viser en Silverlight video der også. Rekkefølgen på hvordan du gjør dette er dog viktig. Om du åpner Silverlight i fullskjerm-modus på en skjerm, så vil denne sprette ut av fullskjerm-modus i det øyeblikket du åpner en Silverlight video på en annen skjerm. Men om du først åpner Silverlight i vanlig vindumodus (innebygget i en webside) på begge skjermer, og deretter går til en av skjermene og setter Silverlight til fullskjermmodus på denne, så vil du har fullskjerm på en skjerm og vanlig visning på den andre.

Dette er en sak vi jobber for å forbedre i fremtidige Silverlight versjoner slik at man slipper å gjøre denne ekstra innsatsen.

Navigasjonslinja (avspillerkontrollene) forsvinner dessverre ikke implementasjonen som er gjort for OL-spilleren. Det er heller ingen muligheter til å skjule den i OL-spilleren, dessverre. Silverlight har selvfølgelig støtte for skjuling, både automatisk og manuelt, men det er opp til implementasjonen av spilleren å gjøre bruk av dette. Det er dessverre ikke gjort i OL-løsningen. OL-spilleren benytter Microsoft Silverlight teknologi, men den er ikke utviklet av Microsoft. Selskapet DeltaTre (http://www.deltatre.com/) er et selskap som spesialiserer seg på å lage webløsninger for sports-eventer, som for eksempel OL, og det er DeltaTre som har laget både websider og avspiller på www.nrkol.no for NRK. Microsoft bidrar med innkoding av videostrømmer fra Vancouver, og selskapet Akamai (http://www.akamai.com/) sørger for transport over internett fra Vancouver til Norge, og videre ut i lokalnettene. NRK har mottatt flere forespørsler om mulighet til å skjule avspillerkontrollene i OL-spilleren, og har løpende dialog med DeltaTre om dette. Dette vil eventuelt bli tilgjengelig i fremtidige løsninger fra NRK, men dessverre ikke for OL nettestedet i denne omgang.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
Hei, jeg er litt skeptisk til dette konseptet. Er det virkelig snakk om ekte HD-oppløsning? Er det like bra som på TV?

Kåre

Svar:
Ja, dette blir som HD på TV.

Silverlight vil gi deg 720p allerede ved 2,7 megabit. Jeg har, som en del av utviklingsteamet av løsningen, testet ut løsningen siden tidlig i høst og har fått HD kvalitet på alle sendinger i løpet av sekunder.

Dette skalerer også voldsomt siden Silverlight (med Smooth Streaming teknologi) sender ut videostrømmene i 2 sekunders standard HTTP pakker. Det at det er HTTP pakker er essensielt. Det betyr nemlig at samtlige web servere/web cache og akselleratorer som alle bredbåndsleverandørene har i sine nett, automatisk vil cache (mellomlagre) disse pakkene. For hver nye bruker som kobler seg på en strøm, vil disse pakkene bli servert av web serverne i de lokale nettene og behøver ikke å hentes helt fra video-serverne. Resultatet er at du får staret video-titting, men praktisk talt 0 ventetid eller buffring. Video starter altså, nesten umiddelbart.

Silverlight vil også utnytte båndbredden på nettet dynamisk. Den vil starte på laveste bitstrøm (150-300 kilobit) og vil raskt hoppe til høyere bitrate om mer båndbredde er tilgjengelig. Dette skjer utan at du mister frames og uten noe vesentlig hakking i bildet. Du vil oppleve dette som at bildet hele tiden blir klarere og klarere. Om båndbredden på nettet ditt skulle bevege seg noe opp og ned (noe som ofte skjer i praksis), så vil Silverlight dynamisk hoppe mellom ulike bitrater, uten at bildet hakker eller at videostrømmen må buffres.

Se også Teknisk Ukeblad sin innsiktsartikkel som forklarer mer om denne teknologien:
http://www.tu.no/innsikt/article233838.ece

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
Er 2.7 megabit på 720p maks? Eller kan jeg få mer hvis jeg har båndbredde til det.

Synes uansett Silverlight er feil vei å gå. Selv om det kommer 3rd party plugins om ett halvt til fem års tid.

