Mens vi venter på Hammer…

Hvis du ikke er ute etter den billigste, letteste eller minste PCen, men den kraftigste – hva er valgmulighetene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er ute etter den optimale PC, så driver du jakt på et bevegelig mål. Det er mange komponenter som virker sammen, spesielt er det koblingen mellom prosessor, systembusser og minne som er kritiske faktorer. Her kommer en liten oversikt over tilgjengelige løsninger, og løsninger som kommer i løpet av nær framtid.

Pentium 4, Intel 850E brikkesett og RDRAM

Den raskeste løsningen som er tilgjengelig i skrivende stund kommer fra Intel. Den er også klart dyrest.

Kombinasjonen Pentium 4 som kjører på 2566MHz, med 533 Mhz systembuss og PC1066 RDRAM (Rambus) er det aller raskeste som er å oppdrive.

Spesielt er det minnehåndteringen som gjør denne kombinasjonen til den raskeste på de fleste områder, vel å merke når det gjelder høyintensiv tallknusing. Denne ytelsen kommer ført til sin rett på helt spesielle oppgaver.

Hovedkort med dette brikkesettet finnes bare i begrenset utvalg, sammenlignet med konkurrentene. Utgangspunktet for dette brikkesettet er dessuten ganske gammelt. Prisnivået er flere hundralapper høyere, mens forskjellen i minneprisene ikke lenger er så store.

I løpet av måneden vil det bli lansert flere nye, raskere Pentium 4 modeller: Den nye toppmodellen vil kjøre på 2,8 GHz, mens 2,66, 2,6 og 2,5 MHz vil også bli tilgjengelig.

Pentium 4, SiS 648 brikkesett og DDR400

Denne kombinasjonen ligger tett oppunder, i enkelte sammenhenger kan ytelsen faktisk overgå kombinasjonen med Rambus.

Hovedkortene er vesentlig rimeligere, utvalget er ikke så omfattende, men det kommer. Brikkesettet er nytt på markedet, og er SiS er den eneste produsenten som har lisens for å utvikle og selge brikkesett for Pentium 4.

Tilgjengeligheten på DDR400 er så vidt kommet i gang, dette minnet er allerede tilgjenglig i norske nettbutikker.

Andre Pentium 4 løsninger

Den siste utgaven av Intel 845G brikkesettet for DDR-minne støtter DDR333, som har en noe lavere ytelse.

Forgjengeren 845E støtter bare DDR266.

Dette er de rimeligste P4-løsningene på markedet i dag.

Athlon XP, nVidia og DDR333

Dette er den raskeste løsningen i skrivende stund, siden dette brikkesettet støtter doble datakanaler mellom minnet og kontrolleren.

Selve minnehastigheten ligger noe under DDR400, men nVidia har en oppfølger på beddingen.

Hovedkort med nVidia faller litt mellom stolene, siden den integrerte grafikkløsningen har lavere ytelse enn toppløsningene fra nVidia på separate grafikkort. Derfor må disse brukerne som krever optimal ytelse på alle plan betale for grafikkløsningen 2 ganger. Det er ikke populært. For bruksområder som ikke krever optimal 3D-ytelse er imidlertid nVidia-baserte hovedkort et utmerket valg.

Athlon XP, Via KT333 og DDR333

Denne løsningen representerer hovedstrømmen av løsninger for Athlon XP. Ytelsen er noe lavere enn hos nVidia, men utvalget av løsninger og formater er langt større. Her finner du hovedkort i alle tenkelige fasonger og konfigurasjoner.

Athlon XP, Via KT266A og DDR266

Dette representerer forrige generasjon hovedkort, med lavere ytelse på minnehåndtering enn KT333. Disse kortene er nå på vei ut av markedet, sammen med forgjengeren KT133A.

Løsninger som kommer ”Real Soon Now”:

Athlon XP, nForce2 og DDR400

Denne kombinasjonen tilbyr ikke bare det raskeste DDR-minnet, men også en dobbel minnekontroller. Dette innebærer flere muligheter for intelligent bruk av minnetilgang, som tilpasses samtidig lesing/skriving eller bruk av full bredde i en type operasjon, alt etter hva situasjonen krever.

Imidlertid er systembussen hos Athlon i skrivende stund begrenset til 266 MHz datarate (133 MHz klokkefrekvens), mens nVidia har bekreftet at nForce2 vil støtte 333 MHz datarate.
Ryktene sier at ”Athlon 2800+” som ikke er et offisielt annonsert produkt, vil kjøre på denne raskere systembussen.

De neste Athlon prosessorene som vil ryktene sier vil bli annonsert den 21 august vil hete 2400+ og 2600+, og kjøre på henholdsvis 2GHz og 2,133 GHz klokkehastighet. Systembussen vil derimot være den samme som nå – fremdeles etter ryktene.

Når nForce2 er tilgjengelig og på hvilke hovedkort er enda uvisst.

Athlon XP og Via KT400

Også Via har bekreftet at de vil støtte 333 MHz datarate for Athlon på sitt neste brikkesett KT400. Vi kan forvente et stort utvalg hovedkort med dette brikkesettet, fra alle de ledende produsentene Det er allerede annonsert flere produkter, også på det norske markedet, men levering skjer ikke før i siste halvdel av september.

Så gjenstår bare spørsmålet: Skal vi heller vente til over nyttår, når AMD skal være klar med neste prosessor-generasjon: Hammer?

Det spørsmålet overlater vi til hver enkelt å svare på...

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!