Microsoft Continuum: En smakebit på framtida

Mobilen og PC-en kommer til å smelte sammen, og Microsoft sitter i førersetet. Vi har tatt en titt på Continuum.

<B>INGEN PC, KUN MOBILEN</B>: Koble mobilen til dokken, og du kan langt på vei bruke den som en vanlig PC. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
INGEN PC, KUN MOBILEN: Koble mobilen til dokken, og du kan langt på vei bruke den som en vanlig PC. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobiler blir stadig kraftigere og overtar stadig flere av oppgavene som tidligere var låst til PC-en. Men fortsatt er det mange oppgaver som løses best med en stor skjerm, fullt tastatur og mus, eksempelvis tekstbehandling, bildebehandling og arbeid med store regneark.

Det er her Continuum kommer inn i bildet. Det er navnet på Microsofts brobygger mellom den mobile og den stasjonære verden. Du kobler ganske enkelt mobilen (for øyeblikket kun Microsoft Lumia 950 og 950XL) til en ekstern skjerm, tastatur og mus - og oppnår det Microsoft omtaler som en «PC-lignende» opplevelse.

Les testen: Microsoft Lumia 950XL

Nesten-Windows

I praksis dreier det seg om en slags «light-utgave» av Windows 10, der du kan kjøre nettleseren Edge og et utvalg apper - mest viktig er naturligvis Office-programmene Word, Excel, Onenote og Powerpoint.

BEHØVER IKKE MUS: Du kan bruke mobilskjermen som pekeplate når du jobber i Continuum-modus. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BEHØVER IKKE MUS: Du kan bruke mobilskjermen som pekeplate når du jobber i Continuum-modus. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Mobiltelefonen kan samtidig brukes som vanlig, og du kan ringe og motta samtaler samtidig som du jobber i «PC-modus». Du kan til og med bruke mobilen som en pekeplate for å styre musepekeren!

Starter du å skrive på et dokument eller en melding på mobilen, kan du fortsette å jobbe på dem når du kobler deg opp i PC-modus - og vice versa. Dette gir en temmelig sømløs overgang mellom de to platformene.

Les også: Dinside tester mobiltelefoner

Så enkelt!

Oppkoblingen kan skje på to måter, enten trådløst ved hjelp av et spesielt adapter som settes i skjermen, eller via Microsoft Display Dock. Sistnevnte gir deg samtidig tre USB-porter, en HDMI- og en DisplayPort-utgang, og anbefales for ordentlig kontorarbeid. Prisen ligger på rundt 1.000 kroner inkl mva.

Dokken måler ikke mer enn 6 x 6 cm, og har alle tilkoblingene på baksiden, med unntak av USB C-porteni fronten, der du kobler til mobilen.

LITEN TASS: Microsoft Display Dock måler bare 6 x 6 cm. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MANGE TILKOBLINGER: Tre USB-porter, DisplayPort og HDMI. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
USB-C: Mobilen kobles til USB-C-porten i fronten på Display Dock. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS


Vi koblet til en 24 tommer Dell-skjerm via HDMI (1920 x 1200 piksler), et trådløst tastatur og mus fra Logitech, samt trådløse høyttalere fra samme produsent. Sekunder etter at vi koblet til til mobilen, dukket Windows-skrivebordet opp på skjermen. Alt av tilkoblet utstyr ble installert automatisk, uten at vi behøvde å foreta oss noe som helst.

I den siste USB-porten satte vi inn en minneplugg på 128GB, som umiddelbart ble oppdaget og tilgjengelig i Filutforsker.