Christian

Svar:
Vi sender alle 9 kanaler i 6 forskjellige bitrater, fra 300 Kb til 3,5 Mb. Desverre har vi ikke kapasitet til å tilby enda høyere bitrater i dagens løsning. Men 720p ved 3,5 Megabit gir meget bra bildekvalitet.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hva med oss som ikke ønsker bidra med å skaffe enda en proprietær plugin-teknologi fotfeste? Med kun støtte i windows på de mest populære nettlesere, og på mac i firefox og safari - så virker det ikke som en særlig kurant løsning. Med stadig flere og kraftigere mobile enheter så er det ikke støtte i noen linux-klienter, ikke i symbian, android eller iphone os. Propritære plugin-teknologier er det snart på tide vi legger bak oss."

Svar:
Det er NRK som bestemmer hvilken teknologi de ønsker å benytte i deres løsninger hvor de tilbyr OL-sendingene på nettet. For deres storsatsning hvor de tilbyr samtlige grener fra Vancouver til seere i Norge har de valgt å benytte Silverlight. Her kan du se både NRK1 og NRK2 med norske kommentarer, i tillegg til 9 samtidige kanaler med direkte videostrømmer fra alle konkurranser under OL. Disse 9 tilleggskanalene sendes uten norske kommentarer, men til gjengjeld vil du få med deg samtlige sekunder fra vinterOL i Vancouver. Dette tilbudet er tilgjengelig for alle med norske IP adresser, dvs. maskiner tilknyttet Internett i Norge. Nettstedet med komplette OL sendinger, og en usedvanlig detaljert resultatservice, finner du på www.nrkol.no.

For norske seere i utlandet tilbys NRK1 og NRK2 via http://www.eurovisionsports.tv/olympics/. Disse sendingen tilbys i Flash.

NRKs OL-tilbud på nettet er dermed kun tilgjengelig i Silverlight og Flash, etter hva jeg kjenner til.

Silverlight støttes på Windows og Mac.
Og med Moonlight 3 for Linux har du også mulighet til å se OL-sendingene på www.nrkol.no med Linux.

Du kan laste ned Silverlight for Windows og Mac, eller Moonlight for Linux her: http://www.microsoft.com/norge/ol/nedlastning.aspx

Det er foreløpig ikke støtte for OL-sendingene på mobiltelefoner. Dette vil bli støttet i fremtidige utgaver av Silverlight, og vi jobber sammen med flere av de største mobilprodusentene om dette. Men dessverre er ikke dette på plass til Vancouver-OL.

En oppfinnsom nettbruker med navn Petter Knudsen har laget sin egen løsning for å se OL på mobiltelefonen. Du kan se hans kommentar med informasjon om dette på side 3 i kommentarene til denne artikkelen på DinSide.no: http://www.dinside.no/835422/nrk-og-microsoft-gir-deg-den-beste-ol-opplevelsen

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hei!

Siden jeg ikke har funnet ut av dette noe annet sted, får jeg vel spørre eksperten! Når man kjører OL på nett-tv i fullscreen med Silverlight, forsvinner aldri "linja" nederst. På andre mediespillere forsvinner denne stort sett så snart man ikke rører musen. Hvordan kan man løse dette?

På forhånd takk!

Med vennlig hilsen,
Eivind Stowner Lid."

Svar:
Hei Eivind,

Navigasjonslinja (avspillerkontrollene) forsvinner dessverre ikke i implementasjonen som er gjort for OL-spilleren. Det er heller ingen muligheter til å skjule den i OL-spilleren, dessverre. Silverlight har selvfølgelig støtte for skjuling, både automatisk og manuelt, men det er opp til implementasjonen av spilleren å gjøre bruk av dette. Det er dessverre ikke gjort i OL-løsningen. OL-spilleren benytter Microsoft Silverlight teknologi, men den er ikke utviklet av Microsoft. Selskapet DeltaTre (http://www.deltatre.com/) er et selskap som spesialiserer seg på å lage webløsninger for sports-eventer, som for eksempel OL, og det er DeltaTre som har laget både websider og avspiller på www.nrkol.no for NRK. Microsoft bidrar med innkoding av videostrømmer fra Vancouver, og selskapet Akamai (http://www.akamai.com/) sørger for transport over internett fra Vancouver til Norge, og videre ut i lokalnettene. NRK har mottatt flere forespørsler om mulighet til å skjule avspillerkontrollene i OL-spilleren, og har løpende dialog med DeltaTre om dette. Dette vil eventuelt bli tilgjengelig i fremtidige løsninger fra NRK, men dessverre ikke for OL nettstedet i denne omgang.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hei,

Sliter med å få installert Silverlight, får beskjed om "å velge Microsoft's Silverlight Installation 1", men finner ikke denne filen. Kjører Win XP, alle servicepacks installert, Pentium 4, 4 GB RAM.

