Microsoft endrer Windows XP

Like før det nye operativsystemet skal lanseres, kommer Microsoft med den ene overraskende meldingen etter den andre. Hensikten er å slippe flere rettslige problemer.

Vi husker vel fortsatt den store bomben selskapet slapp forrige uke – PC-produsenter skal kunne modifisere Windows XP og eldre versjoner, og dette gjelder spesielt muligheten til å fjerne Internet Explorer-nettleseren.

Hvorvidt denne muligheten virkelig er nødvendig, gjenstår å se. Internet Explorer er uansett den mest brukte nettleseren, mens den gamle storheten Netscape sliter med ustabile produkter som ikke helt lever opp til forventningene. På den andre siden finner vi imidlertid mer uavhengige konkurrenter som norske Opera, og det kan være rimelig å gi dem en sjanse. Det blir uansett spennende å se hvordan markedet utvikler seg etter hvert, uten at vi tør å gjøre noen spådommer.

Flere mediemuligheter

Mange brukere som testet RC1-versjonen av Windows XP rettet kritikk mot firmaet på grunn av manglende støtte for DVD-avspilling og MP3-ripping. Beta 2-versjonen av XP hadde støtte for MP3-ripping, men kun i lav kvalitet. Grunnen til dette var kompatibilitetstesting, og denne muligheten vil ikke være innebygd i operativsystemet når den kommer i butikkene. Mange brukere trodde at dette var et forsøk på å promotere deres egne WMA-format. Nå viser det seg altså at det ikke er tilfelle.

Opprinnelig skulle programvare for ripping av MP3 og avspilling av DVD leveres av tredjeparts-utviklere, og installeres av PC-produsenter som ville tilby kundene disse mulighetene.
Microsoft har nå altså skiftet mening, og vil gjøre disse programmene tilgjengelige for alle brukere, og de skal kunne lastes ned fra oktober, da operativsystemet kommer i butikkene. Problemet er bare er brukerne vil måtte betale for dem!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmene heter MP3 Creation Pack og DVD Decoder Pack, og vil være tilgjengelige i tre versjoner – fra selskapene InterVideo, CyberLink og Ravisent.

Hvor mye disse programmene vil koste er ikke blitt offentliggjort enda, men det er uansett bra at Microsoft for det første åpner for mer konkurranse, og i tillegg hører på hva brukerne mener.