<B>MULTI-TOUCH:</B> Apple er åpenbart svært interessert i multi-touch-teknologi for tida. I dag presenterte det amerikanske børslokomotivet flere nye oppgraderinger, og et helt nytt produkt - Magic Trackpad. Foto: Apple
MULTI-TOUCH: Apple er åpenbart svært interessert i multi-touch-teknologi for tida. I dag presenterte det amerikanske børslokomotivet flere nye oppgraderinger, og et helt nytt produkt - Magic Trackpad. Foto: AppleVis mer

Men er den virkelig "magisk"?

Apples nye multi-touch-trackpad gir iMac og Mac Pro-brukere nye muligheter, mens både iMacene og Mac Pro er oppdatert. Her er dagens Apple-nyheter.

Apple har gått fra å være en relativt ubetydelig datamaskinprodusent til å bli en av verdens største teknologiselskaper. Det skyldes først og fremst ikke datamaskinene, men hovedsakelig bærbare produkter som iPod, iPhone og iPad.

Det betyr ikke at børskjempen har sluttet å fokusere på Mac. I dag presenterte Apple to nye produkter, i tillegg til oppgraderinger av både iMac og Mac Pro-maskinene.

Se også: Apple lanserer iPhone 4

Magisk styrefjøl?

De to nyhetene er på ingen måte like oppsiktsvekkende som iPad eller iPhone var da de først kom på markedet. Det ene - Magic Trackpad - er rett og slett en multi-touch-trackpad (forslag til norsk begrep mottas med takk) for stasjonære Mac-brukere.

MER MULTI: Magic Trackpad er rett og slett en multi-touch-styrefjøl for stasjonære maskiner. Foto: Apple
MER MULTI: Magic Trackpad er rett og slett en multi-touch-styrefjøl for stasjonære maskiner. Foto: Apple Vis mer

Har du en nyere bærbar Mac kjenner du godt til teknologien i Magic Trackpad. Apple har rett og slett flyttet trackpaden fra MacBook-serien over i en selvstendig enhet, gjort den cirka 80 prosent større enn den trackpaden du finner i en MacBook Pro, men ellers beholdt de samme egenskapene.

Styrefjøla er klikkbar, slik at hele flaten fungerer som en mus, og med flerpunktsberøring er det mulig å for eksempel vri på bilder, zoome inn på tekst på nettsider, og utføre flere av de andre gest-baserte funksjonene mange av oss nå kjenner fra iPad og iPhone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magic Trackpad har samme høyde og formfaktor som Apples trådløse blåtann-tastatur, og kan blant annet bestilles som ekstrautstyr for både iMac og Mac Pro.

Prisen ligger på 599 kroner, og produktet er tilgjengelig fra og med i dag.

Fra 24 til 27 tommer

MEDALJENS BAKSIDE: Minimalistismen har fortsatt gode kår hos Apple. Det er lett å se på nye 27-tommers LED Cinema Display-skjermen. Foto: Apple
MEDALJENS BAKSIDE: Minimalistismen har fortsatt gode kår hos Apple. Det er lett å se på nye 27-tommers LED Cinema Display-skjermen. Foto: Apple Vis mer

Apple har allerede en 24-tommers LED-skjerm på markedet, men for de virkelig kravstore
avslørte de i dag 27-tommeren i den såkalte LED Cinema Display-serien.

Oppløsningen er den samme som du finner på iMac 27, det vil si 2560 x 1440 piksler, og skjermen har dessuten iSight webkamera, mikrofon, Mini DisplayPort-tilkobling, høyttalere, USB-hub, i tillegg til å være justerbar. 27-tommeren har også innebygd lyssensor, som justerer lysstyrken i henhold til andre lyskilder i stua eller på kontoret.

Så langt finnes ikke denne skjermen til salgs i norske Apple Store, og norsk pris er derfor ukjent. I USA selges den for 999 dollar, eller rundt 6.200 kroner, så hvis vi skal tippe legger vi oss på 7.990 kroner.

Oppgradert iMac

iMac-serien er også justert, men i så liten grad at du skal ha vidåpne øyne for å se hva som er nytt. Fra og med i dag er ikke iMac lenger tilgjengelig med såkalte Core2Duo-prosessor, men har isteden fått en i3-prosessor under panseret.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
MEDALJENS BAKSIDE: Minimalistismen har fortsatt gode kår hos Apple. Det er lett å se på nye 27-tommers LED Cinema Display-skjermen. Foto: Apple
MER MULTI: Magic Trackpad er rett og slett en multi-touch-styrefjøl for stasjonære maskiner. Foto: Apple
MULTI-TOUCH: Apple er åpenbart svært interessert i multi-touch-teknologi for tida. I dag presenterte det amerikanske børslokomotivet flere nye oppgraderinger, og et helt nytt produkt - Magic Trackpad. Foto: Apple

iMac har allerede vært tilgjengelig en stund med både i5 og i7-prosessor, mens den rimeligere i3 har glimret med sitt fravær. Nå er den altså her, og den eneste åpenbare forskjellen mellom i3 og i5 er at førstnevnte mangler såkalt "turbo boost"-funksjone, en slags selv-overklokking som øker ytelsen på prosessoren under gitte omstendigheter.

Rimeligste iMac koster fortsatt 10.490 kroner, og har da blant annet 3.06GHz-prosessor (i3), 4GB RAM, 500GB harddisk og 21-tommers skjerm, mens 27-tommeren med 3.2GHz i3-prosessor og 1TB harddisk begynner på 14.490 kroner.

Og oppgradert proffmaskin

Proffene vet veldig godt at det er en liten evighet siden Mac Pro-serien ble oppgradert. I dag kan du blant annet få tallknuserne med opptil tolv prosessorkjerner, noe som gir like høy pris som det gir høy ytelse. Apple oppgir "opptil 50 prosent høyere ytelse" enn tidligere Pro-maskiner.

Rimeligste modell koster 20.990 kroner, og har blant annet en 2.8GHz Quad-Core-prosessor, 3GB RAM, ATI Radeon HD 5770 skjermkort, fire FireWire 800-porter, og 1TB harddisk.

Neste nivå begynner på 28.990 kroner, og har to 2.4GHz Quad-Core-prosessorer, 6GB RAM, 1TB harddisk, og et ATI Radeon HD 5770 skjermkort.

Les vår test av siste generasjon Mac Mini del 1 og del 2.