Kjell"

Svar:
Hei Kjell,

Det er kjedelig at du opplever problemer med å installere Silverlight, og vi beklager dette. For å yte hjelp til brukere som opplever installasjonsproblemer har vi opprettet en egen OL-støttetelefon her i Microsoft Norge. Her vil vi hjelpe deg med de installasjonsproblemer du opplever. Microsofts egen kundetjeneste under OL når du på telefon 23 50 03 82 (man. - fre. 08.30-19.00). Du kan eventuelt også kontakte NRK Publikumsservice (http://www.nrk.no/kontakt/), om du har andre problemer med OL-sendingene på nettet. NRK og Microsoft samarbeider om å gi kundestøtte for OL-løsningen på nettet. Installasjonsproblemer er det vi i Microsoft som tar hånd om. Håper vi kan løser problemene dine om du kontakter oss på OL-telefonen, slik at du får en god OL-opplevelse på nettet også. Alle sendinger fra OL vil være tilgjengelige som opptak i 30 dager etter at lekene er over, slik at du kan gjenoppleve norske triumfer som for eksempel Marit Bjørgens OL-gull i langrennsprinten, eller den utrolige innsatsen til Majdic da hun tok bronse i samme gren.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Kan du forklare hvorfor, når jeg har ventet hele natta på å se Canada-Norge, så starter jeg streamen og den hopper umiddelbart til litt ut i andre omgang og etter 2 sekunder står det 2-0 til Canada. Det enestesom var spennende og bra med den kampen var alt som skjedde FØR det ble 2-0 og det gikk jeg glipp av samtidig med at jeg umiddelbart fikk se at Norge ble knust. Jeg hadde selvfølgelig ikke noen tro på at
Norge skulle kunne vinne, men hele førsteomgangen var jo veldig spennende, men den er ikke like spennende når du vet resultatet. Hvorfor i all verden starter ikke streamen på begynnelsen!

Geir R."

Svar:
Hei Geir R.

Det er kjedelig at du mistet spenningen ved å se resultatet av hockey kampen mellom Canada og Norge, før du fikk se første omgang.
Eneste forklaring jeg kan tilby for det du opplevde, er at du antakeligvis gikk inn i en Live sending (direktesending) (altså åpnet video'en før kampen var ferdig). Da vil videoen hoppe til Live tidspunktet etter at du starter videoen. For et opptak skal ikke dette skje. I en Live sending kan du spole eller hoppe tilbake til begynnelsen av kampen og se hele kampen forfra, men en Live sending vil, som jeg nevnte over, alltid hoppe til Live tidspunktet når du starter videoen. Om du likevel opplevde at dette skjedde i et opptak vil jeg oppfordre deg til å rapportere dette til NRK Publikumsservice (http://www.nrk.no/kontakt/) slik at de kan korrigere eventuelle feil i opptakene.
Håper du ikke vil oppleve dette igjen.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
"Hvorfor er det så dårlig lyd på direkte sendingene fra NRK-OL på nett? Man må skru lyden opp veldig høyt for å få en normat volum. Jeg har 5.1 surround system koblet til pc, men det burde vel ikke spille noen rolle eller? Dette er det eneste jeg irriterer meg over. Hvis jeg ser på NRK2 direkte sendinger på nett, er volumet ganske mye mer normalt enn på NRK1

Hilsen Frode"

