Microsoft, ikke dill med språket vårt!

Takk til Ole Foss for at han deler sin frustrasjon med oss andre. Til irritasjon for han, til glede for oss.

Bill Gates vil menneskeheten vel, får vi tro. Og han har rundt seg et verdensomspennende nett av språklige tilretteleggere, I Norge, for eksempel.

Kommer det en ny Office-pakke, som Office 2000, får vi selvsagt med en innebygget, elektronisk sensor som herjer vilt med rødstrekene hver gang vi drister oss til å skrive ord. Ta nå ordet «rødstrekene», som selvsagt får rød strek.

Et lite høyreklikk på musa forteller oss at det kan hete «raudstrekene» eller «røstrekene». Dette til tross for at norsk bokmål er valgt. Greit nok, men så en dag kom vi i skade for å bruke ordet «hudkreft» , og en hissig, rød- unnskyld - raudfarget orm alarmerte om at dette gikk ikke.

Derfor høyreklikket vi på alternativene. Det var 1) «hundkreft», ikke godt å vite voffor, 2) «haudkreft», som kanskje er noe som rammer folk med høy, akademisk rang. Og 3) «hukkreft», som sannsynligvis rammer de som sitter for mye på huk, som jordbærplukkere og barnehageansatte. Endelig 4) «huskreft», som nok inntreffer hvis vi bare sitter inne og ser på Big Brother eller Orderud-saken. Eller at huset blir sjukt. Sjukehus er ingen sjeldenhet, dessverre.

Nei, Microsoft. Gå hjem og gjør leksene deres! Ikke dill med språket vårt!

Artikkelen fortsetter under annonsen

OLE FOSS