Merethe får opp bilder fra forrige bruker, som egentlig er slettet

Derfor holder det ikke å nullstille mobilen på vanlig måte.

INGEN UGLE: Faren til Merethe Hommelsgård sendte henne et bilde av en ugle. Men i meldingsappen dukket det opp et bilde av noen spritflasker. De hadde forrige eier mottatt, året før, og dukker nå opp til tross for at mobilen var nullstilt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
INGEN UGLE: Faren til Merethe Hommelsgård sendte henne et bilde av en ugle. Men i meldingsappen dukket det opp et bilde av noen spritflasker. De hadde forrige eier mottatt, året før, og dukker nå opp til tross for at mobilen var nullstilt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nytt land, nytt dyr. Denne gangen en ugle fra Malta» skrev faren til Merethe Hommelsgård på melding nylig.

Det fulgte med et bilde. Ikke av en ugle, men av noen flasker på taxfree-en på Gardermoen.

- Det ga ingen mening. Så jeg trykket på bildet for å sjekke om det var noe jeg gikk glipp av, forteller Hommelsgård til Dinside.

Da bildet kom opp i fullskjerm, dukket det plutselig opp noe helt annet: En uglesuvenir, som faren egentlig hadde sendt.

Meldingsappen på hennes brukte Sony Xperia Z3+ hadde åpenbart en feil, da den viste forskjellige bilder i tråd og fullskjermvisning. Men det mer interessante spørsmålet var hvor i alle dager det gale bildet kom fra.

Her kan du selv se hvordan mobilen oppfører seg:

Bildene til forrige bruker

Ikke fant hun taxfree-bildet i galleriappen. Ikke i tidligere MMS-er, heller. Tilsynelatende fantes ikke bildet på telefonen i det hele tatt.

Og den snodige feilen gjaldt ikke bare dette bildet. Hommelsgård gikk tilbake i tidligere MMS-er og fant ut at flere av dem hadde vist henne helt feil bilder, som hun ikke kunne forstå hvor kom fra.

IKKE OVERRASKET: Salgssjef Lars Løfsgaard i Ibas lever blant annet av å slette ting, for godt. Og å få tilbake ting kunder trodde de hadde slettet for godt. Foto: IBAS
IKKE OVERRASKET: Salgssjef Lars Løfsgaard i Ibas lever blant annet av å slette ting, for godt. Og å få tilbake ting kunder trodde de hadde slettet for godt. Foto: IBAS Vis mer


Hommelsgård jobber som matjournalist i Dagbladet, i samme lokaler som Dinside. Og mysteriet tok en ny vending da Dinside-journalist Kirsti Østvang tok en titt på bildene. Østvang kjente nemlig igjen flere av motivene, og ante ugler i mosen.

Det viste seg at alle bildene var MMS-er Østvangs samboer hadde mottatt, ett år tidligere, da det var han som brukte Sony-mobilen.

Ble egentlig slettet

- Jeg husker godt at jeg stod og så på da Kirsti tok en nullstilling av mobilen. Og det var ingenting på den da jeg overtok den, forteller Hommelsgård.

Men likevel dukker altså de slettede bildene til forrige bruker opp, inne i meldingsappen. Hvordan dette er mulig vil ikke Sony uttale seg om, da de ikke har undersøkt mobilen.

- Men vi kan bekrefte at våre telefoner sletter all data ved fabrikkgjenoppretting, skriver Sonys norske markedssjef Frank Otterbeck i en kort e-post til Dinside.

Det er ikke alle like sikre på.

- Dette er en historie som påpeker og bekrefter det ønsket vi har, sier salgssjef Lars Løfsgaard i Ibas til Dinside.

KJØPTE MOBILER, FANT DATA: Blant annet sikkerhetsselskapet Avast har vist hvordan man kan kjøpe gamle mobiler og gjenopprette data på dem, til tross for at de har blitt nullstilt. I denne skjermdumpen ser du hvordan gamle meldinger dukker opp. Foto: AVAST
KJØPTE MOBILER, FANT DATA: Blant annet sikkerhetsselskapet Avast har vist hvordan man kan kjøpe gamle mobiler og gjenopprette data på dem, til tross for at de har blitt nullstilt. I denne skjermdumpen ser du hvordan gamle meldinger dukker opp. Foto: AVAST Vis merSlette betyr ikke fjerne

Ibas jobber med datasletting og datarekonstruksjon, og er tuftet på det faktum som Hommelsgård nå har lært: Å slette data betyr ikke alltid at dataen forsvinner. Ønsket Løfsgaard snakker om, er derfor at folk må slette data på andre, sikre måter.