Svar:
Hei Frode,

Jeg har kontaktet NRK og spurt om de sender ulik lydkvalitet (og volum) på NRK1 og NRK2. Dette har de avkreftet. NRK oppgir til meg at de sender lik lydkvalitet i både NRK1- og NRK2- sendingene på nettet.
Om du opplever store forskjeller i lydkvaliteten for NRK1 og NRK2, eller mener lydvolumet bør være høyre for begge kanaler vil jeg gjerne oppfordre deg til å melde i fra til NRK Publikumsservice (http://www.nrk.no/kontakt/) slik at de kan korrigere eventuelle feil i lydopptakene. Jeg har meddelt NRK at du mener lyden bør være bedre og også at lyden oppleves forskjellig sendingene i NRK1 og NRK2 på nettet, men om du også kontakter dem og sier i fra, så vil det bare være positivt.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hvorfor blir ikke menylinjen automatisk borte slik som på den gamle mediaplayeren? Jeg har koblet min Pc til en plasma tv, og over tid vil den meny linja nederst brenne seg inn i skjermen. Det er dumt. Bortsett ifra det så er det en glimrende løsning.

Mvh
Tommy L."

Svar:
Hei Tommy L.

Jeg har mottatt flere spørsmål om menylinjen (avspillerkontroller) fra flere nettbrukere. Dette er hva jeg har svart andre nettbrukere som har samme ønske ang. menylinja:

Navigasjonslinja (avspillerkontrollene) forsvinner dessverre ikke implementasjonen som er gjort for OL-spilleren. Det er heller ingen muligheter til å skjule den i OL-spilleren, dessverre. Silverlight har selvfølgelig støtte for skjuling, både automatisk og manuelt, men det er opp til implementasjonen av spilleren å gjøre bruk av dette. Det er dessverre ikke gjort i OL-løsningen. OL-spilleren benytter Microsoft Silverlight teknologi, men den er ikke utviklet av Microsoft. Selskapet DeltaTre (http://www.deltatre.com/) er et selskap som spesialiserer seg på å lage webløsninger for sports-eventer, som for eksempel OL, og det er DeltaTre som har laget både websider og avspiller på www.nrkol.no for NRK. Microsoft bidrar med innkoding av videostrømmer fra Vancouver, og selskapet Akamai (http://www.akamai.com/) sørger for transport over internett fra Vancouver til Norge, og videre ut i lokalnettene. NRK har mottatt flere forespørsler om mulighet til å skjule avspillerkontrollene i OL-spilleren, og har løpende dialog med DeltaTre om dette. Dette vil eventuelt bli tilgjengelig i fremtidige løsninger fra NRK, men dessverre ikke for OL nettestedet i denne omgang.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Vil bare komme med litt ros, jeg syns streaming tjenesten fra NRK har vært fantastisk!! Jeg har brukt den mye, og liker spesielt HD kvaliteten og "Finn frem" funksjonen.

Det eneste negative jeg har å si er at menylinjen ikke forsvinner i fullskjerm er litt irriterende. Eilif"

Svar:
Hei Eilif,

Tusen takk for ros. Det setter vi stor pris på =)

Vi har mottatt flere forespørsler om å mulighet til å gjemme menylinjen i fullskjerm-modus. Men dessverre er ikke løsningen implementert med støtte for dette i dag, til tross for at den underliggende Silverlight teknologien støtter denne muligheten. Avspilleren har ikke utnyttet dette i Silverlight, dessverre.
Se også svar jeg har gitt til andre nettbrukere, som spør etter det samme.

Jeg håper likevel du får en flott OL-opplevelse på nettet.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hei. Jeg er Operabruker og jeg får en advarsel om at nettleseren min ikke offisielt er støttet når jeg går inn på OL sendingene. Har det oppstått problemer med Opera eller er det bare for å skremme folk til å bruke IE?

Er det noen andre nettlesere enn IE som er offisielt støttet? Alexander."

Svar:
Hei Alexander,

Silverlight 3 støtter offisielt nettleserne Safari 3 og 4, FireFox 2 og 3 og Internet Explorer 6, 7 og 8.
http://www.microsoft.com/silverlight/get-started/install/default.aspx

Men mange nettbrukere klarer likevel å benytte Silverlight også i Opera og i Chrome. Advarselen kommer pga. at disse nettleserne ikke har offisiell støtte, slik at brukere er klar over dette, om de ønsker å kontakte Microsofts kundestøtte, og ikke for å drive brukere til Internet Explorer, FireFox eller Safari. Vi vil tilby offisiell støtte for Opera og Chrome, i tillegg til mobiltelefoner i fremtidige versjoner av Silverlight.

