Windows Vista. Klikk for stor versjon av bildet.
Windows Vista. Klikk for stor versjon av bildet.Vis mer

Mens vi venter på Vista

TIPS: Windows Vista er utsatt til 2007, men det finnes mange gode alternativer, vi har samlet et knippe av dem!

Veien til Windows Vista har vært lang og kronglete, og det er fortsatt lenge igjen til operativsystemet foreligger i endelig versjon. Nylig meldte Microsofts plattform-sjef Jim Allchin at privatversjonen av Windows Vista er utsatt til januar 2007, samtidig med lanseringen av Office 2007 - som også var ventet langt tidligere.

Grunnen til utsettelsen skal være at Microsoft ønsker å forsikre seg om at sikkerheten er god nok til å håndtere både gamle og nye trusler. Og de er det som kjent ikke få av.

Tålmodig publikum

Det vil altså gå mer enn fem år mellom lanseringen av Windows XP til det blir mulig å kjøpe etterfølgeren. Det er rimelig oppsiktsvekkende at det i løpet av disse årene ikke har dukket opp reelle kommersielle konkurrenter. Det til tross for at vi er vant til at den generelle utviklingen i denne industrien går meget raskt. Det sier ikke lite om Microsofts markedsposisjon at de kan tillate seg dette.

Apples MacOS er riktig nok et alternativ som har opplevd en kraftig vekst i utbredelse de siste par årene, men dette operativsystemet krever dedikert maskinvare. Apple har riktig nok nå landet på Intel-plattformen, men MacOS for PC vil neppe bli en kommersiell realitet, selv om mange skulle ønske akkurat det.

Hva er så alternativene for PC-brukere som ønsker å oppgradere? Vi har rangert de mest aktuelle alternativene for Windows Vista til skrivebordsbruk for folk flest, uten at de behøver å bytte ut maskinvaren. Vi har i rangeringen tatt en forutsetning om at brukeren har best kjennskap til Windows og Windows-programmene fra før.

1. Windows XP

Windows XP
Windows XP Vis mer


Verdens mest utbredte operativsystem kommer til å leve i mange år ennå, og Windows XP, som bygger på Windows 2000, har naturlig nok etter hvert blitt meget stabilt og relativt sikkert. Antallet programmer og spill, for ikke å glemme det enorme utvalget av utstyr som kommer med støtte for operativsystemet, gjør dette til det soleklart beste alternativet til Windows Vista, også lenge etter lanseringen av Vista i januar 2007.

Du som begynner å bli lei av brukergrensesnittet, kan jo "skinne" Windows XP slik at det får et utseende som minner sterkt om Windows Vista eller helt andre grensesnitt. WindowBlinds kan da være et passende verktøy.

2. Windows 2000

Windows 2000. Klikk for stor versjon av bildet.
Windows 2000. Klikk for stor versjon av bildet. Vis mer


Oppsiktsvekkende å plassere et sju år gammelt operativsystemet på 2. plass, vil nok mange si. Men den gamle traveren kjører fortsatt på mange maskiner rundt om i verden. Ikke uten grunn. Windows 2000 har et rent og formålstjenlig grensesnitt, og det meste av maskinvaren og programvaren som støtter Windows XP, fungerer også i Windows 2000. Samtidig er Windows 2000 mindre ressurskrevende enn Windows XP, noe som spesielt merkes godt dersom PCen din begynner å dra på årene.

3. Ubuntu Linux

Ubuntu Linux. Klikk for stor versjon av bildet.
Ubuntu Linux. Klikk for stor versjon av bildet. Vis mer


Linux-distribusjonene blir stadig mer brukervennlige, og Debian-baserte Ubuntu Linux har i løpet av kort tid blitt en av de aller mest populære. Grensesnittet er så enkelt at "alle" Windows-brukere vil kunne bruke et ferdig installert Ubuntu-system. Også installasjonen må kategoriseres som enkel - og distribusjonen inneholder både Office-pakke (OpenOffice), chatteprogram, nettlesere, multimedieprogrammer, DVD/CD-brenneprogrammer og mye mer. Det er mulig å ha både Ubuntu Linux og Windows på samme PC. Og det beste av alt - Ubuntu Linux er helt gratis.
Den største utfordringen for uinnvidde blir å løse maskinvarerelaterte problemer - her har Linux fortsatt et stykke å gå i forhold til Windows, vil mange hevde.

Les mer om Ubuntu Linux, og last ned operativsystemet fra www.ubuntu.com/.

4. Novell SUSE Linux

SUSE Linux. Klikk for stor versjon av bildet.
SUSE Linux. Klikk for stor versjon av bildet. Vis mer


En av Linux-distribusjonene som det brukes mest ressurser på å utvikle, er SUSE Linux, som nå eies av Novell. Operativsystemet finnes i flere forskjellige versjoner, også en gratisversjon for privat, ikke-kommersiell bruk.

Dinside Data har også testet SUSE Linux 9.0, og du finner vår gjennomgang her.

Etter Ubuntu, er dette den mest populære Linux-distribusjonen, skal vi tro nettstedet Distrowatch. Siste versjon er 10.0, og du finner mer mer informasjon her.

5. Fedora Core

Fedora Core. Klikk for stor versjon av bildet
Fedora Core. Klikk for stor versjon av bildet Vis mer


Dette er en svært populær Linux-distribusjon, som nylig forelå i 5. utgave. Denne versjonen inneholder nye applikasjoner for skrivebordet, avansert sikkerhet, enklere installasjon av ny programvare og administrativ kontroll. Utviklerne selv påstår at dette Fedora Core 5 er den mest innovative Linux-distribusjonen noen sinne.

Du finner mer informasjon om RedHat-prosjektet Fedora Core, og kan laste ned operativsystemet helt gratis, ved å besøke fedora.redhat.com.

6. Mandriva Linux

Mandriva Linux. Klikk for stor versjon av bildet
Mandriva Linux. Klikk for stor versjon av bildet Vis mer


Mandriva (tidligere Mandrake) har lenge vært en meget populær Linux-distribusjon, og DinSide Data har testet flere versjoner i årenes løp. Mandriva var en av de aller første Linux-distribusjonene som gjorde Linux mer tilgjengelig for helt vanlige brukere, og er både brukervennlig og funksjonsrikt.

For mer informasjon om Mandriva, og for nedlastingsinformasjon, kan du besøke www.mandrivalinux.com.

7. Andre alternativer?

FreeBSD, Knoppix, BeOS, OS/2... Det finnes mange alternativer til Windows, og vi vet at mange har sterke meninger om hva som er det beste valget for deg og meg. Vi inviterer deg herved til å si din mening i debatten under!

Les også: Windows Vista så godt som ferdig

[Ugjyldig objekt (debatt)]