Her ser du bilder av appene og brukeropplevelsen:

Åpningsbildet
Avslutning og veksling mellom kjørende apper
Filutforsker
Word med de fleste funksjonene du trenger.
For full Office-funksjonalitet må du abonnere på Office 365.
Microsoft Groove
Meldinger. Du kan sende SMS og MMS ved hjelp av tastatur og mus.
Streaming av NRK nett-TV fungerer fint.
Ikke alle appene er kompatible med Continuum
Spotify fungerer ikke.
TV2 Sumo fungerer ikke.
En del nettsider åpnes i mobilversjon, som for eksempel BT.no


Ikke alt kan kjøres

Alle appene våre var tilgjengelig fra startmenyen, men mange var skyggelagt. Dette er apper som foreløpig ikke lar seg kjøre i Continuum, og i praksis gjelder dette, så vidt vi kan bedømme, alt av apper fra tredjepart, inkludert en del av Microsofts egne. De viktigste er imidlertid på plass, deriblant Edge, Outlook E-post, Kalender, Meldinger, Telefon - og som allerede nevnt: Office-programmene.

Brukeropplevelsen er ganske lik som i Windows 10, men har noen klare begrensninger:

  • Apper kan kun kjøre i fullskjerm
  • Klassiske Windows-programmer kan ikke kjøres, kun et utvalg Windows 10-apper
  • Enkelte funksjoner er foreløpig ikke på plass i appene, for eksempel muligheten til å åpne Office-dokumenter fra Dropbox
  • Dra og slipp fungerer ikke
  • Høyreklikking er mange steder deaktivert
  • Kun én arkfane i Edge kan være aktiv om gangen
  • Nettleseren støtter ingen plugins, verken Flash, Java eller Silverlight. Dermed er det mange interaktive tjenester, samt streamingløsninger som ikke fungerer.
Vedrørende det siste punktet, fungerte NRK TV greit ved å endre innstillingene fra Flash til HTML5-streaming (dette måtte gjøres manuelt), og Netflix fungerte tilfredsstillende, med unntak av noen små bugs og heng innimellom. Spotify og TV2 Sumo fungerte ikke.

Fortsatt tidlig

Små bugs og heng opplevde vi fra tid til annen også i andre apper, så det er tydelig at Continuum foreløpig er i en tidlig fase. I tillegg spiller ytelsen til mobilen naturligvis en rolle. Kjører du flere apper eller tunge nettsider samtidig, vil du raskt få utfordringer med ytelsen. Dette merket vi godt ved at mobilen ble temmelig varm, men aldri så varm at det er ubehagelig å holde den.

Les også: Så enkelt får du sett Netflix på TV-en din

Konklusjon

Contiunuum har foreløpig sine klare begrensninger, men det er vanskelig å ikke la seg imponere av løsningen. Vi har sittet og jobbet med store dokumenter og presentasjoner - mens Groove spilte musikk i bakgrunnen, og mange ganger helt glemt at vi faktisk jobber på mobiltelefonen. Det er ikke lenge siden dette hadde vært å regne som ren science fiction!

Windows 10 Mobile utvikles stadig, og vi regner det som sikkert at det vil komme mange flere funksjoner og kompatible apper i tiden som kommer. Samtidig vet vi at dette bare er første steg på veien mot en full sammensmelting av mobilen og PC-en. I neste fase er vi temmelig sikre på at vi snakker om mobiler med full Windows 10-funksjonalitet. Det er bare å glede seg til fortsettelsen!

Les også: Dette forventer vi at teknologien i 2016

Testresultat

Microsoft Display Dock HD-500

Terningkast

Kompakt, fin design, gir telefonen godt med tilkoblinger.

Det er foreløpig en del begrensninger knyttet til Continuum (ikke direkte knyttet til dokken)


Testresultat

Microsoft Lumia 950 XL

Terningkast 4

Brukervennlig mobil, glimrende skjerm, flott bildekvalitet, god samtalekvalitet, enkel pålogging med øynene, mobilen kan også kobles til skjerm, tastatur og mus.

Fremstår som uferdig. Apper krasjer, oppfører seg merkelig og ustabilt, mest alvorlig er det at kamera-appen ikke er til å stole på. Eksteriøret byr ikke på samme premiumfølelse som hos markedslederne.