Men Pentium var ikke død

Til en forandring er det denne gangen snakk om ny innmat og gammel innpakning..

Pentium-navnet oppsto da Intel ikke fikk tilstrekkelig beskyttelse av nummer som navn på prosessorene sine. Derfor fikk vi ingen 586 etter 286, 386 og 486-prosessorene, men altså Pentium.

Etter Pentium kom naturlig nok Pentium II, III og 4 , men igjen stoppet det med en gang 5-tallet dukket opp. I stedet fikk vi Core-familien, med Core 2 med 4 kjerner som den aller ypperste når det gjelder ytelse.

Ved siden av har vi hatt Celeron-familien med billige prosessorer beregnet på mindre krevende bruk.

Men nå har Intel pustet liv i Pentium-navnet igjen. De har tatt en Core 2 Duo-prosessor og hemmet den litt på noen områder, og selger den nå som Pentium Dual Core. Det finnes foreløpig to modeller til en svært lav pris E2140 og E2160.

Men Pentium var ikke død
Men Pentium var ikke død


Hva skiller så den nye Pentium Dual-Core fra en "ekte" Core 2 Duo?

De viktigste forskjellene er at klokkehastigheten, mindre hurtigminne og ikke støtte for virtualisering. Selve kjernen er den samme Conroe-utgaven som i Core 2.

I praksis vil dette si at den generelle ytelsen faller tilsvarende forskjellen i klokkehastigheten, sammenlignet med Core2 Duo.

Mindre hurtigminne innebærer at noen programmer, og spesielt kombinasjoner av programmer som kjøres samtidig, får et lite tap i ytelse.

Støtten for virtualisering er borte, men dette er ikke noe brukerne kommer til å savne. Denne støtten er heller ikke til stede i E4300 og E4400 Core2 Duo, bare fra E6300 og høyere, altså forbeholdt de mer krevende brukerne og bruksområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva får du for pengene?

Begge prosessorene leveres med Intels kjøler, som fungerer utmerket. Hastigheten og temperaturfølsomheten reguleres i BIOS-oppsettet på PCen og vil under normale omstendigheter vil du ikke høre denne viften siden den blir overdøvet av andre vifter i maskinen.

Prosessorene fungerer forøvrig identisk med sine dyrere slektninger, det er bare for spesielt krevende bruk at man vil merke forskjellen i praksis.

Vi har bygget en maskin med E2160 prosessoren og 2 GB minne, som fungerer glimrende med Windows Vista. Maskinen fungerer utmerket til vanlig PC-bruk samt multimedia og - hvis du setter i et rimelig kraftig skjermkort - også til spill.

Flere modeller kommer

Til høsten kommer Intel med en ny modell i serien, med en klokkehastighet på 2 GHz. Da vil dagens prosessorer falle noe i pris, noe som gjør dem enda mer attraktive.

Også for overklokkere

De nye Pentium-prosessorene har blitt grundig testet av nettsteded X-bit Labs, og de har også testet overklokking. Dette viste seg å være svært vellykket på de prosessorene de hadde fått tak i, men vil som kjent variere mellom eksemplarer.

Pris og tilgjengelighet

Prosessorene er tilgjengelige nå.

Her er en liten tabell for sammenligningens skyld:

Men Pentium var ikke død