<strong>PC/NETTBRETT:</strong> Microsoft Surface RT gir deg blant annet Windows skrivebord og USB-port. Men det mangler mye før den kan kalles noen PC. Og noe før den blir et skikkelig nettbrett-alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PC/NETTBRETT: Microsoft Surface RT gir deg blant annet Windows skrivebord og USB-port. Men det mangler mye før den kan kalles noen PC. Og noe før den blir et skikkelig nettbrett-alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Microsoft Surface RT

Ikke helt en PC, ikke helt et nettbrett. Hva står vi igjen med, da?

Publisert
Sist oppdatert

– Surface skal spenne over det hele: Alt du vil gjøre på kontoret, og alt du vil gjøre i hjemmet, sa administrerende direktør Hege Skryseth i Microsoft Norge da hun lanserte nettbrettet Surface RT nylig.

Surface RT er Microsofts første Windows RT-brett, som betyr at du får en slags Windows 8-versjon som ikke kan kjøre tradisjonelle Windows-programmer. Du må forholde deg til Windows 8 sine "Metro-apper", og noen utvalgte programmer på skrivebordet. Office-pakken følger med, og småprogrammer som notisblokken og kalkulatoren er der fremdeles. Surface Pro er en annen utgave, som ennå ikke er lansert her til lands, noe vi kommer tilbake til.

Les mer: Slik vil Microsoft at Surface RT skal konkurrere med Android og iOS

Kombinasjonen av Modern UI-grensesnittet (Metro) og det tradisjonelle skrivebordet skal gjøre Surface RT til både et leketøy og et verktøy.

Spørsmålet er om det er et spesielt godt leketøy, eller et spesielt godt verktøy.

Her får du et raskt innblikk i hva Microsoft Surface RT er for noe:

Litt tykkere og tyngre

Om kongstanken til Surface RT skal fungere skikkelig, må det være like portabelt som konkurrerende nettbrett.

Spesifikasjoner: Microsoft Surface RT

 • Operativsystem: Windows RT
 • Skjerm: 10,6" ("Cleartype HD", 1366x768 piksler)
 • Prosessor: Nvidia Tegra 3 (fire kjerner, 1,3 GHz)
 • Internminne: 32/64 GB (32 GB testet, rundt 16 GB ledig)
 • Kamera bak: 1,2 MP (720p video)
 • Kamera foran: 1,2 MP (720p video)
 • Batteri: 31,5 Wh
 • Størrelse: 24,45 x 17,19 x 0,93 mm
 • Vekt: 676 gram
 • Bredden og høyden er normal for et brett med såpass stor skjerm; 10,6 tommer. Og det måler 0,93 centimeter i tykkelse, noe som også er normalt, men det fremstår likevel tykkere enn for eksempel iPad, da brettet er like tykt over det hele. Surface er også litt tyngre enn markedslederen; 676 gram mot iPad 4 sine 652 gram. Og dette er uten tastaturet. Resultatet blir et brett som virker noe større og tyngre, men at det er et nettbrett, og ikke en PC, er det ingen tvil om. Det har vært med oss i vesken uten å gi oss noen former for skulderskader.

  På baksiden har brettet en støtte du kan vippe ut for å sette brettet opp som en PC-skjerm. Den fungerer bra, men har en såpass høy vinkel, som ikke kan justeres, at det kan bli vel bratt. At den er av metall gjør at den virker robust, men vi savner muligheten til å også bruke den for å legge ned brettet med en liten vinkel. Prøver du, klapper den sammen.

  Her ser du hvordan Microsoft Surface RT ser ut:

  Microsoft er stolt av sine tilkoblinger, men dette er et tveegget sverd. Lading skjer via en proprietær port, som kobler til ladekabelen magnetisk. Kult, men ikke spesielt praktisk, da du må sørge for å alltid ha med deg Microsofts egen kabel. Brettet har dermed ingen mikro-USB, men det har en mikro-HDMI for å vise bildet på TV-en, for eksempel. Og ikke minst: Surface har en fullskala USB-port du kan bruke til hva som helst. Du får også inngang for microSD-minnekort.

