Noen bærbare er lette å åpne og enkle å oppgradere. Men det er ikke alltid det fungerer likevel ... Foto: Brynjulf Blix
Noen bærbare er lette å åpne og enkle å oppgradere. Men det er ikke alltid det fungerer likevel ... Foto: Brynjulf BlixVis mer

Mer trådløs-futt i bærbar PC?

Man kan faktisk oppgradere for en billig penge, men ikke alle ...

Med den nye AC-standarden for trådløst nett får du i både pose og sekk sammenliknet med de foregående standardene - 802.11g og 802.11n på 2,4 GHz: Hastigheten er vesentlig høyere, frekvensområdet er høyere og byr på flere kanaler, og du slipper forstyrrelser fra andre trådløs-forbindelser på samme frekvens.

AC-rutere har vært i salg i mange måneder, men det er først i det siste det har begynt å dukke opp datamaskiner og annet utstyr med 802.11ac innebygd. Både siste MacBook Air og de aller nyeste Ultrabookene er utstyrt med dette, samt de nyeste mobilene fra Samsung og HTC.

Mer om dette finner du i denne artikkelen.

Hva med driverstøtte?

Men hva hvis du ønsker å bytte ut det gamle nettverkskortet i laptopen din? I skrivende stund er det bare ett 802.11ac miniPCIexpress-kort fra Intel som er tilgjengelig. Det koster under 200 kroner og støtter to antenner/datastrømmer.

Men dette er egentlig et såkalt OEM-produkt som er beregnet på lokale maskinbyggere, og det finnes bare drivere til Windows 8. Windows 7 er ikke støttet foreløpig, men denne skal etter sigende bli tilgjengelig i løpet av inneværende kvartal.

Like interessant er det kanskje å se på hvorfor er det blitt så vanskelig å oppgradere laptopen?

Men hva med oppgradering av bærbare?

Det finnes USB-enheter som gir deg 802.11ac på bærbare, men det er ikke den meste praktiske løsningen. I de aller fleste bærbare sitter det et lite miniPCIexpress-kort som tar seg av trådløst nett, med to eller tre kontakter for de innebygde antennene i PCen. Det beste er jo å byttet ut dette kortet med et kort som støtter 802.11ac.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det skal ikke være så enkelt.

I motsetning til de klassiske stasjonære PCene hvor du kan bytte ut og oppgradere nærmest uten begrensninger, er svært mange bærbare en lukket verden. Stengslene kan ligge i selve maskinens konstruksjon slik at du ikke kommer til uten spesialverktøy og full demontering, noe som krever både mot og teknisk oversikt.

Bærbare sperrer

Stengslene kan også ligge i maskinens UEFI/BIOS, slik at komponenter som ikke er forhåndsgodkjent av produsenten rett og slett frakobles under oppstart. Dette gjelder spesielt bærbare for bedriftsmarkedet, som er laget for å være enklere å administrere for IT-avdelingen.

Så har du en bærbar fra Dell, HP eller Lenovo, som er de største aktørene i bedriftsmarkedet, er det stor sjanse for at den ikke vil akseptere et annet trådløst nettverkskort enn det som produsenten selv har valgt ut.

Har du derimot en maskin fra Acer, Asus, eller Samsung er det som regel ingen sperrer.

Men om det er enkelt å åpne maskinen og sette inn et annet nettverkskort er en helt annen sak. Jo mer fancy design maskinen har, dess vanskeligere pleier det å være å komme til "innmaten".

Til venstre Intels beste 802.11n nettverkskort, til høyre det nyeste med støtte for 802.11ac Foto: Brynjulf Blix
Til venstre Intels beste 802.11n nettverkskort, til høyre det nyeste med støtte for 802.11ac Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Brukervennlig?

Dette er et typisk eksempel på at PC-bransjen ikke er helt enig med seg selv. Den gamle kulturen med mulighet for individuell brukertilpasning og oppgradering av maskinvare er på vikende front. I stedet får vi stadig mer lukkede systemer, og den eneste oppgraderingen blir å kjøpe nytt.