Microsoft dømt

I går ettermiddag ble Microsoft dømt i en amerikansk rett fordi selskapet har brukt ulovlige virkemidler for å selge Internet Explorer gjennom Windows. Straffeutmålingen kommer senere, og kan faktisk føre til at Microsoft må splittes opp.

Dommen ble avsagt av dommer Thomas Penfield Jackson i en føderal domstol, og konkluderer med at Microsoft har brutt loven i sitt forsøk på å monopolisere nettlesermarkedet gjennom å integrere Internet Explorer så tett med Windows.

Straffeutmålingen kommer senere, og det er forventet at den vil foreligge om 3 måneder. Dommen kan bli alt fra at Microsoft må bryte opp selskapet, til mildere forføyelser som avgrenser hvilke metoder som kan brukes i forretningsførselen.

I løpet av mandag falt Microsoft-aksjen med nesten 15%, men det er slett ikke sikkert at dette kan relateres direkte til dommen. Mange amerikanske IT-aksjer har falt betydelig den siste tiden.

En seier for forbrukerne

Dommer Jackson avsa kjennelsen i går ettermiddag: Microsoft er skyldig.
Dommer Jackson avsa kjennelsen i går ettermiddag: Microsoft er skyldig. Vis mer

Saken mot Microsoft ble opprinnelig antalgt av det amerikanske justisdepartementet og 19 delstater, og er i følge justisdepartets leder for antitrust-avdelingen Joel Klein en stor seier for vanlige forbrukere.
- Avgjørelsen vil komme forbrukere til gode og stmulere konkurranse og nytenkning i den høyteknologiske industrien uttaler Joel Klein til CNN.

Selv om dommen er knusende, fikk Microsoft medhold på ett viktig punkt. Microsoft har i følge dommen ikke inngått eksklusive ulovlige kontrakter med andre selskaper som har til hensikt å styrke monopolsitusasjonen.

Microsoft varsler kamp med alle midler

Microsoft anker selvsagt dommen, og det kan åpne for nye endeløse høringer og forhandlinger. Det er derfor på ingen måte avgjort at gårsdagens dom vil bli stående, og at saken vil få konsekvenser for selskapsstrukturen i Microsoft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft dømt

I mellomtiden vil Microsoft benytte alle virkemidler for å påvirke opinionen, og har dannet "Freedom to Innovate Network" som også har fått en egen nettside hvor vanlige borgere og forretningsdrivende skal kunne komme med støtte til Microsoft. Her er det blant annet lagt opp lenker slik at det skal være enkelt å finne den kongressrepresentanten amerikanere skal sende sine sinte eposter til.

Hva tror du? Blir dommen stående? Delta i diskusjonen under.

(kilder: CNN, news.com, ZDNet)