Surface kommer med kombinert deksel og tastatur, som fås i mange farger. Foto: Alle bilder: Microsoft
Surface kommer med kombinert deksel og tastatur, som fås i mange farger. Foto: Alle bilder: MicrosoftVis mer

Microsoft lanserte Surface

Produktet ble vist fram i natt, og kan ses på som en sammensmelting av nettbrett og PC.

Microsoft har nettopp vist fram Surface - et nytt produkt som er en mellomting mellom PC og nettbrett, og som kan vise seg å kunne erstatte dem begge.

Kreativt, tynt og lett

Surface kommer i to utgaver. Den tynneste er basert på ARM-arkitektur, er 9,3 mm tykk og veier 676 gram, den andre er Intel Core i5-basert (samme som i siste generasjon Ultrabooks), måler 13,5 mm og noe tyngre.

Begge utgaver har en solid innpakning i magnesium, og en Gorilla Glass 2 HD-skjerm på 10,6 tommer. Core i5-utgaven har full HD på 1920 x 1080 piksler, ARM-versjonen har en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Skjermen er naturligvis berøringsfølsom, men Surface kommer også med et 3 mm tykt deksel som i praksis også er et tastatur og pekeplate.

Dekslet kan fås i flere farger, og bakgrunnen på Surface-skjermen får automatisk samme farge som dekselet/tastaturet.

Takket være innebygd ryggstøtte i brettet, kan Surface stå på pulten, og sammen med tastaturet i dekselet fungere som hvilken som helst PC.

Surface kan dessuten kobles til en ekstern skjerm via den innebygde HDMI-utgangen, og er også utstyrt med USB 3.0-port for tilkobling av eksternt utstyr og disker.

Surface er virkelig tynn.
Surface kommer med kombinert deksel og tastatur, som fås i mange farger. Foto: Alle bilder: Microsoft


En får fullblods Windows

Den ARM-baserte utgaven kommer med 32 eller 64 GB kapasitet, og kommer med Windows RT installert. Denne kjører det ferske Metro-systemet som introduseres sammen med Windows 8, og er kompatibel med Metro-apper, men ikke tradisjonelle Windows-programmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intel-utgaven er utstyrt med Windows 8 Professional, og kan kjøre vanlige Windows-programmer i tillegg til Metro-apper.

Microsoft har foreløpig ikke røpet noe om når Surface kommer i butikkene, men det skjer med stor sannsynlighet etter sommeren. Det er RT-modellen som kommer i butikkene først, og tre måneder senere kommer modellen med fullblods Windows 8.

Prisene er heller ikke kjent, men Microsoft sier at de skal være "konkurransedyktige". Vi håper det er iPad Microsoft har i tankene i så måte.

Du finner mer informasjon hos Microsoft.

Her er en produktvideo Microsoft nettopp har lagt ut på YouTube:

Alt om nettbrett og bærbare PC-er