PRØVER PÅ NYTT: Microsoft lanserer nye modeller i Surface-serien, drøyt et halvt år etter at den første utgaven kom til Norge. Foto: Pressefoto
PRØVER PÅ NYTT: Microsoft lanserer nye modeller i Surface-serien, drøyt et halvt år etter at den første utgaven kom til Norge. Foto: PressefotoVis mer

Microsoft lanserer nye Surface-nettbrett

Surface 2 og Surface Pro 2 kommer til Norge den 22. oktober.

Microsoft har fått en tøff start med nettbrett-serien Surface, men dårlige salgstall har ikke skremt dem fra å satse videre.

Nå har selskapet lansert to nye modeller, Surface 2 og Surface Pro 2, som byr på bedre maskinvare og flere andre forbedringer sammenlignet med forgjengerne.

Surface 2

Surface 2, forbrukermodellen i serien som kjører en nettbrett-tilpasset utgave av Windows, skal være tynnere, lettere og raskere enn originalen, Surface RT. Selve brettet skal være konstruert litt annerledes, med en ny type bakside og et stativ som nå kan stilles i to posisjoner, ikke bare én.

Les vår test av Surface RT

Nettbrettet har fremdeles en mikro-HDMI-port og usb-inngang, men sistnevnte er nå av typen USB 3.0. Kameraene foran og bak er også oppgradert, og er 3,5-megapiksler foran og 5 megapiksler bak - begge tar opp video i 1080p-kvalitet.

Microsoft lanserer nye Surface-nettbrett


Skjermen på Surface 2 er fremdeles 10,6 tommer, men oppløsningen har økt fra 1366x768 til 1920x1080. Full HD, med andre ord. I tillegg skal ytelsen være bedre takket være en ny, firekjernet Nvidia Tegra 4-prosessor. Det loves også forbedringer på batteritid, hele 25 prosent, hevder Microsoft. Batteritiden ved videoavspilling skal visstnok være på ti timer.

Den nye Surface-modellen kommer med Windows 8.1, riktignok RT-utgaven som kun kjører apper fra Windows Store. Som et ekstra lokkemiddel følger det blant annet med Office 2013 RT-pakken og 200 GB gratis lagringsplass på SkyDrive.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Microsoft tilbyr "pant" på iPad

Surface Pro 2

Den nye proffutgaven, Surface Pro 2, er ganske lik originalen fysisk, men har også det nye totrinns-stativet som lillesøster Surface 2. De fleste forbedringene er interne. Den store nyheten er en ny Intel Core i5-prosessor basert på den nye Haswell-arkitekturen, som skal by på både raskere ytelse og bedre batteritid.

Spesielt det siste var en av de store ankepunktene mot forgjengeren, og Microsoft lover en forbedring på opptil 60 prosent.

Les vår test av Surface Pro

Surface Pro 2 kommer også med Windows 8.1, men dette er den fullverdige versjonen som kan kjøre ordentlige Windows-programmer. Hvis du vil ha Office-pakken på nettbrettet, må dette også kjøpes separat. Det samme Skype- og SkyDrive-tilbudet som med Surface 2 gjelder imidlertid også her.

Microsoft lanserer nye Surface-nettbrett


Pris og tilgjengelighet

Microsoft har også lansert et knippe nytt tilbehør til de nye nettbrettene, deriblant et tastaturdeksel kalt Power Type Cover som kan lade Surface 2 og Surface Pro 2 og øke batterilevetiden med opptil 50 prosent.

Surface 2 og Surface Pro 2 kommer i salg i norske butikker den 22. oktober. Surface 2 vil koste fra 3.500 kroner for 32 GB-modellen, mens Surface Pro 2 vil koste fra 7.299 kroner for 64 GB-utgaven.

DinSides ferske nettbrett-tester