  <strong>OVERRASKENDE:</strong> At tøystykket Touch Cover faktisk fungerer som tastatur på Surface RT, er noe overraskende. Men det krever trening. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  OVERRASKENDE: At tøystykket Touch Cover faktisk fungerer som tastatur på Surface RT, er noe overraskende. Men det krever trening. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Skjermen har en oppløsning på 1366 ganger 768 piksler, som gir skarpe og fine bilder i et 16:9-breddeforhold. Sammen med stereohøyttalere på hver side gjør dette Surface til et fint videobrett, men personlig synes vi mer rektangulære formater egner seg bedre på nettbrett. 16:9 blir veldig smalt når du holder det på høykant, og veldig bredt når du holder det horisontalt. Med tanke på at lesing av tekst er det de fleste gjør mest av på et brett gir ikke dette størrelsesforholdet noen mening, og bidrar til å gi brettet et større PC-inntrykk. Surface-skjermen er dessuten ganske mørk om du ikke pumper opp lysstyrken, men når du først har gjort det, ser ting fint og fjongt ut.

  Når det er sagt skjer mye av skrollingen i RT-verdenen, blant annet på den nye startmenyen, horisontalt og ikke vertikalt slik vi er vant til fra tidligere.

  Her er grunnen til at Surface RT og Surface Pro har langt mindre lagringsplass enn Microsoft påstår

  Tastatur, ingen bærbar

  Surface leveres både med og uten tastaturet Touch Cover. Som navnet tilsier, er dette både et omslag og et tastatur, med taster som små områder i stoffet. Det kan virke som om dette blir det samme om å taste på skjermen, men det gjør det ikke. For eksempel krever tastene et visst trykk, slik at du ikke kommer bort i feil taster. Men det krever trening før det å taste på Touch Cover nærmer seg et vanlig tastatur. Ofte registreres ikke trykkene våre, fordi fingrene våre ikke helt vet hvor hardt de skal trykke, men det går bedre og bedre for hver dag vi bruker det.

  Et større problem er det at Touch Cover stadig faller ut. Det vil si: Plutselig nekter den å høre på oss, og vi må koble det av og på før det ordner seg.

  <strong>SOM EN PC:</strong> Surface RT med tastatur og nedslått flapp bak, gjør den til en slags PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SOM EN PC: Surface RT med tastatur og nedslått flapp bak, gjør den til en slags PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Du får også kjøpt et tastatur med normale taster, Type Cover, som fungerer kjempebra uten tilvenning, men som til gjengjeld gjør brettet noe tykkere.

  Begge er slik laget at tastetrykk ikke registreres når du bretter tastaturene bak når du kun vil bruke skjermen. Og begge skal leveres med norske taster i Norge, selv om vi fikk utdelt et engelsk tastatur, som fungerte greit når vi fikk stilt det inn riktig og husket hvor de riktige tastene sitter på et norsk tastatur.

  Tastaturene har også en pekeflate for å bevege musepekeren. Dette fungerer bra, og er helt nødvendig når du bruker Windows RT i skrivebordsmodus. Som nevnt leveres Surface med en helt vanlig USB-inngang, som gjør det superenkelt å koble på en egen mus. Eller mus og tastatur, om du har en USB-hub.

  Å bruke Surface RT som en "laptop", altså i fanget, kan fungere, men da det ikke er noen friksjon mellom tastatur og skjerm, bør du sitte/ligge svært stille for å unngå at den faller sammen under sin egen vekt. Og da støtten bak ikke kan stilles inn i ulike vinkler, er det alternativet å hvile skjermen på beina dine i en delvis liggende positur.

  Under ser du en kort snutt om hvordan man transformerer Surface RT fra nettbrett til "PC":

  Til jobb

  Det er ingenting å si på Surface RT sin maskinvare. Den virker robust og smart. Men det er hva du kan gjøre med maskinvaren, altså programvaren, som virkelig gjelder. Windows RT ser prikk likt ut Windows 8, og har dermed de samme fordelene og ulempene, alt ettersom hva du synes om Microsofts nye knep. DinSide har skrevet såpass mye om Windows 8 at vi skal la dette ligge, men for å si det kort: Windows 8 sitt nye Modern UI-grensesnitt gir mye mer mening på en berøringsskjerm enn på en vanlig PC. Samtidig: Liker du ikke Windows 8 på PC-en, vil du mye mulig ikke like Windows RT på brettet. Det er nytt, litt rart og ganske annerledes enn mye annet, både på godt og vondt.

  Og Microsoft hevder altså at brettet egner seg til både lek og jobb. I denne testen skal vi derfor ta for oss begge deler, og vi begynner med jobb. Store deler av artikkelen du nå leser er laget på Surface RT. La oss se på nøyaktig hva det innebærer, og hvordan det gikk, for å få et praktisk innblikk i hva brettet faktisk kan og ikke kan. I denne biten av testen har vi holdt oss til skrivebordet så langt det lot seg gjøre, sammen med Touch Pad eller Type Cover, og brukt både ekstern mus og pekeflaten.

  Få med deg: Full gjennomgang av hvordan Windows 8 oppfører seg på et nettbrett

  <strong>EKSTREMT HØYT:</strong> Lyden som kommer ut av hodetelefonene våre ble så høy at vi måtte ha volumet på rundt 10/100. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  EKSTREMT HØYT: Lyden som kommer ut av hodetelefonene våre ble så høy at vi måtte ha volumet på rundt 10/100. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1. Musikk/filbehandling
  Vi liker å høre på musikk når vi jobber. Spotify kan vi bare glemme, da de ikke har noen Windows RT-app. Så da får vi heller overføre noen MP3-er, tenkte vi, men også dette byr på problemer. Da Surface kun har en fullskala USB-port, kan du ikke finne frem USB-kablene dine for å overføre data mellom Surface og PC-en din. Dette hadde blitt løst svært enkelt med en annen USB-inngang i tillegg til den store, men det er tydelig at Microsoft vil at du skal se på Surface som en PC, og ikke et nettbrett. Selv kopierte vi derfor filene fra nettverksdisken vår, noe som går helt fint da Windows RT leveres med den klassiske filutforskeren, og har et fritt filsystem. Musikken spilte vi dermed av i Modern UI-spilleren, da det ikke følger med noen vanlig Windows Media-spiller, noe som er irriterende når man ønsker å jobbe på skrivebordet. Til gjengjeld blir lyden fra hodetelefonene ekstremt høy.

  2. Redaksjonssystem/surfing
  Systemet denne artikkelen er skrevet i, er egetutviklet og kjører i nettleseren. Slike systemer er vi slett ikke alene om å kjøre, så det er gode nyheter at mye fungerer helt fint i Internet Explorer 10 i skrivebordsmodus. Vi får lastet opp bilder da bildeopplasteren vår bruker HTML5, men vi får ikke lastet opp video, da den bruker Java. Java støttes ikke i Windows RT, noe som vil by på problemer for mange, men som er helt normalt på et nettbrett. Generell surfing i skrivebordsversjonen av Internet Explorer er ellers uproblematisk, og du får en Flash-spiller som fungerer helt greit, noe vi kommer tilbake til.

  <strong>MUS OG DUS:</strong> Det er gøy med USB-port på nettbrettet. For eksempel kobler du enkelt på musa di. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  MUS OG DUS: Det er gøy med USB-port på nettbrettet. For eksempel kobler du enkelt på musa di. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  3. Bildebehandling
  Via USB-porten får vi raskt og enkelt overført bilder fra speilrefleksen vår i utforskeren. Heldigvis følger Windows sin gamle bildeviser med, slik at vi slipper å bytte fra skrivebordet til Metro for å se på bildene våre. Du får også svært enkel bildebehandling i Paint, men det er begrenset, og tregt. Det finnes et knippe fotoredigeringsapper til RT, men de egner seg bedre for lek enn jobb. Så savnet etter vanlige Windows-programmer som Photoshop begynner nå for alvor å melde seg. Å jobbe med video kan vi bare glemme.

