Microsoft slår tilbake mot Google

Nettorienterte, billige Windows-bærbare allerede i norske butikker.

SMÅ, LETTE OG BILLIGE: Acer og HP er allerede på banen med Windows-maskiner med tilsvarende spesifikasjoner og priser som Chromebooks.  Foto: DINSIDE
SMÅ, LETTE OG BILLIGE: Acer og HP er allerede på banen med Windows-maskiner med tilsvarende spesifikasjoner og priser som Chromebooks. Foto: DINSIDEVis mer

Det har snart gått fem og et halvt år siden Google først avslørte planene om å lage sitt eget, nettorienterte operativsystem, Chrome OS.

Sommeren 2011 var de første bærbare datamaskinene som benyttet operativsystemet i butikkene, og de kom fra Samsung og Acer. Senere har de fleste store PC-produsentene kommet med sine egne Chromebooks. Fellesnevneren var rimelige, små, lette og raske maskiner.

I sommer stod også det norske markedet for tur, og Dinside har skrevet flere omtaler og foretatt tester av diverse Chromebooks de siste månedene.

Samleside: Chromebook

Slik ser Chrome OS ut i daglig bruk; ikke så veldig fremmed for de fleste, vil vi anta.
Slik ser Chrome OS ut i daglig bruk; ikke så veldig fremmed for de fleste, vil vi anta. Vis mer


Alt skjer på nett

I Windows-verden er vi vant til at programmer og brukerfiler lagres lokalt på harddisken. På Chromebooks er dette flyttet ut til nettskyen, og maskinene er derfor avhengig av å ha nettilgang for å fungere optimalt. Fordelen er at farene er minimale for å miste data dersom maskinen blir ødelagt eller havner på avveie, siden alt ligger lagret på nett.

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med Chromebook

Salget av Chromebooks har imidlertid ikke tatt helt av her hjemme foreløpig, men i mange andre land har disse rimelige og lette bærbare datamaskinene gjort store innhogg i markedsandelene, spesielt i bedrifts- og budsjettsegmentene.

Microsoft slår tilbake

Dette ønsker naturligvis ikke markedsleder Microsoft å sitte stille og rolig å se på. Selskapet har også omfavnet nettskyen, og deres nettlagringsløsning OneDrive har fått en sentral rolle i såvel Windows 8.1 og Office 365.

Derfor kom det ikke som noen stor overraskelse at Microsoft under selskapets store partnerkonferanse i Washington i sommer, avslørte at det snart ville dukke opp Windows-PC-er på markedet som går rett i strupen på Chromebooks.

To av disse er nå tilgjengelig i det norske markedet, Acer Aspire ES1, og HP Stream X360, begge med 11,6" skjermer og vekt på henholdsvis 1,29 og 1,5 kg. Prisene ligger på i overkant av 2000 kroner i de butikkene som foreløpig har tatt dem inn i sitt sortiment. Se boksene under for aktuell dagspris i de rimeligste butikkene.

Bilder av maskinene:Og i likhet med de fleste Chromebook-ene i samme prissegment, har maskinene kun 2 GB RAM og svært begrenset lokal lagringsplass - nærmere bestemt 32 GB flash-lagring (eMMC). HP Stream har i tillegg den fordelen at skjermen er berøringsfølsom, og kan roteres rundt 360 grader og for eksempel brukes som nettbrett. Det åpner for flere fleksible bruksområder.

Maskinene er utstyrt med Celeron-prosessorer, og de første testene av dem hos Engadget og Cnet avslører at man ikke skal ha for store forventinger til ytelsen.

1000 Gigabytes i nettskyen

Takket være nettleseren Google Chrome er maskinene imidlertid i stand til å gjøre det aller meste som en Chromebook kan, i tillegg til å kjøre vanlige Windows-programmer - noe Microsoft fremhever som en vesentlig fordel. Ulempen er naturligvis den begrensede lokale lagringsplassen, noe Microsoft kompanserer ved å gi ett års abonnement på Office 365 og inntil 1TB lagring i nettskyen; en lagringsplass Microsoft nå er i ferd med å gjøre ubegrenset.

Hva tror du? Har Chromebook-ene en sjanse mot disse nettorienterte Microsoft-maskinene? Del dine meninger i debatten under!

Les også: De beste PC-tilbudene i desember 2014