Microsoft bør passe seg

KOMMENTAR: Kan det tenkes at Windows har sett sine beste dager? DinSide Datas redaktør har sine tanker om temaet.

Lanseringen av Windows Vista og Office 2007 i januar ble omtalt som Microsofts største og viktigste på mange år. Selskapet lovet revolusjonerende nyheter både i grensesnittet og på funksjonssiden. Men store endringer skal man som kjent ikke spøke med.

Selv om interessen i markedet var gedigen i forkant av lanseringen, var muligens nysgjerrigheten langt større enn forventningene. Microsoft hadde lappet på Windows XP i mer enn fem år, og Office 2003 i fire, og begge produktene var - tross alt - etter hvert blitt svært solide og gjennomprøvde. Og for folk flest er jo dette det klart viktigste; at systemene løser brukernes problemer, og ikke omvendt.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data Vis mer
«I kjølvannet av at MacOS sakte men sikkert stjeler markedsandeler og Linux er i ferd med å kaste nerdejakka, opplever Microsoft altså at deres største konkurrent er dem selv.»


Hver eneste dag får vi spørsmål fra lesere, kolleger og venner om det er noe poeng i oppgradere til Windows Vista. I en redaksjon der alle har brukt Vista, men slett ikke alle har valgt å oppgradere sin egen arbeids-PC, er det umulig å gi et klart og entydig anbefaling. Noen har oppgradert, prøvd en stund men ikke funnet seg helt til rette, for så å gå tilbake til Windows XP. Gjennomgangstonen blant disse har vært: "Jeg hadde helt glemt hvor raskt allting gikk!". Og da snakker vi ikke om vanlige brukere, men teknofrelste som daglig sluker ny teknologi med hud og hår.

At Vista byr på mer "eye candy" enn forgjengeren og på den måten fremstår som mer oppdatert, er uansett hevet over en hver tvil.

Vista har også noen fine funksjoner som mangler i XP, deriblant en særdeles god bildebehandler, bedre utskriftshåndtering, bedre sikkerhetsfunksjoner og smartere (men tregere) filbehandler gjennom Windows Utforsker. Versjonshåndtering av filer er også kult, selv om jeg foreløpig ikke har hatt bruk for den. Og da er jeg kommet til sakens kjerne - er de nye funksjonene viktige nok til at jeg savner dem i XP?

Jeg har brukt Windows Vista siden i fjor høst. Jeg disponerer imidlertid flere maskiner, og det hender ikke sjelden at jeg foretrekker PCer med XP. En grunn er at jeg ofte får et litt "nesten-ferdig" inntrykk av Vista. Det kan være tilfeldigheter, men blant mine PCer fungerer Vista for eksempel bedre på maskinvare basert på Intel enn på Nvidia/AMD. Men sporadiske kræsj i Internet Explorer går igjen på samtlige av Vista-PCene.

Denne boksen i Internet Explorer 7 får brukerne til å velge Firefox eller Opera i stedet.
Denne boksen i Internet Explorer 7 får brukerne til å velge Firefox eller Opera i stedet. Vis mer


Dessuten: Ingen av programmene eller utstyret som er tilkoblet PCene mine fungerer dårligere i XP enn i Vista. Heller tvert i mort. De gode funksjonene i Vista som jeg trakk fram over kan jeg enkelt også få i XP fra tredjeparts leverandører. Mange av dem finnes til og med som gratisprogrammer som lastes ned fra nettet på et blunk. Dette er noe av forklaringen på at Vista foreløpig ikke er blitt et "må-ha"-produkt slik Microsoft har prøvd å overbevise oss om.

Microsoft bør passe seg


Men takket være Microsofts solide grep om PC-markedet selges nesten alle nye maskiner nå med Vista ferdig installert. På den måten kan man selvfølgelig hevde at Vista er blitt en formidabel suksess, selv om skeptikerne vil påstå at det ikke kunne gått annerledes. At ikke alt er perfekt i paradis fikk vi imidlertid se et tydelig eksempel på i forrige uke, da det ble kjent at Microsoft ville lansere en løsning som skulle gjøre det enklere for PC-kunder å nedgradere fra Vista til XP. Dell, en av verdens største PC-produsenter, er blant dem som opplever mange sinte og fortvilte kunder som ønsker seg XP i stedet. Microsoft forsøker naturligvis å bagatellisere det hele, men slike signaler fra markedet er alvorlige.

I kjølvannet av at MacOS sakte men sikkert stjeler markedsandeler og Linux er i ferd med å kaste nerdejakka, opplever Microsoft altså at deres største konkurrent er dem selv. Men det er naturligvis forbigående.

Oppsiktsvekkende nok opplever for eksempel Linux en ny vår. Mot alle odds, vil mange hevde. Det er for eksempel mye snakk om Ubuntu om dagen, og med det fokuset gratis-linuxen med det eksotiske navnet nå opplever, kommer den til å vokse seg stor og moden raskt. Men det finnes etter min mening enda bedre Linux-distroer, som Suse, Fedora Core og ikke minst PCLinuxOS. Jeg har lekt meg mye med alle disse distroene i det siste, og tro meg - bare disse miljøene blir enige om hvem som skal sitte i førersetet er det bare å trå på gasspedalen, så har Microsoft reell konkurranse fra flere hold i rekordfart.

Slik kan du bla mellom skrivebordsflatene i PCLinuxOS med vindushåndtereren Beryl.
Slik kan du bla mellom skrivebordsflatene i PCLinuxOS med vindushåndtereren Beryl. Vis mer


Apple på sin side jobber ufortrødent videre med sin neste MacOS-oppgradering Leopard. Sammenlignet med Microsoft og Windows er de fortsatt dverger, men ser ut til å ha funnet glasset med de sterkeste veksthormonene. Og selv om Leopard vekker begeistring langt utenfor Apple-miljøene, er kanskje det mest geniale med nye Apple-maskiner at de faktisk kan kjøre Windows parallelt og like bra som på en PC. Dermed får kundene et dobbelt kjøpsargument, og overgangen blir enklere, også for de åtti prosentene av oss som er generelt skeptisk til endringer.

Apple MacOS X Leopard står ikke tilbake hva brukergrensesnittet angår.
Apple MacOS X Leopard står ikke tilbake hva brukergrensesnittet angår. Vis mer


I skyggen lurer blant andre Google, som også ser ut til å gjøre mye riktig om dagen. At kjernen i fremtidige systemer vil være nettet, er enkelt å se for seg. At Google har overtaket i en slik setting er noe alle, og i særdeleshet Microsoft, er fullstendig klar over.

Så har da Windows sett sine beste dager? Jeg er i hvert fall overbevist om at operativsystemet markedsmessig har besteget de høyeste fjelltoppene. Dette skyldes først og fremst Apple, men også Linux-miljøene, Google og de andre som blir å regne med fremover. Men Microsoft, som er et selskap som har penger nok til å kjøpe alle konkurrentene sine før lunsj, vil garantert finne metoder å løse alle små utfordringer på - i hvert fall i overskuelige framtid.

God konkurranse er uansett sunt, og vil føre til skjerpings hos de involverte partene. I den andre enden vil det forhåpentligvis føre til BBFF - bedre, billigere produkter med færre feil.

Hva tror du? Diskuter saken med andre lesere under:

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Les også:
Guide til Vista-programmene
Hva vi elsker og hater ved Vista
Synger Microsoft på siste verset?
Kampen Microsoft alltid taper