Mer fart på SSD

Skriveytelsen er ikke alltid topp på billig SSD.

SSD vil erstatte harddisker, og i mange sammenhenger har det allerede skjedd. Men SSD er slett ingen optimal teknikk, det er alt for mye administrasjon rundt sletting og skriving. Dette betyr at man må bruke avanserte diskkontrollere som gjør at man ikke merker hvor treg overskriving av data egentlig er.

Men det finnes også en del relativt rimelige SSD-enheter, spesielt i minibærbare, men også i andre maskintyper. Dessuten finnes det hjemmlagde løsninger som bruker minnekort som harddisk.

Disse diskene har i utgangspunktet svært dårlig skriveytelse, men det finnes en vei rundt dette.

Cache, hurtigbuffer, mellomlagring

Disse begrepene brukes på teknikkene som brukes når man omgår treg respons i systemet. Det finnes egentlig ingen magisk måte å forbedre skriveytelse på, men man kan flytte problemet. I stedet for å skrive rett til disken skriver man til minnet, da virker det som om det har gått lynraskt, mens det i virkeligheten ikke har blitt skrevet noe i det hele tatt. Selve skrivingen til disk skjer i bakgrunnen, i sitt egentlige tempo, mens du og programmet du bruker fortsetter med andre ting.

På samme måte som når man leverer mange forskjellige pakker på et lager: du leverer en pall i ekspedisjonen og får en kvittering. Så må gutta på lageret gjøre jobben, mens du kan fortsette videre og gjøre andre ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FlashFire


FlashFire er et lite program som bruker PC-ens minne til å mellomlagre data som skal skrives. Dette gjøres i utgangspunktet også av operativsystemet selv, men dette programmet tar den ett skritt lenger.

Programmet er for Windows, det er gratis, og kildekoden er åpen. Du kan lese mer og laste det ned fra denne siden.

Vi tester

Vi ble tipset om programmet av en leser i forbindelse med vår artikkel om bruk av CompactFlash som hjemmelaget SSD i vår lydløse hjemmeserver.

Man kan også sette maskinen til å prioritere bakgrunnsoppgaver framfor programmer i kontrollparameteret for Avanserte Systemegenskaper. Da skal nettopp slike prosesser som mellomlagring og håndtering av de indre mekanismer i systemet ha høyest prioritet.

Vi testet derfor både med programmer og bakgrunnsoppgaver som prioritet og med og uten FlashFire.

Mer fart på SSD
Mer fart på SSD

Her er prioritet satt til bakgrunnsoppgaver, og FlashFire gir jevnere og raskere ytelse i begynnelsen av syklusen.

Mer fart på SSD

Her er prioritet satt til programmer, og FlashFire gir jevnere og raskere ytelse i begynnelsen av syklusen.Med FlashFire aktiv er det ingen forskjell om prioriteten er satt til programmer eller bakgrunnsoppgaver.

Mer fart på SSD


Mer fart på SSD

Uten FlashFire er det heller ikke stor forskjell på de to prioiritetsinnstillingene.

Konklusjon

FlashFire gir en merkbar gevinst i respons, men på litt større skriveoppgaver blir det ingen forskjell. Det ligger jo i mellomlagringens natur, spørsmålet er hvor mye som kan lagres før du merker svikt i responsen.

Det var ingen vesentlig eller merkbar forskjell i skriveytelse ved å endre oppgaveprioritering.