Mer om de enkelte programmene

Ingen kjeder er sterkere enn de svakeste leddene. Her får du en rask oversikt over de tre viktigste programmene i OpenOffice-pakken.

Hovedprogrammene i OpenOffice har alle mer eller mindre likt grensesnitt og menyvalg, som gir hele programvarepakken et helhetlig preg. I tillegg til dette, blir det enklere å sette seg inn i nye programmer i den samme pakken, og så slipper du å lete etter funksjoner du bruker ofte i alle programmene.

Alle OpenOffice-programmene har også tilgang til den samme tegneverktøylinjen i bunnen av vinduene, og de fleste knappene går igjen alle programmene. Disse knappene er i tillegg veldig lette å konfigurere, og verktøylinjene kan settes langs alle kantene av vinduet.

Programmene har også tilgang til en veldig kjekk funksjon som merkelig nok ikke er på plass i Microsoft Office-pakkene enda: Muligheten til å eksportere dokumenter direkte til PDF.


Writer

Writer er tekstbehandlingsprogrammet, og ligner til forveksling på tidligere utgaver av Word. Bortsett fra endringssporingsfunksjonen fant vi lite å utsette på funksjonaliteten i dette programmet. Det åpnet alle Word 2003-filene vi kastet på det, og har de samme formaterings- og skriftalternativene som vi kjenner fra før av.

Writer har også en intelligent autofullfør-funksjon, som foreslår ord som du tidligere har skrevet i den samme økten - en overraskende praktisk funksjon for de som liker å holde fingergymnastikken til et minimum.

I tillegg kommer en stavekontroll som på mange måter kan hevde seg mot Words tilbud, komplett med autokorrektur og autofullfør-funksjoner som overrasket oss over hvor enkle de var. Det er tydelig at programmet er både modent og robust, og har de fleste funksjonene vi har bruk for i det daglige - bortsett fra enkelte gruppefunksjoner som Word gjør veldig bra.

(Dessverre fikk vi bare testet på en engelsk versjon av programmet, men den oversettelsen skal være på plass ved leveringen av 2.0-produktet)


Calc

Regnearkprogrammet ser heller ikke ut til å stå tilbake fra Excel i daglig bruk, men her får vi litt problemer med å sette opp en databasefunksjon - som langt fra er like enkelt som integrasjonen mellom Excel og Access i Office 2003.


Derimot er det støtte for ofte brukte funksjoner som tegning og importering av Pivottabeller og nesten alle andre funksjoner fra Excel. Også her er det mulig å åpne dokumenter i Microsoft Office sin endringsspor-modus, men uten muligheten til å godta/forkaste dem.

Tidligere hadde Calc-programmet i OpenOffice en begrensning på 32 000 celler, men denne skal bli hevet til v2.0, slik at programmet kan lese og skrive regneark i astronomiske størrelser.


Impress

Alle kontorpakker må ha et presentasjonsprogram, og OpenOffice er intet unntak. Impress byr på mange ferdigsydde maler og veivisere, og kan også støtte svært mye multimedia, inkludert de fleste video- og lydformatene vi kommer på i farten.

En kjapp gjennomgang av egenskapene i Impress avslører ingen store savn ved lett bruk, og heller ikke grensesnittet ser lenger så veldig avleggs ut - som kanskje kunne sies å være et problem i tidligere versjoner av alle OpenOffice-programmene.

Oppsummering

Bortsett fra den utrolig praktiske endringssporingsfunksjonen i Microsoft Office, har vi ikke funnet en eneste ting å utsette på OpenOffice i lett, daglig bruk. Selvfølgelig savner vi sårt et program med Outlook-funksjonalitet, men det finnes faktisk flere andre alternativer til dette også - som vi kanskje kan komme tilbake til i en senere artikkel

Sammenligner vi egenskap for egenskap på de to programmenes skrytelister, kommer OpenOffice helt klart dårligere ut - men så må vi stille oss selv to enkle spørsmål:

- Har vi behov for alle funksjonene i Microsoft Office til daglig? Og,
- Er de verd alle tusenlappene som Bill Gates ønsker for dem?

Svarer du nei på ett av disse spørsmålene, kan OpenOffice være som skapt for deg. Det er mye billigere (rettere sagt: Gratis), og pakken inneholder nesten alt vi trenger til daglig. I tillegg kommer oppdateringene fortløpende, virus- og angrepsfaren er svært lav, og hele sulamitten kan lastes ned direkte fra nettet i en pakke på drøye 60 MB.

Se større bilder
Tilbake til forrige side