Slik sletter du mobilen på en sikker måte

 • Det er en vedtatt sannhet at nullstilling av Android-mobiler på vanlig måte ikke alltid er nok til å fjerne all data for godt.
 • Du har da to valg: Overskrive all gammel data med meningsløs ny, eller kryptere dataen så den ikke kan avleses.
 • Overskriving av data er metoden blant annet Elkjøp bruker for sin slettetjeneste, og det finnes også apper som kan gjøre dette for deg.
 • Kryptering kan du gjøre helt selv, og er trolig den enkleste metoden. Krypterer du dataen før du sletter mobilen, kan ikke data som eventuelt fortsatt er tilgjengelig leses av uvedkommende.
 • Hvordan du krypterer og sletter en Android-telefon finner du i denne artikkelen. På iPhone skal krypteringen være skrudd på uten at du trenger å gjøre noe.

 • Løfsgaard forklarer problemstillingen slik: Å «slette» en enhet betyr ikke å fjerne dataen, men å gjøre enheten klar for nye data.

  Lagringsmediet får beskjed om dataen som ligger der kan overskrives av ny data når det trengs, og alle «pekere» til gammel data forsvinner. Men før for eksempel gamle bilder blir overskrevet av nye bilder, ligger de gamle bildene der fortsatt – bare litt vanskeligere tilgjengelig.

  - Man må være bevisst på dette. Mange tror at «format c:» er å slette all data. Men det er det ikke, konkluderer Løfsgaard.

  Ikke selg data på Finn

  - Når vi i Ibas sletter noe, overskriver vi all dataen. En «factory reset» av en mobil tar kanskje et par minutter, mens vår sletting kan ta en halvtime. Om noe tar veldig kort tid, er det lite sannsynlig at dataen overskrives og faktisk slettes, tipser Løfsgaard i Ibas.

  Dette betyr at selskaper som Ibas kan hente ut «slettet» data fra blant annet mobiler som har gjennomgått en fabrikkgjenoppretting. Du kan til og med gjøre det selv, med riktig programvare.

  Og kan Ibas gjøre det, kan uvedkommende gjøre det, også.

  - Så ikke selg dataen din på Finn.no, avslutter Løfsgaard.

  SKREMT: Merethe Hommelsgård har selv kvittet seg med gamle mobiler etter å ha nullstilt dem på vanlig måte. Framover skal hun være mer forsiktig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  SKREMT: Merethe Hommelsgård har selv kvittet seg med gamle mobiler etter å ha nullstilt dem på vanlig måte. Framover skal hun være mer forsiktig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  «Skummelt»

  Nøyaktig hvordan slettede MMS-er helt av seg selv dukker opp i Hommelsgård sin meldingsapp, har vi foreløpig ingen konkrete svar på.

  GJØR DET RIKTIG: Ekspertene anbefaler å ta en kryptering av telefonen før du nullstiller. Eller skrive over gammel data med ny, meningsløs data. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  GJØR DET RIKTIG: Ekspertene anbefaler å ta en kryptering av telefonen før du nullstiller. Eller skrive over gammel data med ny, meningsløs data. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


  Men som Hommelsgård har lært: Skal du kvitte deg med en dings, bør du velge en sikker og grundig sletting om du ikke vil at dataene dine skal havne på avveie.

  - Jeg trodde fabrikkgjenoppretting betød at den ble som ny fra fabrikken, sier Hommelsgård.

  - Nå vet jeg ikke hva som kan dukke opp når noen sender meg en MMS. Jeg blåser jo i det for min del, men det er jo kjipt for den forrige brukeren. Også tenker jeg på at jeg selv har gitt fra meg mobiler, som jeg trodde jeg hadde slettet alt på. Det synes jeg er skummelt.

  LES OGSÅ:
  Slik sletter du dataene ordentlig på Android-mobilen før du gir den videre
  Derfor er det viktig å slette alle dingser før du selger dem
  Kjøpte minnepinne på Elkjøp, fikk med bilder av andres nakne barn
  Er det verdt å betale 10.000 kroner å reparere en ødelagt harddisk?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer