Mer testing av FireWire på bærbar

Ekstern lagring er praktisk, men ikke alltid problemfritt. Vi har testet nye enheter, og oppdaget nye løsninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vår første artikkel som sammenlignet vi ekstern harddisk med FireWire på bærbar og på stasjonær PC. I forbindelse med dette oppdaget vi flere begrensninger i praktisk bruk, spesielt i forbindelse med grabbing av video fra DV-kamera til den eksterne FireWire-disken. Du kan lese mer om dette i den første artikkelen.

Vi skrev også:

”Vi kommer til å teste videre på dette, med andre tilleggskort og maskinkonfigurasjoner. Dessuten vil vi også teste det på Mac, nærmere bestemt en PowerBook G4, i løpet av kort tid.”

Det har vi nå gjort.

image: Mer testing av FireWire på bærbar

Ekstern FireWire-disk på bærbar Mac

Vi koblet vår FireWire disk til en PowerBook G4 med OS X, og reformaterte den fra NTFS til Apples eget filsystem.

Siden denne Mac’en bare har én FireWire-port, koblet vi video-kameraet til FireWire-porten på kabinettet til den eksterne disken.

Så startet vi overføring med iMovie fra DV-kameraet direkte til den eksterne disken.

Det gikk 100% problemfritt, ingen antydning til ustabilitet og ingen drop av frames.

Vi sjekket også med Final Cut Pro 3, med samme glimrende resultat.

Apple har tydeligvis ingen problemer med å utnytte potensialet i FireWire.

image: Mer testing av FireWire på bærbar

Adaptec FireConncect

Vi testet også et FireWire-kort fra Adaptec, med 3 FireWire-porter. Dette bruker en brikke fra NEC, mens vårt eget Billionton FireWire-kort bruker en brikke fra Texas Instruments.

Her fikk vi store problemer til å begynne med, selv når vi brukte to porter på kortet var det ikke mulig å få til feilfri overføring fra DV-kamera til FireWire-harddisk.

Vi testet for moro skyld med begge FireWire-kortene – ett koblet til kameraet og ett til harddisken. Det fungerte utmerket!

Men det er jo en litt kostbar løsning, og vi ville sjekke enda en viktig systeminnstilling.

Løsningen

Under System Properties i Windows 2000 (høyreklikk på My Computer) finner du en skillefane som heter Advanced. Under denne finner du Performance Options i Windows 2000, og her kan du i Windows 2000 velge å optimalisere ytelsen for Applications eller Background Services.
I Windows XP finner du dette valget under System Properties, skillefanen Advanced, trykk Settings i feltet Performance, og velg fanen Advanced.

image: Mer testing av FireWire på bærbar

Ved å velge optimalisering for Background services endres innstillinger for blant annet hurtigbufring og prioritering av lagringsoppgaver.

Dette gjorde susen. Nå kunne vi overføre data fra DV-kameraet uten problemer med Adaptec-kortet!

image: Mer testing av FireWire på bærbar

Vi satte så i vårt eget Billionton FireWire-kort igjen, og koblet til harddisken og DV-kameraet på hver sin port på tilkoblingskontakten. Det viste seg nemlig at det er to porter på kortet, koblet til henholdsvis stor og liten FireWire-kontakt. Vi hadde svevet i den villfarelse at kontakten bare tilbød én port, men med to parallelle kontakter.

Dette fungerte nå også helt utmerket!

Men fremdeles fungerte ikke serie-kobling kamera – disk – PC.

Konklusjon

Med prioritering for bakgrunnsoppgaver, og bruk av to porter på FireWire kortet gikk det greit å overføre fra DV-kamera til ekstrern FireWire-harddisk på den bærbare.

Men seriekobling var det bare PowerBook G4 fra Apple som klarte.

Vi vil likevel nevne, at vi etter den forrige artikkelen fikk tilbakemelding fra en leser som bruker en Dell Latitude C800 med én innebygget FireWire-port, og han hadde ikke problemer med overføring fra sitt Sony-kamera til StoreWells IceCube.