Men Cyrix var ikke død…

Via Technologies, som eier Cyrix-merkenavnet, lanserte mandag to nye lavprisprosessorer, som skal ta opp konkurransen med Celeron og Duron.

I riktig gamle dager var Cyrix en mektig konkurrent til storheter som Intel og AMD. Tidene har imidlertid forandret seg, og selskapet forsvant for en tid tilbake. Etter hvert ble Cyrix kjøpt opp av taiwanske Via, som er kjent for sine brikkesett.
Tidligere i år lanserte Via en ny serie Cyrix-brikker, som de kalte for Cyrix III. Disse er rettet mot lavpris-PCer og andre datamaskiner som ikke krever all verdens prosessorkraft.
Nå nylig kom altså Via med to nye brikker i serien, på 650 og 667 MHz. Disse støtter 100 og 133 MHz systembuss, og passer inn i Socket 370-arkitekturen, akkurat som Intels Celeron.

Ikke rask nok?

De nye prosessorene er definitivt rimelige: 650 MHz-utgaven koster 55 dollar (ca. 495 norske kroner), mens for 667 MHz-prosessoren må du ut med 60 dollar (ca. 540 kroner). Likevel kan man stille spørsmål om hvorvidt de er konkurransedyktige. For det første har både Intel og AMD mye raskere billigprosessorer på lager – Celeron går foreløpig opp til 766 MHz, mens Duron-brikkene fås også i 800 MHz-utgave.

For det andre mangler Cyrix III Level 2 cache. Både Celeron og Duron har 128 KB hurtigminne, som øker ytelsen betydelig.

Via har heller ikke klart å skaffe noen store samarbeidspartnere som vil bruke deres prosessorer, selv om de leverer brikkesett til mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir interessant å se hvordan Cyrix III klarer seg i forhold til konkurrentene, men for tiden er det dessverre vanskelig å oppdrive disse prosessorene i Norge.

Også andre markeder

Via satser ikke utelukkende på lavprismarkedet. Selskapet prøver seg også med kraftigere brikker, og kommer snart til å lansere en ny generasjon prosessorer kjent som Samuel II. Brikker basert på denne kjernen skal nå hastigheter i GHz-klassen i løpet av 2001.

Vi kommer selvsagt til å følge med på denne utviklingen, og gi deg oppdatert informasjon.