Vi beklager om advarselen som vises i dag (når du benytter Silverlight i Opera og Chrome) er forstyrrende.

Moonlight 3 Preview støtter OL-sendingene for PC'er med Linux, selv om denne heller ikke er offisielt støttet fra Microsoft i dagens utgave.

Du kan laste ned Silverlight for Mac og Windows, eller Moonlight for Linux her:
http://www.microsoft.com/norge/ol/nedlastning.aspx#silverlight

For brukere som opplever det vanskelig å installere tillegg til nettlesere har vi laget en komplett OL-pakke med forhåndsinstallert Silverlight, samt lenker til NRKs OL-sendinger, for Internet Explorer 8, her: http://www.microsoft.com/norge/ol/nedlastning.aspx. Dessverre støtter Internet Explorer 8 kun Windows.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hei,

jeg tester NRK1 OL-webTV hjemme (ADSL linje med ca. 12Mbit ned), og opplever at spilleren skifter mellom 2,5Mbit og 3,5Mbit strøm et par ganger i minuttet. Problemet er at ved 2,5 Mbit har jeg et kornete bilde men grei framerate, men ved 3,5Mbit har jeg klart bilde med en framerate på ca. 1 frame i sekundet, ganske irriterende ved sportssendinger. Jeg har ingen andre programmer som bruker nettforbindelsen. Noen tips? Er den et mulighet for å låse spilleren på 2,5Mbit, så den ikke hele tiden prøver å gå opp i hastighet?

vennlig hilsen
Asbjørn"

Svar:
Hei Asbjørn,

Dette spørsmålet har jeg fått i tidligere debatter i brukerforumet på DinSide.no.
Her er mitt svar fra debattinnlegget mitt der:
Det du ser er Smooth Streaming som jobber dynamisk, med de ressurser den har tilgjengelig.
Smooth Streaming er en teknologi bygget inn i Silverlight som prøver å unngå bildestans og bufring i direktesendinger, og samtidig prøver å gi deg en optimal video-opplevelse på PC'en.
Dette kan du sjekke i OL-sendingene ved å gå til fullskjerm og deretter holde musepekeren over ikonet til høyre for Live knappen, nederst på skjermen.

Variasjoner av bitrate skyldes to ting:
1)
variasjon i båndbredde på nettverket til din PC. Mange ting påvirker båndbredden. Både variasjoner å internett, belasting på nettet til din bredbåndslevendør, ditt eget hjemmenettverk, din egen PC.

Om du kjører programmer på PC'en din som laster ned store filer, eller på annen måte bruker båndbredde så vil det helt klart påvirke hvor mye som blir igjen til Silverlight.

Videre vil ditt hjemmenettverk være påvirket av bredbåndsmodem, intern ruter (gjerne trådløst), hvorvidt du har mange PC'er tilkoblet internett samtidig, lokal nettverkstrafikk, pakkefiltre i brannmurer, trådløst nettverk vs. kablet nettverk. Trådløs radiostandard a/b/g/n.

2)
Hvor mye CPU/GPU kapasitet du har tilgjengelig. Har du eldre eller svakere maskinvare så vil mindre ressurser være tilgjengelig. Tilsvarende kan du oppleve mindre ressurser tilgjengelig for Silverlight om du kjører mange programmer samtidig, eller programmer som krever mye CPU/GPU i tillegg til Silverlight.

Alle disse tingene endrer seg dynamisk. Silverlight har en teknologi som heter Smooth Streaming som dynamisk tilpasser seg tilgjengelige ressurser. For mer informasjon om dette se denne innsiktsartikkelen på Teknisk Ukeblad:
http://www.tu.no/innsikt/article233838.ece

Nå Silverlight starter å vise en video vil den alltid starte med laveste bitrate, for deretter å raskt bevege seg opp i høyeste bitrate som gir stabil frame rate på din PC. Dette vil variere over tid og det vil du se gjennom fluktuasjoner i bitraten ved å holde musepekeren over ikonet som vi har forklart tidligere i denne tråden.

En annen ting:
I fullskjermmodus vil Silverlight prøve å oppnå høyeste bitrate. Men i vanlig modus (ikke fullskjerm) vil den aldri bruke mer enn 1,3 megabit i OL-sendingene. Det betyr at om du bytter fra fullskjerm-modus til vanlig modus, og deretter går tilbake til fullskjerm-modus så vil Smooth Streaming igjen starte på 1,3 megabit og må bruke litt tid på å bygge seg opp til 3,5 megabit igjen. Prøv derfor å holde Silverlight i fullskjerm-modus over lengre tid for å få best mulig kvalitet.

Andre kilder som kan påvirke bitraten kan være ustabilt hjemmenettverk. Enkelte rutere eller ruterkonfigurasjoner kan deaktivere en oppkobling for raskt å opprette en ny. Dette vil påvirke bitraten negativt. Kvaliteten på båndbredden du får av din bredbåndsleverandør er også viktig. Om kapasiteten i bredbåndsnettverket er brukt opp, vil andre bredbåndsabonnenterts nettbruk påvirke hvor mye du vil få tilgjengelig for OL-sendingene. Bruk gjerne DinSide.no's surfometer for teste linja di (http://www.dinside.no/94158/dinsides-surfometer) og kontakt din bredbåndsleverandør om du ser at du ikke får den båndbredden du betaler for.

Om dette likevel ikke er årsak til dine bitstrømvariasjoner så kan du kontakte NRK Publikumsservice her (http://www.nrk.no/kontakt/) og rapportere avviket. Da vil NRK bli oppmerksom på problemet og ha mulighet til å se om det er et generelt kapasitetsproblem der du bor (geografisk) eller ved Streamingservere hos din bredbåndsleverandør. Akamai (http://www.akamai.com/) leverer nettverkskapasitet og streamingservere til OL-tjenesten, og vil assistere om vi finner avvik i infrastrukturen.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hei

Selv om bildet er i 720p, hvilket ofte gir mer enn godt nok resultat, er det etterslep på bildet. Særlig i raske idretter, For eksempel er Hockey nesten umulig å se på, da pucken ofte blir "veldig oval\strekformet" ( det et bedre å se på NRK sin SD sending på tv.) Har testet dette ut på flere maskiner med meget god grafikkytelse (og 10 gb nettlinje), og ser ingen forskjell.

Er det komprimeringen av signalet som gjør at etterslepet er der? Ville det ikke da vært bedre å f. eks. gått ned til 720i på de "raske" idrettene?

Mvh
Stian"

Svar:
Hei Stian,

Dette er et meget godt spørsmål!
OL-sendingene på nettet sendes i 30 bilder i sekundet. Vanlige TV-sendinger (NRK1 og NRK2) sender i 50 bilder i sekundet (for PAL i det minste). I tillegg er OL-sendingene til NRK på nettet kraftigere komprimert en HD sendingene til NRK1. Nettsendingene gir 720p ved 3,5 megabit. NRK1 i HD på TV sender mindre komprimert, men det betyr også større bitrate, og det ville skapt utfordringer for skalering i nettsendinger.

Svaret på spørsmålene dine er derfor ja for begge to. Ja, komprimering av signalet gjør at du får effekten av etterslep. Og ja, om man går ned til 720i ville det bety mindre behov for komprimering og dermed mindre effekter av etterslep. I tillegg kommer antall bilder i sekundet inn. Dette til sammen gjør at HD sendingene på TV vil gi klarere og raskere bilde enn du får på nettsendingene.

Når det er sagt, så er 720p ved 30 bilder i sekundet og 3,5 megabit i sekundet litt av en prestasjon. Og noe av det beste som er sendt på nett-TV i Norge, noen sinne.
Vi håper derfor NRKs OL-sendinger i HD på nettet, gir mersmak =) Spesielt når man ser dette opp mot hvor mange som faktisk kan se nettsendingene samtidig på nettet! Vi har ennå ikke nådd taket her i Norge, over hvor mange som kan se samtidig, og det sendes adskillige mengder (terabyte) med video ut i det norske nettet, hver dag, under Vancouver OL. All ære til NRK for den prestasjonen.

