Hos undertegnede inneholder Windows Installer Cache-mappen over 5 GB med tilsynelatende tull og tøys.
Hos undertegnede inneholder Windows Installer Cache-mappen over 5 GB med tilsynelatende tull og tøys.Vis mer

Microsoft: Ikke slett disse filene

Spare flere gigabytes på SSD-en? Fristende, men risikabelt.

Overgangen fra harddisk til SSD har fått mange av oss til å bli gjerrige med diskplassen igjen, etter flere år med romslige harddisker. Og hva er vel ikke mer fristende enn å starte ryddejobben i Windows-mappen i Windows 7? Her er det mye rusk og rask, forstår du. I hvert fall tilsynelatende.

For Windows-mappen har en stygg tendens i å vokse etterhvert som du bruker PC-en, installerer og avinstallerer programmer. Enkelte mapper kan plutselig romme flere gigabytes med filer, mange ganger av uforståelige grunner.

En av dem er mappen Installer, som normalt ligger i C:\Windows\Installer. Dette er hva Microsoft omtaler som Windows Installer Cache. Hvis du ikke finner den, er det fordi den er skjult. Da kan du bare skrive inn banen i adressefeltet og trykke enter-tasten, slik:

Microsoft: Ikke slett disse filene


Vokser og vokser

Sjansene er store for at det ligger svært mye i denne mappen. Dette er bufrede kopier av installasjonsfiler som ble benyttet under installasjon av programmer basert på MSI, eller Windows Installer Technology.

Og hvis du er ute etter å spare noen gigabytes med lagringsplass, kan du i teorien slette alt innholdet i mappen, uten at du vil merke noe som helst. Alle programmene skal altså fungere normalt.

Men så enkelt er det ikke ...

Likevel advarer Microsoft mot å slette innholdet. Det er fordi at i tillegg til bufrede installasjonsfiler, ligger det også blant annet instrukser om hvordan disse programmene skal oppdateres. Det betyr at dersom du prøver å oppgradere et installert program fra en eldre til en nyere versjon, kan du risikere at det ikke går, eller i verste fall ødelegger installasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da er eneste mulighet å avinstallere programmet i sin helhet, noe som også kan vise seg å bli vrient, og senere installere det på nytt fra bunnen av.

Tryggere metode

Det er imidlertid en del annet i Windows-mappen som er tryggere å fjerne, men å gjøre det manuelt er ikke alltid den smarteste løsningen. I mange tilfeller gjør spesialverktøy som for eksempel CCleaner en mye tryggere og bedre jobb.

Samleside: Windows