Microsoft klare med ny Movie Maker

Hvor langt kommer du med gratis programvare? Stadig lenger og enklere!

Nye Windows Movie Maker er enklere og bedre enn noensinne. Foto: Brynjulf Blix
Nye Windows Movie Maker er enklere og bedre enn noensinne. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å drive med video og redigering var tidligere noe man hadde som hobby, eller noe man begynte med da man fikk barn og som ble lagt bort etter hvert som ungene vokste til.

I dag er det noe svært mange gjør nesten hver eneste dag. Antallet videoer som legges ut på YouTube, Vimeo, Facebook og andre nettjenester er helt enormt. I skrivende stund lastes det opp en time video per sekund bare til YouTube! Svært mye av dette er langt fra origialmateriale, og det er mye resirkulering. Men uansett er det enormt mye video som behandles.

Detaljer?

De fleste som laster opp er mer interessert i å dele enn å finpusse detaljer. Dette gir seg utslag i hvordan de enklere programmene for videoredigerings har forandret seg. Spesielt gjelder det gratisprogrammene, som ikke lenger baserer seg på den klassiske tidslinjen vi kjenner fra de "gamle" klassikerne som Avid, Premiere, Vegas og så videre. De fleste brukerne vil redigere på et mer overordnet og mindre detaljert nivå, og programmene legger nå vekt på dette.

Nytt fra Microsoft

Microsoft sin samplepakke med gratisprogrammer - Live Essentials - har nettopp kommet i ny versjon, og har samtidig endret navn til Windows Essentials. i denne pakken finner vi den nye versjonen av Windows Movie Maker. "Live"-navnet som Microsoft har brukt noen år, avgår nå med pensjon.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Grensesnittet er pusset opp og går rett på sak. Det er interaktivt, du får automatisk forhåndsvisning av visuelle effekter og ser resultatet umiddelbart. Alt du egentlig trenger av overganger er på plass og teksting og titler er enkelt å få på plass.

Nye Windows Movie Maker er enklere og bedre enn noensinne. Foto: Brynjulf Blix
Nye Windows Movie Maker er enklere og bedre enn noensinne. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Du kan legge på musikk fra nettsteder som tilbyr bruk uten at du får konflikt med rettighetshavere, du kan se lydprofilen til musikken som en graf, slik at du kan klippe videosekvenser slik at det passer med rytmen.

Det er også automatisk justering av de forskjellige nivåene på musikk, opriginallyd og kommentar og du kan velge hva som skal prioriteres.

image: Microsoft klare med ny Movie Maker


I Windows 8-utgaven kommer det også en bildestabilisator som vil redde mange skjelvende (av ymse grunner...) opptak gjort med mobilkameraer.

Er det brukbart?

Vår lille test var en positiv opplevelse, her presenteres de viktige redigeringsverktøyene svært oversiktlig, de fungerer kjapt og bra og du ser resultatene med det samme.

Det som også er svært viktig er at standardformatet som videoen lagres i nå er H.264, som i praksis er standardformatet over alt.

At du kan lagre direkte opp til de mest brukte nettstedene er også svært praktisk, og sparer tukling med formatvalg og opplastere.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Mer info finner du i denne bloggen.

Også er det gratis - last ned og prøv selv!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!