Mer støy med ekstern skjerm?


Hei

Jeg har i dag en bærbar pc, men savner bla den store skjermen som man har med en stasjonær pc. Har tenkt å koble til en ekstern skjerm. Den bærbare bråker når vifta skrur seg på, men så lenge den ikke går konstant så er det greit.

Vil tilkobling av en ekstern skjerm føre til mer viftestøy?
(slår da av skjermen på den bærbare)
Kan man kjøpe en roligere vifte til bærbar pc?

Mvh
Jan

Datadoktoren svarer

Hei Jan,

Det første som slår meg er at dette vil føre til mindre støy, ikke mer. Grafikkortet vil normalt sett ikke belastes mer med en ekstern skjerm, og i hvert fall vil det at du slår av den bærbares skjerm resultere i mindre bruk av strøm og mindre varmeutvikling generelt.

Unntaket her vil være en god forskjell i skjermoppløsning og grafikkrevende applikasjoner eller spill. Hvis du for eksempel går fra en oppløsning på 1280 x 800 piksler (liten bærbar skjerm) til 1920 x 1200 piksler (stor stasjonær), vil du i praksis mer enn doble antallet piksler skjermkortet må jobbe med, noe som selvfølgelig vil belaste grafikkortet i større grad. Akkurat hvor mye utslag dette vil gi på din bærbare vil komme an på grafikkort og forskjell i belastning, og trenger heller ikke nødvendigvis være av praktisk betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder bytte av vifte så er det slik at kjøleløsningene på bærbare PCer varierer veldig. Ofte er det spesialtilpassede komponenter som ikke lar seg lett bytte ut med standardvifter. Her må du nesten skru opp maskinen din og sjekke, eller laste ned servicemanualen hvis du finner den på nett.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar