Dette microSD-kortet har ikke bare svært høy kapasitet. Det kan også vise til en lese/skrivehastighet på 60/20 MB pr sekund. Men snart vil vi se kort med langt større kapasitet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Dette microSD-kortet har ikke bare svært høy kapasitet. Det kan også vise til en lese/skrivehastighet på 60/20 MB pr sekund. Men snart vil vi se kort med langt større kapasitet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Micro SDXC - merk deg navnet

Vi har testet rekord-minnekortet.

Publisert
Sist oppdatert

Minnekort av typen SD er klart rådende i fotoapparater, minnekortbaserte videokameraer og mobiler, og finnes i forskjellige størrelser og kapasiteter.

Mest vanlig er SDHC (Secure Digital High Capasity) som rommer inntil 32 GB. Der stopper det også, for standarden er ikke spesifisert til å romme mer enn nettopp 32 GB.

Inntil to TB i kommende kort

Allerede i 2009 meldte imidlertid The SD Foundation, gruppen av produsenter som står bak SD-standarden, om et nytt kort kalt SDXC (eXtended Capacity). Det skal i teorien kunne støtte kapasiteter på inntil to terabytes - og med langt høyere busshastighet enn standard SD/SDHC-kort.

Foreløpig er imidlertid 256 GB som er kapasiteten på de mest romslige SDXC-kortene på markedet. Det er ikke dermed sagt at du kan benytte et slikt kort i kameraet ditt, det er per i dag slett ikke alle kameraer som evner å lese disse kortene. Hovedårsaken er filsystemet som benyttes, exFAT. Dette er et filsystem som er bedre egnet til høykapasitets-kort enn tradisjonelle Fat32. Les mer om det her.

MicroSD overtar

Det som er minst like interessant vedrørende utviklingen er at stadig færre nye kameraer, nettbrett og mobiler benytter vanlige SD-kort, men microSD-kort. Disse er bare 1/6 av størrelsen til et vanlig SD-kort, som er omtrent som et frimerke. Det skulle man ikke tro når man ser kapasiteten; disse får du nå i kapasiteter på inntil 64 GB, og selges ofte med et adapter som gjør det mulig å bruke dem i kortlesere og kortspalter beregnet på vanlige SD-kort.

Et microSD-kort er bare 1 mm tykt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Et microSD-kort er bare 1 mm tykt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

For vanlige brukere betyr 64 GB enormt god plass. For filming i full HD og lav kompresjon med et AVCHD-kamera betyr det minst 16 timer opptak. For stillbilder snakker vi minst om 10 - 15.000 tatt med et moderne kamera med lav kompresjon og oppløsninger på 12-16 megapiksler. Fyller du den med MP3-filer i bra kvalitet snakker vi om minst 16.000 av dem.

På et kort som er en millimeter tykt og som dekkes av en liten fingertupp er det smått utrolig å tenke på for en som har fulgt utviklingen de siste 20 årene. I 1993 var det ikke uvanlig at en ny PC i 10.000 kronersklassen var utstyrt med en harddisk på 20 MB, eller 1/3200 av kapasiteten til disse kortene.

Samsung microSDXC Class 10 Pro 64GB

Samsung er blant produsentene som produserer slike kort, og vi har tatt en nærmere titt på ett av dem, Samsung MicroSD PRO. Dette kortet er ikke blant de billigste, men skal være inntil tre ganger raskere enn vanlige microSD-kort, ifølge produsenten. Det er derfor spesielt egnet til fotografering i raske serier, 3D-videoopptak og høyoppløst video i inntil 4K (4 x full HD).

Kortet kommer med et adapter som gjør det mulig å bruke i en kortleser/kortspalte for vanlige SD-kort. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Kortet kommer med et adapter som gjør det mulig å bruke i en kortleser/kortspalte for vanlige SD-kort. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hemmeligheten bak den høye hastigheten er at kortet er UHS-I-sertifisert (Ultra High Speed class I). Dette er den raskeste kategorien NAND-baserte kort tilgjengelig i markedet i dag, med en busshastighet på inntil 104 MB pr sekund. Fremtidige kort i kategorien vil kunne få busshastigheter på over 300 MB, altså på høyde med mange SSD-er som sitter i dagens raskeste PC-er.

Vi kjørte noen hastighetstester med diverse måleprogrammer, og oppnådde lesehastighet på rundt 60 MB pr sekund og skrivehastighet på rundt 20 MB pr sekund (store filer), og holder seg bra høyt helt ned til 512 KB. For små filer er imidlertid hastigheten langt lavere, men så er ikke disse kortene optimalisert for den typen bruk. Her er målinger fra CrystalDiskMark:

-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.2 (C) 2007-2013 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

Sequential Read : 60.166 MB/s
Sequential Write : 20.202 MB/s
Random Read 512KB : 57.432 MB/s
Random Write 512KB : 17.800 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 4.992 MB/s [1218.7 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 1.017 MB/s [248.3 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 5.716 MB/s [1395.4 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 1.034 MB/s [252.3 IOPS]

est : 1000 MB [E: 0.2% (0.1/58.5 GB)] (x5)
Date : 2013/03/15 20:35:16
OS : Windows 7 Enterprise Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64)

Konklusjon

Stor lagringskapasitet er ikke lenger forbeholdt harddisker og SSD-er. Utviklingen går mot mer kompakt utstyr, og da må også lagringsenheter bli mindre. Dette kortet viser at det går an å kombinere stor kapasitet med høy hastighet også på svært små enheter.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

Les også: Dette er verdens raskeste minnepinne

Testresultat

Samsung microSDXC Class 10 Pro 64GB

God kapasitet, høy hastighet, vanntett

Ikke blant de aller rimeligste, virker ikke med eldre utstyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer