Microsoft Silverlight

Enda en nedlastning - eller noe å bry seg om?

Når vi surfer på Internett hentes det forskjellige typer mer eller mindre rå data som så blir satt sammen til en lesbar nettside. Denne jobben gjøres av nettleseren, som forholder seg til et knippe standarder for hvordan disse rådataene skal behandles.

Som de fleste har fått med seg finnes det flere nettlesere, og ikke alle fungerer helt likt. Forskjellene kan være små og rent visuelle/estetiske i form av forskjellig bredde på tegn og dermed en annen orddeling. Mer alvorlig blir det når det er funksjonelle forskjeller slik at hele eller mye av innholdet ikke kan vises.

Opprinnelig var kodespråket for nettsider (HTML) svært enkelt, og nettsidene var tilsvarende enkle i utformingen.

Etter hvert som Internett ble en dominerende platform for publisering av kommersielt innhold oppstod ønsket om en strengere kontroll av utformingen av sidene, slik alle andre profilerte publikasjoner har sitt eget design og layout.

Mange nye nettleser-teknikker har derfor kommet til og etablert seg som standarder, enten offisielle eller de facto på grunn av stor utbredelse.

Gir liv til sidene

Flash er en av disse, som ble utviklet av Macromedia som så ble kjøpt opp av Adobe. Flash er et verktøy for utviklere av nettsider, som gjør det mulig å kjøre animasjoner, lyd, video og mye annet i nettleseren, drevet av maskinen den kjører på. Kravet til maskinkraft hos brukeren har dermed økt, i tillegg til mengden data som må lastes ned for å vise nettsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle visuelle verktøy kan misbrukes, og i en periode for noen år siden var det mange nettsider som var nedlesset med animasjoner og andre Flash-effekter og plasserte innholdet langt inne i skyggen. Dette har heldigvis avtatt, og det antagellig viktigste bruksområdet for Flash er å levere video og lyd. Hele YouTube er basert på bruk av Flash som videoinnpakning, og det samme gjelder en stor del dominerende nettsteder. Også DinSide sin videoavspiller er basert på Flash.

Men Microsoft likte ikke dette

Microsofts dominans på nettlesere og operativsystemer er viktig for selskapet, fordi det dreier seg om lag med infrastruktur oppå Internett. Siden man ikke kan kontrollere nettet kan man heller prøve å dominere programvaren som sørger for leveransene. Og den beste måten å gjøre dette på er å levere en bedre løsning.

Derfor har Microsoft utviklet Silverlight, som på mange områder er en direkte konkurrent til Flash.

På silverlight.net finner du mange forskjellige Silerlight-baserte applikasjoner og tjenester.
På silverlight.net finner du mange forskjellige Silerlight-baserte applikasjoner og tjenester. Vis mer


For brukeren oppfører Flash og Silverlight seg svært likt, du får beskjed om å laste ned noe for å kunne vise innholdet på en nettside. Etter at du har gjort dette er nettleserprogrammet ditt utvidet med en pakke tilleggsprogrammer og codecs (plug-ins) for visning av dette innholdet og lignende typer innhold fra andre nettsteder.

Også andre nettlesere enn Microsofts IE støttes også, pluss Mac OS X og Linux (Moonlight).

Her finner du mange eksempler på Silverlight-applikasjoner

Hva er forskjellen?

I skrivende stund har Flash både støtte for flere funksjoner og større utbredelse, men dette er under forandring. Blant annet har Silverlight støtte for skalerbar fullskjerms video, fra HD til mobile enheter.

Ytelsen for samme funksjonalitet er omtrent den samme, selv om filstørrelsen for lignende komponenter i Silverlight er større enn i Flash.

Hva tror du?

Er Silverlight fremtiden? (Avsluttet)
Muligens, aldri si aldri når det gjelder Microsoft(46%) 359
Nei, Flash har alt for stort fotfeste(30%) 234
Ja, helt klart(24%) 187
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det som er de viktigste forskjellene ligger helt andre steder enn hos det brukerne opplever direkte. For at noe skal bli populært er det viktig med gode utviklingsverktøy, og her satser Microsoft hardt. Flash har mange terskler og på en rekke områder mener mange at det både er klønete og har høy lærekurve.

Silverlight bruker XAML som er tekstbasert og fungerer med XML-objekter, mens Flash bruker binære objekter som krever egne utviklerverktøy.

Det er derfor i utgangspunktet lettere både å utvikle og feilsøke i Silverlight.

Den andre store forskjellen er web-tjenester for Silverlight Streaming. Dette er tjenester som drives av Microsoft, og lar brukere og utviklere lagre Silverlight-innhold og funksjonalitet i Microsofts store globale nettverk for innholdslevering.

Tjenesten er gratis og du kan lagre opptil 10GB med innhold som kan streames i opptil DVD-kvalitet over hele verden.

Bra for brukerne?

Så lenge brukeren får flere valgmuligheter og bedre innhold, og utviklerne får bedre verktøy til å skape og levere dette - så er vår mening at det er sunt med intens konkurranse.

En liten nedlastning i ny og ne gjør vi jo alle uansett.

For mer informasjon og installasjon av Silverlight i nettleseren din, kan du ta turen til Silverlight.net.

Du finner også flere saker om Silverlight hos vår søsterpublikasjon digi.no:

Se TV2-fotball gjennom Microsofts Silverlight
Kjør Silverlight på Linux