Microsoft-gave til XP-brukere

Et av programmene vi liker best i Vista kan lastes ned gratis også til Windows XP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows Live-familien inneholder en rekke programmer og tjenester som er knyttet til forskjellige internettløsninger fra Microsoft. Ett av dem er Windows Live Fotogalleri, og svarer til Windows Fotogalleri som er standard i Windows Vista.

Windows Live Fotogalleri har stort sett de samme funksjonene og virker på samme måte, men foreligger foreløpig kun i betaversjon som kan lastes ned og installeres uten kostnad for XP-brukere.

Som navnet indikerer dreier det seg her om bildebehandling og fremvisning. Slike programmer finnes riktig nok i bøtter og spann, og mange er gratis - deriblant vår favoritt Faststone Image Viewer og Googles Picasa.

image: Microsoft-gave til XP-brukere


Merkelapper

Det som likevel gjør Windows Live Fotogalleri spesielt interessant, er at det kombinerer enkelhet, tagging (merkelapper), søk og gode redigeringsmulighet på en sjelden god måte.

Undereksponerte bilder, røde blitsøyne, feil hvitbalanse og andre skavanker fikses lynkjapt ved hjelp av slidere, og resultatet blir synlig umiddelbart.

image: Microsoft-gave til XP-brukere


Piler til høyre og venstre under bildet, samt ingen spørsmål om overskriving sørger for at du raskt kan fikse på store bildesamlinger. I motsetning til de fleste andre programmer husker nemlig programmet hva som er blitt gjort av endringer, også etter at programmet er avsluttet.

Neste gang du viser et redigert bilde, kan du dermed enkelt gjenopprette det slik det var i utgangspunktet, hvis du skulle ønske dette.

image: Microsoft-gave til XP-brukere


For øvrig er deling via Windows Live Spaces og epost viktige funksjoner i programmet.

For en større gjennomgang av funksjonaliteten i Windows Fotogalleri, se denne artikkelen.

Hvis du ønsker å laste ned og prøve Windows Live Fotogalleri, finner du mer informasjon her.