  4. Office
  Microsoft slenger med Office 2013 RT-pakken i Surface RT-brettet. Det betyr at du får full tilgang på Word, Excell, PowerPoint og OneNote. Dermed er det ingen problem å bruke Office-filene dine på Surface, uansett hva det måtte være. Selv har vi for eksempel enkel tilgang til OneNote-notatene vi har tatt den siste uken på Windows Phone-mobilen vår. Office-pakken fungerer tilsynelatende akkurat som på en vanlig PC, og her har Surface noe ingen andre har, og som kan være avgjørende for mange.

  5. E-post
  Selv om Office-pakken følger med, følger merkelig nok ikke Outlook med. Noen spesielt god forklaring på dette har vi ikke fått, men du må altså forholde deg til Windows RT sin egen e-post-leser, som befinner seg inne i Modern UI-grensesnittet. E-post-leseren er svært enkel, men får jobben gjort. Du kan dog glemme mer avansert e-post-bruk, og det oppleves som frustrerende å måtte gå inn og ut av Metro for å holde seg oppdatert på e-post mens vi skriver. Dermed savner vi Outlook, og ekstra frustrerende blir det når Outlook ofte regnes som en naturlig del av Office-pakken ellers.

  Slik ser Windows RT ut på Surface RT:

  Til lek

  Når jobben er gjort, kan du slappe av og kose deg. Microsoft mener du nå kan gjøre dette på den samme enheten du jobbet på. Under følger det de fleste liker å gjøre på et nettbrett, og hvordan Surface takler utfordringene. I denne delen av testen holder vi oss i Modern UI-delen av brettet, og bruker Surface RT uten tilleggsutstyr, slik man gjerne gjør i sofaen.

  1. Musikk, film og bilder
  Vi har allerede snakket om musikk, som fungerer helt fint, selv om både Spotify og Wimp ikke har egne apper ennå. Wimp skal visstnok komme snart. Å se på bilder fungerer også bra, og brettet kan koble seg opp mot blant annet Facebook for å hente bilder derfra. Til film går det også lekende lett, og Surface spiller av både WMV-, MPEG4-, MOV-, M4V- og DivX-filmer uten problemer, i både 720p og 1080p. Du får også tilgang til Xbox Video, som på Xbox-en. I tillegg har Netflix, TV2 Sumo, VGTV og Viaplay sine egne apper, mens HBO mangler. Windows RT gir deg dessuten, som Windows 8, muligheten til å se for eksempel en Netflix-serie mens du gjør andre ting.

  <strong>SKAL VI SJÅ:</strong> App-butikken i Windows RT har endel norske apper, men det mangler mye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SKAL VI SJÅ: App-butikken i Windows RT har endel norske apper, men det mangler mye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  2. Apper
  Vanlige Windows-programmer fungerer ikke på Surface. Du kan gjerne be Internet Explorer om å laste ned en .exe-fil for å kjøre den, men du blir bare møtt med en feilmelding. Microsoft lar nemlig ingen andre enn seg selv lage skrivebordsprogrammer til Windows RT, så foreløpig ser det ikke ut til at du noen sinne for eksempel kan få en Photshop-RT-versjon.

  Vi må derfor inn i appbutikken for å finne det vi trenger. Og her finner du ikke allverdens ennå. To apper som alltid er det første vi installerer på nye dingser, Facebook og Twitter, har ingen egne RT-apper ennå. Så du må enten bruke Windows sin egen integrasjon (som fungerer så som så), apper andre har laget (med varierende kvalitet) eller nettsidene (som ikke blir spesielt lekkert). Spotify mangler som sagt også, mens Dropbox har en app som foreløpig er ganske begrenset.

  Mangelen på apper er en av Surface sine aller største problemer, uten tvil. Plattformen er ennå ung, og Microsoft lover at mange er på vei, men samtidig vet vi at for eksempel Google ikke ønsker å satse på verken Windows Phone eller Windows RT på grunn av få brukere. Så her er Microsoft i en vond spiral: Brukerne mangler fordi appene mangler, og appene mangler fordi brukerne mangler. Har du en løsning på dette, blir Microsoft sikkert glad for en e-post fra deg.

