Microsoft Encarta World Atlas -- totalt unyttig?

Microsoft Encarta World Atlas er på mange måter et strålende program. Det inneholder enorme mengder kartdata, det har masse opplysninger om det enkelte land, det har til og med kart over månen. Likevel er det vel egentlig tvilsomt om man trenger et slikt program i det hele tatt.

Bare så det er sagt, datamaskiner er som laget for oppslagsverk. Om jeg er aldri så glad i papirutgaven av Store Norske Leksikon, er nok dessverre realiteten at dette praktfulle og nyttige bokverket hadde egnet seg bedre som en CD-ROM. Det er langt enklere å finne frem på CD-ROMer, det er enklere å kryssreferere informasjon, osv. Selv om jeg nok � sannsynligvis mest av nostalgiske årsaker � alltid kommer til å ha en relativt oppdatert utgave av leksikonet i hyllene mine, er det nok dessverre nokså lenge siden jeg slo opp i denne i stedet for å gå på nettet. Og � som sagt � hadde jeg hatt en CD-ROM som inneholdt alle data og illustrasjoner fra disse bøkene, ville de nok sannsynligvis blitt stående i hyllen hovedsakelig fordi de �passet til tapeten�. De ville aldri mer blitt brukt�

13 års erfaring

Microsoft har laget leksikon og ordbøker på CD-ROM helt siden 1985. Nivået på dagens leksikon � Encarta Encyclopedia 99 � er svært høyt, vi skulle faktisk bare ønske at det fantes i norsk utgave (dessverre vil det nok aldri bli oversatt til vårt særdeles lite utbredte språk).

Men en ting firmaet aldri har fått til, er å lage skikkelig atlas på PCen. Encarta World Atlas har vært på markedet i mange år, og er nylig dukket opp i �99-utgave�. Og joda, jeg kan nok innrømme at denne utgaven på mange måter er et fremskritt i forhold til forgjengeren. Men det er dessverre ikke nok...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye innhold

Microsoft Encarta World Atlas er på mange måter et formidabelt program � og for å få plass til det hele har man til og med benyttet to CDer. Først og fremst har man altså den virtuelle globusen, hvor man kan lete seg frem på jordkloden og zoome inn på de stedene man gjerne vil titte litt nærmere på. Det er svært enkelt å gå fra et ekstremt romperspektiv til et �fugleperspektiv� bare ved å velge ut de områdene man vil ha vist på skjermen. Når det gjelder større byer, kommer man nesten ned på veikartnivå � men ikke helt. Og har man valgt ut en by, er det enkelt å finne bilder fra denne byen. For Oslo sin del dreier det seg om ett bilde av Akershus Festning og ett bilde fra Akershus Festning.

Det finnes også enorme mengder med statistiske data i Encarta World Atlas, og det er en enkel sak å sammenligne disse dataene fra land til land. Man kan �fly over� ulike deler av verden (riktignok i ganske stor høyde, slik at detaljnivået ikke blir allverden), og man kan enkelt søke seg frem til de mest obskure plasser. Antallet kartyper er imponerende, i det hele tatt har Microsoft gjort en helt enorm jobb når det gjelder å legge inn mengder med informasjon på disse CDene.

Skjønnhetsfeil og andre feil

Likevel sitter jeg igjen med en følelse av at dette produktet ikke er helhjertet støttet av verdens største programvareprodusent. Først og fremst har det enkelte skjønnhetsfeil. Setter man � som naturlig er � inn CD nr. 1 i spilleren, får man beskjed om å installere Encarta World Atlas før man bruker det. Så viser det seg at det ikke finnes noe installasjonsprogram på denne CDen i det hele tatt, man må nemlig først installere fra CD2 (og neida, programmet spør ikke etter CD2, det spør etter �Installation and Resources-disk�, et navn som ikke er å finne noe sted på noen av CDene). Siden risikerer man å få feilmeldinger fra Internet Explorer fordi det mangler elementer på enkelte sider, og ikke bare det � det er for eksempel umulig å finne ut hvor høy Hardangerjøkulen er. Riktignok finner man enkelt selve �jøkulen�, men det er altså alt. Eneste fjellet som tydeligvis har noen høyde her i Norge, er Galhøpiggen�

Hovedankepunktet mitt mot Encarta går likevel ikke på skjønnhetsfeil � eller andre (riktignok helt unødvendige) feil. Hovedproblemet er rett og slett at Microsoft ikke på noen måte har klart å bevise at det er vits i å kjøpe Atlas på PC i stedet for på papir. Etter å ha rotet med Encarta World Atlas en hel dag � og samtidig bladd i The Times Atlas of The World, er jeg ikke i tvil, Microsofts produkt faller gjennom på blant annet brukergrensesnitt. Det er nemlig svært så enkelt å finne frem i et papirbasert atlas, så sant man kan alfabetet og vet hvordan man skal bruke en indeks. Det er heller ikke særlig vanskelig å �zoome� i et atlas, man kan jo selv velge hvor langt fra papiret man har øynene.

Erfaringen er egentlig svært enkel � det man egentlig trenger er et godt, papirbasert Atlas, kombinert med et godt leksikon. For min egen del er for øyeblikket det beste produktet Encarta Encyclopedia, men vi i DinSide kommer tilbake med en omfattende test av de elektroniske leksikonene på markedet rundt nyttår.

Encarta World Atlas er noe så sjeldent som et ganske imponerende produkt som egentlig er temmelig unødvendig. Ikke kjøp det, er vel vårt enkleste råd...

Fakta: Microsoft Encarta World Atlas
Pris: ca. 680 kroner
Norsk distributør: Microsoft Norge, tlf. 22 02 25 00
Mer info hos Andresen Data og hos Microsoft.