Microsoft lanserer Windows 10-produkter

Nye telefoner og to nye Surface-produkter, inkludert en fullblods bærbar PC.

<strong>OVERRASKELSEN:</strong> Microsoft har lansert sin første bærbare PC i kveld. Og mer til. Foto: MICROSOFT
OVERRASKELSEN: Microsoft har lansert sin første bærbare PC i kveld. Og mer til. Foto: MICROSOFT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i New York avslørte Microsoft i dag høstens nye maskinvarekolleksjon. Dette i kjølvannet av Windows 10-lanseringen i sommer, der selskapet kan rapportere om at over 110 millioner har lastet ned den nye versjonen av operativsystemet i løpet av de åtte ukene siden lansering.

TEMA: Windows 10

Xbox stod først på programmet der Microsoft nå vil lansere Windows 10 på Xbox One denne høsten. Og ikke bare det – konsollen blir også bakoverkompatibel med Xbox 360, slik at man kan spille godbitene fra den forrige konsollen på den nye.

Microsoft demonstrerte også litt mer av Hololens, som vi også har fått smakebiter på tidligere. Denne gangen var det spillet med kodenavn «Project X-ray» som ble demonstrert. Hololens bruker det man kaller «Mixed reality», der hologrammer blandes med den virkelige verdenen slik at man kan spille eller gjøre andre ting.

image: Microsoft lanserer Windows 10-produkter


Hololens blir i første omgang tilgjengelig for utviklere første kvartal neste år, med en prislapp på 3000 dollar (cirka 25.000 kroner).

Ny Microsoft Band

Microsofts treningsarmbånd, Microsoft Band, kommer også i ny versjon denne høsten. Denne varianten får buet skjerm med Gorilla Glass-beskyttelse slik at glasset ikke får riper like lett. Microsoft har satt brukskomfort høyt denne gangen, noe forgjengeren fikk noe kritikk for.

Nye Microsoft Band har også fått innebygd barometer (slik at det kan måle høydeforskjeller) og har, som forgjengeren, innebygd GPS, pulsmåler, søvnmåling og kaloritelling, og det kan selvsagt vise varsler fra telefonen. Treningsambåndet kan også estimere oksygenopptaket ditt og får også støtte for Microsofts stemmeassistent Cortana.

image: Microsoft lanserer Windows 10-produkter


Det finnes flere idretter som har ekstra god støtte i Microsoft Band. Eksempelvis vil det sørge for å logge alle golfslag i en runde og lage et scorekort i etterkant – uten at du trenger å gjøre noe som helst. Dette basert på informasjon fra gyroskopet og aksellerometeret i armbåndet. Produktet blir tilgjengelig 30. oktober med en pris på 249 dollar i USA, eller da drøye 2.000 kroner.

Nye Lumia-modeller

To nye telefoner ble annonsert i ettermiddag – 950 og 950 XL. Som med enkelte andre modeller i markedet får disse to antenner slik at den som har best dekning velges hele tiden. På innsiden sitter det Snapdragon 808 og 810-prosessorer (seks og åtte kjerner) der Microsoft har valgt å bruke vannkjøling for å sørge for at telefonene ikke blir for varme.

OLED-skjermene er henholdsvis 5,2 og 5,7 tommer med full HD- (1920x1080) og QHD-oppløsning (2560x1440). Kameraene har oppløsning på 20 megapiksler med egen kameraknapp og optisk bildestabilisering med Zeiss-optikk, og Microsoft la stor vekt på at disse kameraene er svært gode. Telefonene får også støtte for micro SD-kort.

Ladeporten er av USB-C-typen, og Microsoft lover 50 prosent lading på under en halvtime. Som tidligere fikk vi også demonstrert Continuum-funksjonen, som lar deg plugge i skjerm, tastatur og mus i mobiltelefonen slik at du kan bruke mobiltelefonen som en liten PC.

Via Microsoft Displaydock, på størrelse med et par fyrstikkesker oppå hverandre, har du alle nødvendige porter tilgjengelig for å koble opp.

image: Microsoft lanserer Windows 10-produkter


Demonstrasjonen var svært imponerende her i våre øyne – koblet til en skjerm ser det akkurat ut som vanlig Windows 10, og du kan fortsatt bruke telefonen som du vil mens «PC-versjonen» fungerer som vanlig – med vanlige tastatursnarveier, alt-tab-bytting av åpne programmer og så videre.

Med støtte for store SD-kort kan det med andre ord være at mange vil kunne nøye seg med mobiltelefonen.

Telefonene kommer i november med prislapper på 549 og 649 dollar i USA. I desember kommer også Lumia 550 til en langt lavere prislapp.

Ny Surface

Surface er Microsofts «nettbrett som egentlig er en PC», og som kjører Windows i full versjon. For et drøyt år siden testet vi Surface Pro 3 som vi gav gode skussmål, og denne høsten er det duket for nummer fire.

Microsoft har fått svært gode tilbakemeldinger fra kundene på forrige versjon – 98 prosent vil anbefale produktet til andre.

Og til lyden av AC/DCs Thunderstruck ble Surface Pro 4 vist frem. Skjermen er nå 12,3 tommer (økt fra 12 tommer) uten at enheten har større fotavtrykk. Skjermen er også høyoppløst med 5 millioner piksler som gir en punkttetthet på 267 piksler pr tomme – 60 prosent flere piksler enn hos forgjengeren. Tykkelsen er 8,4mm, vs 9,1mm på Surface Pro 3.

På innsiden sitter sjette generasjon Intel Core-prosessorer som skal gjøre den 30 prosent raskere enn Surface Pro 3 og 50 prosent raskere enn Macbook Air, som Microsoft trakk frem som sammenligningsgrunnlag i presentasjonen. Du kan også konfigurere den med inntil 1TB lagringsplass og 16GB RAM.

En ny penn kommer også med Surface Pro 4 – den kan registrere 1024 nivåer av trykk og har endelig fått «viskelær» i den ene enden, og Microsoft mener at man ved normal bruk skal få ett år batteritid fra pennen.

En ny dockingstasjon, som også er kompatibel med Surface Pro 3, har fire USB 3.0-porter, to displayport-utganger med 4K-støtte og kablet nettverksport. Det kommer også et nytt «Type cover» (tastaturet du kan koble til med magnet) som nå har fått 40 prosent større styreflate og bakbelyste taster.

image: Microsoft lanserer Windows 10-produkter


Surface Pro 4 er i butikkene 26. oktober. Norske priser får vi komme tilbake til.

Enda en ny Surface

«We made the ultimate laptop. We made the Surface Book.»

Surface Book var siste post på programmet, der Microsoft har gjort Surface til en fullblods bærbar PC. Microsofts første.

image: Microsoft lanserer Windows 10-produkter


13,5 tommers skjerm med seks millioner piksler gir en punkttetthet på 267, og den er selvsagt berøringsvennlig slik at man både kan bruke fingre og penn. Skjermen er også henglset slik at den kan tas av resten av tastaturet og fungere som et nettbrett, og eventuelt snus rundt før man da bretter den over tastaturet.

Microsoft mener at dette er en maskin som vil tilfredsstille alt fra arkitekter til gamere, med Nvidia Geforce-skjermkort og GDDR5-minne.

– Dette er en raskeste 13-tommers bærbare PC-en som noen gang er laget, hevder selskapet.

Sammenlignet med Macbook Pro skal Surface Book være dobbelt så kraftig, men likevel levere 12 timers batteritid.

Surface Book kommer også 26. oktober med en pris fra 1499 dollar i USA, så dette blir ingen billig affære, med andre ord.

Alt i alt må vi si at Microsofts lansering var svært spennende i kveld, med karismatiske presentatører som leverte et svært godt show.