  3. Spill
  En hel haug Windows Phone-spill har blitt portet over til Windows RT, som Angry Birds, Fruit Ninja, Ilomilo, Rocket Riot, Cut the rope og Where's my water?, samt norske spill som Wordfeud og Dragonbox. Prislappene er høye, for eksempel 35 kroner for Angry Birds Space, men du får som oftest prøvd før du kjøper. Spillene yter for det meste bra, mens Cut the rope hakker så man ikke helt forstår hva utviklerne har drevet med. Noen av spillene sliter også med lav oppløsning. Xbox Live støttes i Windows RT som i Windows Phone og Windows 8, som kan gi noen fordeler. Men selv om spillutvalget ser ut til å være bedre enn app-utvalget, er det ingen tvil om at Android og iOS fortsatt har overtaket her også.

  <strong>KJEKT:</strong> Å kunne sette brettet opp med denne flappen, gjør at du for eksempel kan se film på det uten å holde det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  KJEKT: Å kunne sette brettet opp med denne flappen, gjør at du for eksempel kan se film på det uten å holde det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  4. Surfing
  I Modern UI-grensesnittet har du en egen versjon av Internet Explorer, tilpasset fingrene dine. Resonsen er lynrask og opplevelsen silkemyk, akkurat som i Windows Phone. Du får også Flash-støtte, noe verken Windows Phone, Android eller iOS har om dagen. Dette kan være et tveegget sverd, men kan også slås av ved litt fikling, og la deg heller bruke HTML5 der det er tilgjengelig, som på Youtube (som ikke har noen egen app). Det kan lønne seg, da Flash-en ikke alltid går like glatt. Nettleseren er ellers svært bra, og fyller absolutt hele skjermen når du navigerer.

  Noen barnesykdommer

  Windows RT på Surface minner oss veldig om Windows Phone. Vi liker godt hvor glatt og pent alt glir, men slås likevel av de store begrensningene, blant annet på grunn av mangelen på apper.

  En ting Windows RT sliter med, som Windows Phone ikke sliter med, er stabilitet. Det har aldri restartet, men vi har opplevd småting som at Touch Cover-et plutselig ikke fungerer, skjermen nekter å rotere riktig vei og at apper ikke vises riktig. Barnesykdommer, helt sikkert, men det ødelegger den ellers pene og rene opplevelsen.

  Batteritiden er også todelt: På den ene siden kan vi fint bruke brettet i mange timer uten å lade, og trolig er Microsofts anslag på åtte timers variert bruk ganske presist. Men du kan ikke regne med å la brettet ligge noen dager uten at det straffer seg. Vi har for eksempel opplevd hvordan brettet blir tomt i løpet av en helg, helt uten at vi har rørt det. Akkurat det samme problemet Android sliter med.

  <strong>KOBLER TO VERDENER:</strong> Gjennom denne porten gjør du Surface RT om fra et rent nettbrett til en PC-aktig sak. Men du mister det beste fra begge verdener. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  KOBLER TO VERDENER: Gjennom denne porten gjør du Surface RT om fra et rent nettbrett til en PC-aktig sak. Men du mister det beste fra begge verdener. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  PC, nettbrett eller ingen av delene?

  Her er vårt aller største problem: Surface er verken en PC eller et nettbrett. Dette blir markedsført fra Microsofts side som en fordel, men vi er ikke så sikre. DinSide har testet flere hybridmaskiner den siste tiden, som kjører fullversjonen av Windows 8 på bærbare PC-er som på ulike måter kan gjøres om til nettbrett. Foreløpig har vi ikke blitt overbevist, da resultatene ofte er tunge maskiner som gjør en grei jobb som både PC og nettbrett, men ikke en spesielt god jobb som noen av delene. Akkurat det samme opplever vi på Surface RT.

