Microsoft Picture It! 2001

Microsofts bildeprogram Picture It! har vært en stor suksess, og har vært en bestselger i butikkene i USA. Nå kommer programmet i flere nye utgaver som gir komplett bildebehandling og oppsett av invitasjoner, kalendere og mye mer.

Arbeidsflaten i Picture It! er enkel og oversiktlig.
Arbeidsflaten i Picture It! er enkel og oversiktlig. Vis mer
Med Mini Lab, kan du håndtere alle feriebildene i digitalkameraet med noen ganske få klikk.
Med Mini Lab, kan du håndtere alle feriebildene i digitalkameraet med noen ganske få klikk. Vis mer

Picture It! kommer nå i en rekke forskjellige utgaver med forskjellig fokus på maler og ferdige oppsett. Vi har kikket på pakken Picture It! Photo Studio, som har et begrenset utvalg med maler, men du kan også kjøpe mer omfattende pakker med hele 7 tilleggs-CDer som inneholder fotografier, maler og utklippsbilder.

Målet med den nye generasjonen Picture It! er i følge pressemeldingen fra Microsoft at du skal kunne kombinere oppsett av invitasjoner, kalendere, album osv. med enkel redigering av egne bilder - alt fra ett arbeidsområde. Denne strategien er absolutt vellykket for en del bruksområder, og det er svært så enkelt å fikse på et bilde som f.eks. er plassert i et gratulasjonskort.

Glimrende på hjemmefoto

Selv om Microsoft legger vekt på malene, er styrken til Picture It! utvilsomt at håndtering av bilder som er skannet eller tatt med et digitalt kamera blir enkel og bra. Grunnleggende justeringer som lysstyrke/kontrast og fargebalanse er lett tilgjengelig, og det er ofte dette som gjør et bilde virkelig bra i forhold til å skrive ut originalen uten justeringer.

I tillegg til at du kan justere ett og ett bilde, har også Picture It! en aldeles glimrende "Mini Lab" som gjør at du kan håndtere mange bilder samtidig. Dette er spesielt nyttig hvis du f.eks. har et rimelig digitalkamera som ikke er spesielt flink til å håndtere kontrast eller andre vesentlige fotografiske egenskaper. I Mini Lab kan du velge alle bildene og justere kontrasten på alle samtidig. Du kan også justere fargebalanse, utsnitt og røde øyne på denne måten. Noen av funksjonene (f.eks. korrigering av røde øyne) krever selvsagt at du behandler ett og ett bilde, men Picture It! henter dem frem for deg i rekkefølge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å kunne justere mange bilder samtidig i Mini Lab, finner du også flere svært nyttige funksjoner for å håndtere dem videre. Du kan f.eks. sende alle bildene på du har åpnet til en venn via epost. Picture It! pakker dem pent sammen i en selvutpakkende exe-fil for deg, og det gjør det hele mye enklere.

Skal du sette bildene i et album, kan du skrive ut bildene på blekkskriveren hvor Picture It! fordeler dem utover et A4-ark for deg, helt automatisk. Du kan også lage index-print (alle bildene i miniatyrer på ett ark).

Ikke for de aller mest avanserte

Selv om vi er svært fornøyd med redigering av bilder, er det noen svakheter som gjør programmet mindre uaktuelt for en rekke brukere. Dette gjelder først og fremst kontroll over tradisjonelle funksjoner som antall bildepunkter, fargedybde osv. Her blir du presset inn i enkle veivisere uansett hva du skal gjøre, og det gjør at produktet ikke passer til noen form for proffbruk.

I forhold til Picture It! 2000, som vi kikket på for en tid tilbake, er likevel 2001-utgaven bedre. Nå kan du f.eks. selv kontrollere antall piksler og kompresjonsgrad hvis du skal lagre for web. Det er jo en viss forbedring, men Photoshop kommer fremdeles til å ha svært mange kunder.

Stygge maler?

Det er selvsagt risikabelt å diskutere stygt vs. pent i en omtale av et PC-program, men vi drister oss til å karakterisere malene som følger med i pakken som mindre pene. Det er ganske mange av dem, men hva hjelper det hvis de ikke er spesielt tiltalende?

Trøsten er at det er lett å endre på gratulasjonskort o.l. selv. Finner du et utgangspunkt som er i nærheten med tanke på format o.l., er det ingen heksekunst og legge inn dine egne saker.

Mange funksjoner

I tillegg til funksjonene som er nevnt her, har pakken en lang rekke andre funksjoner. F.eks. kan du vri og dreie på bilder a la Kais SuperGoo, legge på kanteffekter, effekter som påvirker hele bildet, lage collager av flere bilder (hodet til far og kroppen til mor f.eks.).

Du kan også male direkte på bilder, retusjere bilder (med dertil egnede redskaper) og klone deler av bilder (f.eks. lage tvillinger av deg selv eller fjerne en lyktestolpe i et motiv).

Konklusjon

Pakken er definitivt verdt en femhundrelapp, ikke pga. malene eller egenskapene som verktøy for Internett, men pga. glimrende egenskaper som bildebehandler for skanner eller digitalkamera. Spesielt vil eiere av digitale kameraer like dette programmet. både håndtering og utskrift av feriebildene blir en lek med Picture It!