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
" Hei.
Har et spørsmål om bruk av Silverlight generelt. Jeg ønsker selv å benytte dette til HD-streaming av live-eventer. Har funnet ut at Expression Encoder koder til Silverlight, men at koding av live-feeds ikke støttes. Sånn jeg forstår det til nå er eneste måte å kode live-feeds til Silverlight og smooth streaming, via dedikerte (og veldig kostbare) løsninger som f.eks. Inlet Spinnaker s7000, Digital Rapids StreamZHD eller Viewcast Niagara 7500. Stemmer dette? I såfall, er det planer om at Expression Encoder eller andre løsninger skal kunne gjøre denne jobben i fremtiden?
Et annet spørsmål. Windows Media Encoder støtter jo såkalt "intelligent streaming" som tilpasser bitraten til tilgjengelig båndbredde. Hvordan skiller dette seg fra smooth streaming?

Mvh
Andreas M."

Svar:
Hei Andreas,

Gode spørsmål om streaming infrastruktur. Det er fullt mulig å starte med Live Smooth Streaming helt uten encoders. Vi har selv gjort dette tilgjengelig uten ekstra kostnader via vår Web Platform Installer. Ta en titt på denne lenken for mer informasjon om hvordan det gjøres http://blogs.iis.net/jboch/archive/2009/03/20/live-smooth-streaming-try-it-now-no-encoder-required.aspx
Vi jobber videre med å utvikle vår encoder teknologi videre for flere slike scenarioer. Hvorvidt dette vil bli arbeidet inn i Expression Encoder eller vår Meda Encoder Series, er ennå usikkert. Men det som er sikkert er at det vil komme. Du kan selv prøve ut dette via lenken oppgitt over. Expression Encoder er først og fremst laget for å støtte utvikling av medieapplikasjoner for Silverlight, i samspill med Expression Blend (som er brukt for å lage avspilleren på www.nrkol.no) og Expression Design (for grafiske elementer).

Intelligent Streaming og Smooth Streaming prøver å oppnå det samme, men benytter forskjellig transport og oppkoblingsmetode mellom avspiller og streaming server. Begge tar utgangspunkt i kontinuerlig overvåkning av tilgjenglig båndbredde mellom avspiller og streaming server, og begge gir illusjon om kontinuerlig dynamisk bitrate gjennom å tilby samme video i ulike bitrater (MBR = Multiple-Bit-Rate), og hopper mellom disse. Det er dog noen forskjeller, Intelligent Streaming tilbys av Windows Media Server, og Smooth Streaming tilbys av IIS. Windows Media Server tilbyr stateful protokoll mellom avspiller og server, mens IIS er stateless over http protokollen. Windows Media Server tilbyr multicast allerede i dag, men IIS med Smooth Streaming til Silverlight vil tilby multicast med Silverlight versjon 4.
For mer informasjon om disse teknologien, likheter og forskjeller ser denne lenken: http://learn.iis.net/page.aspx/454/windows-media-server-or-web-server/

Denne lenken gir innblikk i Smooth Streaming med en morsom tegnefilm som eksempel:
http://www.iis.net/media/experiencesmoothstreaming

Teknisk Ukeblad har også en innsiktsartikkel om forskjellen på videostreaming i OL-løsningen kontra NRKs tradisjonelle streaming teknologi:
http://www.tu.no/innsikt/article233838.ece

De beste ønsker for deg og din inntreden i Smooth Streaming =)

Best regards / Med vennlig hilsen
Rune Zakariassen
Technology Specialist
Microsoft Norge AS

Spørsmål:
"Hej

Jag undrar varför ljudet sänds i Stereo? Finns det någon anledning till det?
Svenska SVT1 och SVT1HD sänder i dolby, men har du någon förklaring på vad som är bäst i OL-sammanhang? När det gäller film är det en annan sak så undrar om NRK valt att sända i Stereo av en särskild anledning.

Mvh

Ben"

Svar:
Hei Ben,

Jeg har dessverre ikke rukket å spørre NRK om dette. Om det skulle være noen grunn, må det være for å spare båndbredde på nettet, og dermed gi høyere videokvalitet ved 3,5 megabit videostrøm. Stereo lyd vil mest sannsynlig ta mindre plass og dermed kan vi klare oss med lavere komprimering enn om vi skulle sent i dolby som ved samme lydkvalitet vil kreve mer plass og dermed høyre komprimering ved 3,5 megabit.

Jeg vil anta, uten at jeg har testet dette, at NRK1 sender i dolby, i sine HD TV-sendinger.

Les også:
Dette er Microsoft Silverlight
Nå kan du leie film gjennom nettleseren