  <strong>AUDA:</strong> Å vente på oppdateringer på Surface RT er ikke noe mer gøy enn på PC-en. Mindre gøy, faktisk, da det virker noe unaturlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  AUDA: Å vente på oppdateringer på Surface RT er ikke noe mer gøy enn på PC-en. Mindre gøy, faktisk, da det virker noe unaturlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Du får den gamle Windows-følelsen på skrivebordet, men er stengt inne i en håndfull programmer og en nettleser som støtter mye, men ikke alt. Og altfor ofte blir vi nådeløst sendt til Modern UI-grensesnittet når vi vil bruke den som en PC i skrivebordsmiljøet. På samme måte blir vi skyflet rett inn på skrivebordet fra Modern UI når vi vil bruke Surface som et brett i sofaen. På mange måter sliter derfor Surface RT med det samme som Windows 8 som sådan sliter med: Windows er nå verken det ene eller det andre, og det kan være frustrerende og forvirrende å forholde seg til.

  Les vår kommentar: Hvem vil ha et Windows 8-nettbrett?

  Du kan heller ikke regne med å slippe den store Windows-klisjeen: Oppdateringer. De tar tid å både laste ned og installere, og man sitter igjen med en uggen følelse av at det man skal slippe å forholde seg til på et nettbrett, likevel blir gjeldende. Spesielt når Windows RT insisterer på å kalle Surface for en "computer" i diverse meldinger.

  Denne dobbelheten, som i Windows RT blir håndfast og visuell gjennom skrivebord vs. Modern UI, klarer vi ikke å bli fortrolig med. For Surface RT er ikke et veldig bra nettbrett, og det er ikke en veldig bra PC. På mange måter skulle vi ønske at Microsoft kunne bestemme seg, og for eksempel droppe hele skrivebordet til fordel for Metro-grensesnittet, om det uansett er slik de mener et brett burde brukes. I så måte er Windows RT er som en ertende burleskdanser: Du får litt, men ikke alt. For med mindre all jobbingen din foregår i Office, får du ikke gjort jobben din på Surface. Og med mindre all din fritid sentreres rundt en nettleser, får du ikke kost deg allverdens i sofaen, heller. Men om så faktisk er, og begrensningene noe som ikke bekymrer deg, kan Surface RT være verdt å vurdere. For ivrige Office-brukere har den helt klart noe for seg, for det er lite galt med maskinvaren som sådan.

  <strong>TIL HVEM?:</strong> Nøyaktig hvem som vil falle for Surface RT er vanskelig å si. Men for dem som bruker mye Office, kan det være et alternativ. En vanlig PC vil dog være et mye bedre alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  TIL HVEM?: Nøyaktig hvem som vil falle for Surface RT er vanskelig å si. Men for dem som bruker mye Office, kan det være et alternativ. En vanlig PC vil dog være et mye bedre alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Aller helst skulle vi ønske de kunne klart å gi oss en Surface som faktisk fungerte som både en PC og et nettbrett. De har et i ermet, Surface Pro med Windows 8 på en x86-prosessor, som betyr at du kan kjøre Photoshop og Angry Birds på samme enhet. Klarer Microsoft å knekke brett/PC-koden med denne, noe ingen av de vi har testet hittil har klart, kan de sitte på en bombe.

  Inntil videre våger vi å påstå det som forhåpentligvis blir sett på som utrolig gammeldags om få år: Skal du jobbe, bør du bruke en skikkelig PC. Skal du kose deg, bør du bruke et skikkelig nettbrett. Og vil du gjøre litt av hvert, bør du ha tilgang på begge deler. For det å kjøpe ett produkt som skal gjøre alt, blir foreløpig som å tro på julenissen.

  For å se enda mer av hvordan Windows RT oppfører seg, kan du sjekke ut denne videoen fra da vi testet Windows 8 betaen på et x86-nettbrett, som er svært nært opplevelsen på Surface RT:

  Testresultat

  Microsoft Surface RT

  Smart design, Touch Cover fungerer bedre enn fryktet, Windows RT og nettleseren flyter svært glatt, Office følger med og fungerer bra.

  Begrenset operativsystem og manglende apper gjør Surface RT til hverken fugl eller fisk, ingen USB-inngang til dataoverføring eller lading, fremstår større og tyngre enn konkurrentene, irriterende småfeil, Outlook savnes.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer